Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας που έχει περάσει από τη χώρα

07.09.2020 / 17:27
γκο-20-5

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για τον τρόπο που χειρίζεται την πανδημία του κορονοϊού.

«Ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας που έχει περάσει απ’ αυτή τη χώρα είστε εσείς κύριε Μητσοτάκη. Υποσχεθήκατε στον ελληνικό λαό ισχυρή ανάπτυξη και φέρατε υπανάπτυξη 15% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Να τελειώνουν λοιπόν τα αστεία και αυτό το παραμύθι. Η ισχυρή ανάπτυξη έγινε ισχυρή υπανάπτυξη» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων στο Κοινοβούλιο.

Παράλληλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «η χώρα και η κοινωνία συνολικά βρίσκεται σε ένα πρωτοφανές κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Κάθε ελληνική οικογένεια ζει μέσα στην αγωνία και στην ανασφάλεια.

Για την υγεία των μεγαλύτερων, για τις δουλειές των νεότερων, για τα παιδιά και τις σπουδές τους, για το μέλλον τους. Και αυτή την αγωνία και την ανασφάλεια δεν μπορεί να την καλύψει η προπαγάνδα, η πολιτική σκοπιμότητα, η γελοία ώρες – ώρες ωραιοποίηση της πραγματικότητας. Ο κόσμος θέλει να ακούσει την αλήθεια όσο δυσάρεστη κι αν είναι.

Και θέλει να σας δει κύριοι της κυβέρνησης να αναλαμβάνετε και καμία ευθύνη, όχι να τους ρίχνετε την ευθύνη για όλα τα στραβά. Με σχεδόν εκατό φορές περισσότερα κρούσματα από τότε που ανακοινώσατε τη λήξη του lockdown, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καλούμαστε πλέον να αντιμετωπίσουμε το νέο κύμα της πανδημίας, που είναι σφοδρότερο από το πρώτο, εξαιτίας των λαθών και των παραλήψεων, της έλλειψης σχεδιασμού και κυρίως της απαράδεκτης προσπάθειας να βγάλετε πολιτική υπεραξία και πρόσκαιρα οφέλη από τη πανδημία. Η στάση σας σήμερα, γεννά ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία και ανασφάλεια».

Και συνέχισε: «Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όταν πριν πεντέμισι μήνες, στις 23 Μαρτίου ανακοινώσατε το lockdown, τον περιορισμό κυκλοφορίας και μετακίνησης των πολιτών σε όλη την επικράτεια, είχαμε 71 κρούσματα ημερησίως. Σήμερα έχουμε σταθερά τριψήφιο αριθμό και συχνότερα πάνω από 200. Τότε λοιπόν, η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και σχεδόν όλα τα κόμματα, στηρίξαμε τις αποφάσεις σας.

Και κλείσαμε τα μάτια σε όποια λάθη σας και όποιες παραλήψεις, γιατί αυτό που προείχε ήταν η δημόσια υγεία. Όχι μόνο δεν το εκτιμήσατε, αλλά αμέσως μόλις ήρθε το lockdown, εσείς προσωπικά κύριε Μητσοτάκη, θελήσατε να μετατρέψετε σε προσωπικό σας θρίαμβο την υπεύθυνη στάση του ελληνικού λαού.

Και στη συνέχεια, σπεύσατε να δημιουργήσετε, άρον άρον, την εικόνα μιας επίπλαστης επιστροφής στην κανονικότητα, με αποτέλεσμα σήμερα, να καταφέρετε να μετατρέψετε – γιατί κατόρθωμα είναι – τη μεγάλη επιτυχία του ελληνικού λαού στην πρώτη φάση της πανδημίας, σε φιάσκο. Και γιατί συνέβη αυτό; Γιατί το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η επικοινωνία και το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος.

«Ανοίξατε τον τουρισμό χωρίς σχέδιο»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα τόνισε επίσης πως «ανοίξατε τον τουρισμό χωρίς σχέδιο και χωρίς μαζικά υποχρεωτικά τεστ, γιατί έτσι απαίτησαν οι ξένοι tour operators.

Δεν επενδύσατε στο brand που εσείς ο ίδιος διαφημίζατε, της ασφαλούς υγειονομικά χώρας, με τα μαζικά τεστ, τις 72 ώρες καραντίνα, τίποτα απ’ όλα αυτά. Όλα χύμα, όλα στο πόδι. Αντί να ζητήσετε υποχρεωτικά και από όλες τις πύλες εισόδου αρνητικό τεστ 72 ωρών για την είσοδο στη χώρα, είπατε ανοίξαμε και σας περιμένουμε. Όπως να ναι και από όπου να ναι.

Κάψατε το χαρτί του ασφαλούς προορισμού για την Ελλάδα. Αυξήσατε την πληρότητα στο 100% στα αεροπλάνα, γιατί έτσι απαίτησαν οι αεροπορικές εταιρίες. Αυξήσατε την πληρότητα στο 85% στα πλοία, γιατί έτσι απαίτησαν οι εφοπλιστές. Θεσπίσατε διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα σε κάθε πύλη εισόδου της χώρας.

