Το ‘21 της Δυτικής Ελλάδας: Κινητό ψηφιακό-εικονικό πάρκο και ψηφιακή ξενάγηση σε 2.500 σημεία | dete

Το ‘21 της Δυτικής Ελλάδας: Κινητό ψηφιακό-εικονικό πάρκο και ψηφιακή ξενάγηση σε 2.500 σημεία

Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου

Έτοιμη για τον επετειακό εορτασμό του 2021 δηλώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με δύο δράσεις που αναμένεται να εντυπωσιάσουν και για τις οποίες ήδη έλαβε χθες συγχαρητήρια ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης από την πρόεδρο της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" Γιάννα Αγγελοπούλου η οποία βρέθηκε για ένα διήμερο στην περιοχή, καταδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο το ενδιαφέρον της για μια περιφέρεια η οποία βρίθει ιστορικών γεγονότων που καθόρισαν την πορεία του αγώνα της απελευθέρωσης.  Γεγονότων που όπως ρητά επεσήμανε, δεν πρόκειται να.. .ξαναγραφούν, απαντώντας με αυτό τον τρόπο εμμέσως πλην σαφώς σε κάποιες από τις ακρότητες μελών της Επιτροπής που έσπευσαν να αμφισβητήσουν την πρωτοκαθεδρία των Καλαβρύτων και όχι μόνο. 

Μάλιστα η κ. Αγγελοπούλου έδωσε χθες τα εύσημα στον κ. Φαρμάκη τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η μοναδική στη χώρα που θα αξιοποιήσει και χρήματα του ΕΣΠΑ σε επίπεδο υποδομών για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση. 

 «Στόχος μας είναι οι δράσεις που θα κάνουμε ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να κοιτάζουν προς τα πίσω την ιστορία, να «πατάνε» στο σήμερα και να έχουν προοπτική στο μέλλον. Να είναι παρακαταθήκη για το μέλλον» λέει ο εντεταλμένος σύμβουλος, βοηθός περιφερειάρχη με αντικείμενο τον Συντονισμό των Εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την επανάσταση του 1821, Ανδρέας Φίλιας, με αφορμή την διήμερη επίσκεψη της Γιάννας Αγγελοπούλου στην περιοχή και τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια και ακολούθως στο Δήμο. 

Το κινητό ψηφιακό-εικονικό  πάρκο

«Εμείς ως περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με ομπρέλα  το χρονολόγιο των γεγονότων που έχουν διαδραματιστεί στην περιοχή, δηλαδή το τι συνέβη κατά την επανάσταση στις πόλεις και  στα χωριά   έχουμε διαχωρίσει τις δράσεις μας σε δύο μέρη. Το ένα μέρος είναι δράσεις που θα κάνει η Περιφέρεια μόνη της. Προγραμματίζουμε κατ΄αρχάς τη δημιουργία λευκώματος, ιστοσελίδας και ντοκιμαντέρ» τονίζει ο κ. Φίλιας στις «7Μ». 

«Παράλληλα, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ προχωράμε στη δημιουργία ενός κινητού ψηφιακού πάρκου ανάδειξης της ιστορίας  και κατ΄επέκταση και του τουρισμού στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Με τη χρήση της τελευταίας τεχνολογίας, θα μπορούν οι επισκέπτες να παίρνουν πληροφορίες και  διαδραστικά για τα γεγονότα που συνέβησαν, να συμμετέχουν σε εικονικές μάχες στο παρελθόν, να πληροφορούνται για τα αξιοθέατα κ.α. ενώ κυρίως για τους μικρούς θα υπάρχουν πάρα πολλές δραστηριότητες, καθώς στόχος μας είναι να μάθουν την ιστορία της περιοχής τους με έναν τρόπο δημιουργικό και εύληπτο» λέει ο κ. Φίλιας.

Αυτό το κινητό ψηφιακό πάρκο, για το οποίο έπεσαν ήδη οι υπογραφές από το Νεκτάριο Φαρμάκη, θα μετακινηθεί σε όλα τα σημεία της Δυτικής Ελλάδας και θα καταλήξει το ένα του μέρος στα Καλάβρυτα και το άλλο του μέρος στο Μεσολόγγι, δύο περιοχές με ιδιαίτερο ιστορικό στίγμα ως προς το 1821 σε πανελλήνιο επίπεδο. Και τα δύο αυτά κοντέινερς θα λειτουργούν ως  μόνιμα μουσεία στις δύο αυτές πόλεις για το μέλλον».

