Τσίπρας στον Αμπάς: Δίνουμε ώθηση στην επίλυση του Παλαιστινιακού | dete

Τσίπρας στον Αμπάς: Δίνουμε ώθηση στην επίλυση του Παλαιστινιακού

Βέβαιος ότι η επίσκεψή του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής θα αποτελέσει ένα σημαντικό σταθμό στις σχέσεις των δύο χωρών «και στην προσπάθεια να δώσουμε μια νέα ώθηση για την επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Μαχμούντ Αμπάς στο Μέγαρο Μαξίμου. Από την πλευρά του, ο κ. Αμπάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος.

Αφού καλωσόρισε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο και μίλησε για τις διαχρονικά στενές σχέσεις Ελλάδας και Παλαιστίνης, ο κ. Τσίπρας επισήμανε «ζούμε, δυστυχώς, σε μια περίοδο που την περιοχή μας την περιτριγυρίζουν εξελίξεις αρνητικές, μεγάλης αστάθειας, πόλεμοι, επεμβάσεις, ταυτόχρονα η ανάπτυξη τρομοκρατικών οργανώσεων και τρομοκρατικών επιθέσεων». «Γι΄ αυτό είναι ίσως πιο κρίσιμο και πιο σημαντικό από κάθε άλλη φορά να αναδείξουμε την ανάγκη της συνεργασίας, της ειρηνικής εξεύρεσης λύσεων πάνω στα προβλήματα», τόνισε και προσέθεσε ότι «και η επίλυση του Παλαιστινιακού είναι ένα "κλειδί" για ειρηνικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα φιλοδοξούμε να παίξει έναν ρόλο εποικοδομητικό σε αυτήν την κατεύθυνση, ως μια χώρα που αποτελεί πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ως μια χώρα που αποτελεί παραδοσιακή φίλη της Παλαιστίνης και του αραβικού κόσμου, αλλά ταυτόχρονα και μια χώρα που βρίσκεται σε μια στενή σχέση και έχει συνεργασία και με το Ισραήλ». «Συνεπώς», συμπλήρωσε, «μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο μιας γέφυρας στην κατεύθυνση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο παλαιστινιακό πρόβλημα».

Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τον κ. Αμπάς αναφέροντας ότι η επίσκεψή του δίνει την ευκαιρία να αναδειχτεί ο ιστορικός δεσμός που συνδέει τους δύο λαούς. Έκανε λόγο για μια σχέση στενή, φιλίας, αδελφική σχέση, «που δοκιμάστηκε σε δύσκολες στιγμές και σφυρηλατήθηκε σε δύσκολες εποχές». Όλοι έχουν να θυμούνται, είπε, την πολύ ζεστή σχέση του Προέδρου Αραφάτ με την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση, τότε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και αργότερα. Είπε ακόμη ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που υποδέχεται στη χώρα τον κ. Αμπάς ως επικεφαλής της Παλαιστίνης, «ενός αγώνα και ενός λαού που δίνει τη μάχη για να κατοχυρώσει το δίκιο του, ένα δίκιο κι έναν αγώνα που έχει συγκινήσει και έχει παρακινήσει αγώνες και διεκδικήσεις σε όλον τον κόσμο».

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος, εξέφρασε, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Παλαιστιανικής Αρχής.

Ο Μαχμούντ Αμπάς ευχαρίστησε θερμά τον πρωθυπουργό γιατί μέσα σε λίγους μήνες τον έχει συναντήσει ήδη τέσσερις φορές. «Θεωρώ τον εαυτό μου πλέον τυχερό διότι σας συναντώ μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα τέσσερις φορές. Αυτό όμως αντανακλά και το βάθος των μεταξύ μας σχέσεων και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών», είπε ο κ. Αμπάς και προσέθεσε: «Οι σχέσεις μας είναι ιστορικές, είναι στενές σχέσεις, είμαστε γείτονες, έχουμε πολλά κοινά στοιχεία που μας δένουν, και θα έλεγα ότι έχετε βάλει το χέρι σας επί τον τύπον των ήλων όταν είπατε για την ανάγκη επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος προκειμένου να επιλυθούν και άλλα προβλήματα».

«Αν λυθεί λοιπόν το Παλαιστινιακό πρόβλημα θα λυθεί και πρόβλημα της τρομοκρατίας που μας περικυκλώνει όλους πλέον. Είμαστε υπέρ της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης και της πολιτικής επίλυσης όλων των προβλημάτων που ζούμε, στη Συρία, στο Ιράκ και σε άλλες περιοχές», είπε ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και σημείωσε: «Έχοντας καλές σχέσεις που μας δένουν εμάς μεταξύ μας, έχοντας και εσείς καλές σχέσεις με το Ισραήλ, μπορείτε και εύχομαι, και είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να πετύχετε, μπορείτε να διαδραματίσετε έναν σημαντικό πολιτικό ρόλο μεταξύ των δύο πλευρών. Έχετε την ειλικρινή πρόθεση και την αποφασιστικότητα και τη δυνατότητα να διαδραματίσετε έναν τέτοιο ρόλο».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνομιλιών που θα έχει κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Αμπάς ευχήθηκε να είναι διευρυμένες, προκειμένου να καλύψουν όλους τους τομείς των διμερών σχέσεων.

