Το «χαμόγελο» του σμιλόδοντα-ΦΩΤΟ | dete

Το «χαμόγελο» του σμιλόδοντα-ΦΩΤΟ

Ηταν ο απόλυτος σταρ του Χόλιγουντ για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Ο σμιλόδοντας ήταν ένα αιλουροειδές που ανήκε στην οικογένεια των μαχαιρόδοντων. Ζούσε κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Αμερικής με τα πιο καλοδιατηρημένα απολιθώματα του να έχουν εντοπιστεί σε περιοχές του σημερινού Λος Αντζελες. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει εντυπωσιακά στοιχεία για τους τρομερούς κυνόδοντες του.

Απόλυτο όπλο

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο σμιλόδοντας είχε μήκος 1.2-1.5 μέτρα, ύψος ένα μέτρο και ζύγιζε περίπου 200 κιλά. Εκανε την εμφάνιση του πριν από περίπου δύο εκ. έτη και εξαφανίστηκε πριν από περίπου δέκα χιλιάδες έτη. Κύριο χαρακτηριστικό του ήταν οι μεγάλοι κυνόδοντες του. Ερευνητές με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Ζ.Τζακ Τσενγκ του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης μελέτησαν με νέα προηγμένα τεχνικά όργανα απολιθώματα του σμιλόδοντα και κατέληξαν σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τους τρομερούς κυνόδοντες του.

Οπως αναφέρουν στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS ONE» οι κυνόδοντες του σμιλόδοντα έφταναν σε μήκος τα 18 εκατοστά και αποτελούσαν βέβαια το μεγάλο όπλο του που του επέτρεψε να κυριαρχήσει στις περιοχές που ζούσε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Με τους κυνόδοντες του ο σμιλόδοντας κατάφερνε άμεσα θανατηφόρα δαγκώματα στα θύματα του. Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές οι κυνόδοντες του σμιλόδοντα μεγάλωναν με διπλάσιο ρυθμό από αυτόν των κυνόδοντων του αφρικανικού λιονταριού. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι κυνόδοντες του σμιλόδοντα είχαν αναπτυχθεί πλήρως όταν αυτός συμπλήρωνε τα τρία του χρόνια.