Δεν αυξήσατε τα δρομολόγια στις δημόσιες συγκοινωνίες και μας λέγανε υπουργοί σας “ε, τι να κάνουμε, θα υπάρξει συνωστισμός”. Αποτύχατε να συντονίσετε τις αρμόδιες τοπικές και ελεγκτικές αρχές την τήρηση των μέτρων.

Αποκρύψατε συστηματικά κρούσματα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Σε περιπτώσεις περιοχών που ενώ ανακοινώνονταν 2-3 κρούσματα, ξαφνικά προσφεύγατε σε τοπικά lockdown χωρίς κανείς να ξέρει ποιά είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Και την ώρα που η πανδημία είναι σε έξαρση και αυξάνονται καθημερινά οι ανάγκες διαγνωστικών τεστ στη χώρα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το μεγαλύτερο δημόσιο εργαστήριο που διενεργεί μοριακές εξετάσεις για τον ιό, δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Και μάλιστα με την εξωφρενική αιτιολόγηση ότι υπήρξε «αλόγιστη χρήση εξετάσεων».

Και λίγες μέρες μετά, αδυναμία δηλώνει και το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανακοινώνοντας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον τεράστιο όγκο των εξετάσεων από τα Νοσοκομεία Αθήνας και Περιφέρειας. Και βέβαια, αφήσατε εκτός ελέγχου ευαίσθητους χώρους, όπως οι οίκοι ευγηρίας και οι χώροι λατρείας».

«Αντί να μειωθούν οι μαθητές ανά τάξη, αυξάνονται»

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τόνισε προς την κυβέρνηση πως «εν μέσω πανδημίας αποφασίζετε να έχουμε περισσότερους αντί για λιγότερους μαθητές ανά τάξη. Αυτή πρέπει να είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία.

Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη χώρα στο κόσμο που να συμβαίνει αυτό. Αυξήσατε το καλοκαίρι με νόμο, το όριο από τους 22 στους 26 μαθητές για το Δημοτικό. Και για να καλύψετε αυτή την άθλια επιλογή, παίζετε και με η νοημοσύνη των πολιτών.

Μιλάτε για μέσο όρο, λαμβάνοντας υπόψη και τα μονοθέσια και τα διθέσια και τριθέσια σχολεία στις απομονωμένες περιοχές. Το 75% του συνόλου των μαθητών, σχεδόν 1 εκατομμύριο παιδιά βρίσκεται σε τάξεις με πάνω από 18 μαθητές.

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών στα μεγάλα αστικά κέντρα σε τάξεις με περισσότερους από 25 μαθητές. Και το ερώτημα είναι γιατί λέτε τέτοιες χοντράδες; Ποιόν νομίζετε ότι θα κοροϊδέψετε; Δεν θα ανοίξουν τα σχολεία; Δεν θα δούνε οι γονείς σε τι τάξεις θα στοιβαχτούν εν μέσω κορονοϊού τα παιδιά τους;

Γιατί δε λέτε γιατί δεν προχωράτε σε μείωση των μαθητών ανά τάξη και σπάσιμο στα δύο αν χρειαστεί, παρά σε αύξηση; Πείτε την αλήθεια: Δεν το κάνετε γιατί αποφασίσατε να μην προχωρήσετε σε μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Είχαμε προβλέψει 10.500 μόνιμες προσλήψεις προ κορονοϊού.

Οι μισοί φέτος και οι μισοί του χρόνου. Δεν προσλάβατε ούτε έναν. Δεν έχετε επίσης πάρει κανένα μέτρο για τους εργαζόμενους της καθαριότητας στα σχολεία. Ο ίδιος αριθμός ωρομίσθιων καθαριστριών που δεν επαρκούσε για τη καθαριότητα πριν τον κορονοϊό, θα καλείται τώρα να απολυμαίνει τις τάξεις και να καθαρίζει σχολαστικά τα θρανία εν μέσω της πανδημίας. Πως θα γίνει αυτό; Ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την προμήθεια μασκών για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Τις μάσκες θυμίζω που μας λέγατε ότι είναι ατομική ευθύνη κάθε μαθητή και της οικογένειας του, αλλά μετά την κατακραυγή υποχρεωθήκατε να το μαζέψετε. Απέναντι σε αυτή τη πρωτοφανή ανευθυνότητα, αλλά και στην ενορχηστρωμένη προπαγάνδα, να φορτωθούν οι ευθύνες στους πολίτες, δεν θα μείνουμε σιωπηλοί. Κανείς δεν δικαιούται να σωπάσει, όταν μια κυβέρνηση παίζει κορώνα-γράμματα με την υγεία και την ασφάλεια των Ελληνίδων και των Ελλήνων».

Κατέληξε δε, λέγοντας με νόημα ότι «θα μας βρείτε απέναντι στη προσπάθειά σας να γυρίσετε την Ελλάδα πολλά χρόνια πίσω.

 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα