Το σπίτι που πέθανε ο Πικάσο βγαίνει στο σφυρί | dete

Το σπίτι που πέθανε ο Πικάσο βγαίνει στο σφυρί

Στο χωρουδιάκι Mougins, σε ένα μαγικό αγρόκτημα, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Πάμπλο Πικάσο θα βγει στο σφυρί από το δικαστήριο της πόλης Γκρας, στη νότια Γαλλία.

«Ενα ακίνητο με την ονομασία Mas de Notre Dame de Vie, πρώην κατοικία του ζεύγους Πάμπλο Πικάσο, το οποίο συνίσταται από ένα κεντρικό σπίτι, έναν κήπο, μια πισίνα, ένα σπίτι κήπου, ένα γήπεδο τένις,  και ξενώνες» θα τεθεί σύντομα προς πώληση, γράφει η σχετική ανακοίνωση του δικαστηρίου της Γκρας.


Η πώληση είχε προγραμματιστεί για τις 2 Φεβρουαρίου «αλλά μετατοπίστηκε για αργότερα» εξηγεί το γραφείο δικηγόρων το οποίο έχει αναλάβει την πώληση.
Ο μεγάλος ζωγράφος του 20ού αιώνα εγκαταστάθηκε σε αυτή την κατοικία το 1961, αφού εγκατέλειψε το προηγούμενο σπίτι του στις Κάννες. Εζησε εκεί με την τελευταία σύζυγό του, Jacqueline Roque, μέχρι τον θάνατό του, στις 8 Απριλίου 1973.


Ο καλλιτέχνης ζούσε σχεδόν απομονωμένος σε αυτή την κατοικία, την οποία είχαν ονομάσει «το άντρο του Μινώταυρου». Στα τελευταία χρόνια της ζωής του αφιερώθηκε αποκλειστικά στο έργο του, σε μια χαρούμενη καλλιτεχνική ακαταστασία, αναμειγνύοντας όλες τις μορφές έκφρασης: γλυπτά, κεραμικά, πίνακες, σχέδια.
Η τελευταία του σύζυγος συνέχισε να ζει σε αυτό το τεράστιο σπίτι μετά τον θάνατο του μετρ. Αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει τον χαμό του. Εκεί, σε αυτό το σπίτι, αυτοκτόνησε το 1986.


Η κατοικία εγκαταλήφθηκε για πολλά χρόνια και μόνο το 2008 πέρασε στα χέρια ενός Βέλγου εμπόρου τέχνης.
Η τιμή αυτής της ανεκτίμητης κατοικίας είναι αρχικά 15 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά οι τιμές για παρόμοια σπίτια στην Κυανή Ακτή είναι πολύ μεγαλύτερες. Δεκάδες εκατοντάδες εκατομμυριούχοι κυνηγούν μια ευκαιρία και ο ιστορικός χαρακτήρας αυτού του σπιτιού θα μπορούσε να ανεβάσει την τιμή του κατακόρυφα.


Η κατοικία  Mas de Notre-Dame de Vie έχει 800 τετραγωνικά μέτρα κατοικίσιμα, περιλαμβάνει πολλά σπίτια καθώς και έναν κήπο 2 στρεμμάτων, με θέα που κόβει την ανάσα.

Αυτό είναι το παρεκκλήσι της κατοικίας:

Η θέα από την κατοικία Πικάσο προς το χωριό Mougins, ένα από τα ομορφότερα μέρη της Κυανής Ακτής:

Ο Πικάσο είχε αγοράσει αυτό το σπίτι γιατί ήθελε να φύγει από την κατοικία του «Californie» που είχε στις Κάννες, όταν κάποιος πήγε και έχτισε ένα άλλο ακριβώς απέναντι και του έκοβε τη θέα.