 

Ψηφιακή εικονική ξενάγηση σε 2.500 σημεία 

Το δεύτερο σκέλος των εκδηλώσεων της Περιφέρειας αφορά ένα σύστημα ψηφιακής εικονικής ξενάγησης σε 2.500 σημεία της Δυτικής Ελλάδας. Θα μπορεί ο οποιοσδήποτε διαθέτει ένα smartphone, χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο ίντερνετ ή να κατεβάσει κάποια εφαρμογή,   με μια απλή αποδοχή ενός αναδυόμενου παράθυρου, να πληροφορείται ότι στο σημείο στο οποίο βρίσκεται υπάρχει συγκεκριμένος ιστορικός χώρος  για τον οποίο μπορεί να πάρει πληροφορίες. «Θα μπορεί να διαβάσει ένα κείμενο σε πάρα πολλές γλώσσες,  να δει ένα βίντεο, να ακούσει ένα ηχητικό, να ενημερωθεί ανάλογα με το σημείο στο οποίο βρίσκεται για το πρόσωπο που εικονίζεται σε κάποιο μνημείο και παράλληλα να ενημερωθεί  για το ποιες δυνατότητες υπάρχουν σε σχέση με  άλλα αξιοθέατα στην περιοχή, ακόμη και το που θα βρει π.χ., φαγητό και αναψυχή» εξηγεί ο κ. Φίλιας.

 

Οι 250 προτάσεις

Πέρα από τα αυτά, στην ανοικτή πρόσκληση της Περιφέρειας, προς τους φορείς και τους  συλλόγους κατατέθηκαν 320 προτάσεις οι οποίες αξιολογήθηκαν από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή και προκρίθηκαν οι 250 ως κατάλληλες για να γίνουν. 

«Δεν θα μπορέσουμε βεβαίως να κάνουμε και τις 250 εκδηλώσεις, θα κάνουμε πολύ λιγότερες αλλά όλη αυτή η ιστορία θα έχει μια διασπορά. Θέλουμε να συμμετέχει όλη η περιφέρεια, να υπάρχουν εκδηλώσεις σε όλο το εύρος της Δυτικής Ελλάδας» λέει ο κ. Φίλιας και επισημαίνει ότι καταβάλλεται προσπάθεια για συγχώνευση κάποιων εξ αυτών των.. συγγενικών προτάσεων. 

 

Μικρότερος ο προϋπολογισμός λόγω covid-19

«Είμαστε στη διαδικασία να δούμε πόσα θα είναι τα χρήματα που θα διαθέσει η Περιφέρεια για τις επετειακές εκδηλώσεις του 2021. Πρόκειται για χρήματα που διαθέτει η Περιφέρεια από ίδιους πόρους  γιατί  δεν φαίνεται να υπάρχει από πουθενά αλλού χρηματοδότηση» απαντά ο κ. Φίλιας στο ερώτημα περί χρηματοδότησης των εκδηλώσεων πέραν αυτών του ΕΣΠΑ. «Ό,τι χρήματα έχουμε θα τα διαθέσουμε για να συνδιοργανώσουμε με κάποιους από τους φορείς τις εκδηλώσεις οι οποίες θα έχουν τη σφραγίδα της Γνωμοδοτικής Επιτροπής.  Έτσι ώστε πάρα πολύ σύντομα, μέχρι τον Σεπτέμβρη να μπορούμε να έχουμε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και να  αρχίσουμε από την πρώτη Ιανουαρίου να διοργανώνουμε μαζί με τους φορείς τις δράσεις που θα λάβουν χώρα καθόλη τη διάρκεια του 2021 και σε όλο το μήκος και πλάτος της Περιφέρειας. 

Οι πόροι είναι μειωμένοι σε σχέση με αυτούς που πιστεύαμε  ότι θα είχαμε και αυτό συνέβη  λόγω του κορωνοΪού. Όταν η Περιφέρεια έχει δώσει μέχρι σήμερα περί το 1,5 εκατομμύριο να καλύψει υγειονομικές ανάγκες, κάτι που όφειλε να κάνει, αντιλαμβάνεστε ότι τα διαθέσιμα είναι μειωμένα» καταλήγει ο κ. Φίλιας. 

 

(από την Εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)