Το στρες «αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες» | dete

Το στρες «αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες»

Οι γυναίκες που νιώθουν έντονο στρες έχουν αυξημένες πιθανότητες να διαγνωστούν με υπογονιμότητα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα ορμονών του στρες στον οργανισμό συσχετίζονται με μειωμένη πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Ωστόσο η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που υποδεικνύει το στρες ως αιτία υπογονιμότητας, η οποία ορίζεται ως η μη επίτευξη εγκυμοσύνης έπειτα από 12 μήνες συστηματικής προσπάθειας χωρίς προφυλάξεις.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Human Reproduction», συμμετείχαν 501 γυναίκες, ηλικίας 18 έως 40 ετών, και οι σύντροφοί τους.

Οι επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο (Ohio State) που εκπόνησαν τη μελέτη, παρακολούθησαν τα ζευγάρια, τα οποία δεν είχαν γνωστό ιστορικό υπογονιμότητας, επί έναν χρόνο ή έως ότου η γυναίκα μείνει έγκυος.

Κατά την έναρξη της μελέτης και αμέσως μετά την έναρξη της πρώτης εμμήνου ρύσεώς τους, οι ερευνητές μέτρησαν στο σάλιο των γυναικών τα επίπεδα ενός ενζύμου που λέγεται άλφα-αμυλάση και αποτελεί δείκτη του στρες.

Όπως διαπίστωσαν, όσες εθελόντριες είχαν αυξημένα επίπεδα του ενζύμου και συνεπώς έντονο στρες, είχαν κατά 29% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυοι σε κάθε μήνα της μελέτης.

Στο τέλος του έτους, εξάλλου, είχαν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες να έχουν συλλάβει και έτσι είχαν πια χαρακτηριστεί υπογόνιμες.

«Το σημαντικό με αυτή τη μελέτη είναι ότι καταφέραμε να παρακολουθήσουμε τους εθελοντές μας επί 12 μήνες, οι οποίοι αποτελούν το κλινικό χρονικό όριο για τη διάγνωση της υπογονιμότητας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κόρτνεϊ Ντένινγκ Λιντς, επίκουρη καθηγήτρια Μαιευτικής & Γυναικολογίας, Παιδιατρικής & Επιδημιολογίας και διευθύντρια του Τμήματος Αναπαραγωγικής Επιδημιολογίας στο Ιατρικό ΚέντροWexner του Ohio State.

«Τυπικά, μετά την παρέλευση των 12 μηνών συνιστάται στο ζευγάρι ιατρικός έλεγχος και να αρχίσουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο της θεραπείας για υπογονιμότητα».

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η εφαρμογή τεχνικών χαλάρωσης, όπως το καθημερινό περπάτημα επί 20-30 λεπτά ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα χαλαρώνει τη γυναίκα, θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης, αν και στην μελέτη τους δεν εξέτασαν αυτή την παράμετρο.

Πηγή: tanea.gr