Συνάντηση Παυλόπουλου - Αμπάς

Στην ειλικρινή, παραδοσιακή και διαχρονική φιλία μεταξύ του ελληνικού και του παλαιστινιακού λαού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος τη Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο τον παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς.

Αναφορικά με την επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος, ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι διαχρονικές, παραδοσιακές και δεν πρόκειται να αλλάξουν, και πρόταξε την ανάγκη για εξεύρεση λύσης, που θα είναι συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του.

«Το παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να είναι βιώσιμο, ανεξάρτητο, κυρίαρχο και εδαφικώς ενιαίο» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Αμπάς έκανε ειδική αναφορά στη σοφία και την μετριοπάθειά του, σημειώνοντας ότι θα βοηθήσουν τον παλαιστινιακό λαό να βρει το μέλλον του.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην κρισιμότητα της κατάστασης σε όλη τη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας τα προβλήματα που ανακύπτουν καθημερινά, όπως το προσφυγικό και ιδιαίτερα η τρομοκρατία, που επηρεάζουν όχι μόνο την ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη, αλλά ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, το προσφυγικό θα το αντιμετωπίσουμε με όρους ανθρωπισμού, που ταιριάζουν στην ιστορία και στον πολιτισμό μας, ενώ για το ζήτημα της τρομοκρατίας επισήμανε ότι «τους τρομοκράτες θα τους αντιμετωπίσουμε όπως, επίσης, ταιριάζει στον πολιτισμό μας. Θα είμαστε αποφασισμένοι και αμείλικτοι απέναντί τους».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην ανάγκη τερματισμού του πολέμου στη Συρία, χαρακτηρίζοντάς τον ρίζα του κακού.

Από την πλευρά του, ο παλαιστίνιος πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για τη θερμή υποδοχή, επισήμανε τις στενές ιστορικές σχέσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές και υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα στάθηκε πάντα στο πλευρό μας σε όλα τα διεθνή fora», αναφέροντας ενδεικτικά στον ΟΗΕ, όπου η Παλαιστίνη ανακηρύχθηκε κράτος-παρατηρητής.

Συνεχίζοντας, ο κ. Αμπάς υπογράμμισε ότι πρέπει να τελειώσει η ισραηλινή κατοχή και προσέθεσε ότι όταν τερματιστεί, θα τελειώσουν κατ' επέκταση όλα τα παρεμφερή προβλήματα που προκύπτουν από αυτήν, αναφέροντας για παράδειγμα την τρομοκρατία.

Στο σημείο αυτό, τόνισε την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας, από την οποία, όπως παρατήρησε, προκύπτουν διάφορα προβλήματα, όπως το πρόσφατο της μετανάστευσης, το οποίο δεν περιορίζεται πλέον στη Μέση Ανατολή, αλλά έχει επεκταθεί στην Ευρώπη και έχει αποκτήσει μια διεθνή πλέον κλίμακα.

Αναφερόμενος στο παλαιστινιακό ζήτημα, εξέφρασε την πεποίθηση για την εξεύρεση λύσης στη βάση της ύπαρξης δυο κρατών, σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο.

«Η λύση του παλαιστινιακού πρέπει να είναι βιώσιμη» υπογράμμισε ο κ. Αμπάς και προσέθεσε: «Εμείς τείνουμε χείρα συνεργασίας στην ισραηλινή πλευρά για να βρεθεί λύση στο Παλαιστινιακό πρόβλημα». Συνάμα τάχθηκε υπέρ του τερματισμού, με πολιτική λύση, του πολέμου στη Συρία, και όχι στρατιωτική επίλυση που θα οδηγήσει στην περαιτέρω έξαρση του εμφυλίου πολέμου στην περιοχή.Στις 14:30 ο Μαχμούντ Αμπάς θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και κατόπιν θα παραχωρηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου.

Την Τρίτη, ο Αμπας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση και στη συνέχεια θα απευθυνθεί ομιλία από το βήμα της Βουλής.

Πριν αναχωρήσει, ο Μαχμούτ Αμπάς θα συναντηθεί και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμο.

Το αεροσκάφος του παλαιστίνιου προέδρου προσγειώθηκε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής στο «Ελ.Βενιζέλος», ενώ το επίσημο πρόγραμμα των επαφών του κ. Αμπάς διεξάγεται σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη.