ΠΑΤΡΑ: Το ναυάγιο του πλοίου που δέσποζε στο λιμάνι… σε ταινία του Παπακαλιάτη | dete

ΠΑΤΡΑ: Το ναυάγιο του πλοίου που δέσποζε στο λιμάνι… σε ταινία του Παπακαλιάτη

Στον κόλπο της Ελευσίνας υπάρχουν 18 ναυάγια, ανάμεσά τους σε βάθος 26,9 μέτρων και ένα άγνωστο πολεμικό αεροσκάφος, που πιθανολογείται ότι βρίσκεται εκεί από τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ομως, το μοναδικό από τα ναυάγια που είναι ορατό είναι αυτό του επιβατηγού- οχηματαγωγού «ΜεντιτεράνεανΣκάι» (MediterraneanSky), που ανήκε στην εταιρεία «Καραγιώργη» και κάποτε βρισκόταν επί μήνες αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Πάτρας. Βρίσκεται μισοβυθισμένο και πολλά διερχόμενα αυτοκίνητα από την παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Πατρών σταματάνε, λίγο μετά από τα ναυπηγεία Ελευσίνας, σε κάποιο πρόχειρο πάρκινγκ για να φωτογραφήσουν το θεαματικό ναυάγιο.
Το «ΜεντιτεράνεανΣκάι» ήταν ένα πολύ καλό πλοίο, κατασκευασμένο το 1952 σε ναυπηγείο του Νιούκαστλ της Αγγλίας, που (μαζί με το «αδελφό» του «Μεντιτεράνεαν Σι - MediterraneanSea), έγραψε ιστορία στην Αδριατική τη δεκαετία του 1970, για να «σβήσει» τελικά παροπλισμένο σε μια «ντάνα» στον κόλπο- νεκροταφείο πλοίων.
Το πρώτο όνομά του ήταν «Σίτι οφ Γιορκ» (CityofYork), αγοράστηκε, το 1971, μαζί με το «αδελφό» πλοίο από την εταιρεία του Μ.Α. Καραγιώργη και έπειτα από μια μεγάλη μετασκευή αύξησε τη μεταφορική ικανότητά του σε επιβάτες (946) και ξεκίνησε δρομολόγια στη γραμμή Πάτρας- Ιταλίας.
Ωστόσο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 φάνηκε ότι δεν θα «άντεχε» στον ανταγωνισμό των σύγχρονων πλοίων, που άρχισαν να δρομολογούνται εκεί.
Ετσι, από το 1994 έως τις αρχές του 1996 ναυλώθηκε στον στρατό των ΗΠΑ και χρησιμοποιήθηκε σε επεμβάσεις στη Σομαλία και στην Αϊτή.
Τελικά, το μήκους 164 μέτρων επιβατηγό επιστρέφει στην Αδριατική και τον Αύγουστο του 1996 κάνει το τελευταίο δρομολόγιό του από το Μπρίντιζι στην Πάτρα, όπου ακινητοποιήθηκε λόγω χρεών της πλοιοκτήτριας εταιρείας.
Στην Πάτρα παραμένει ακινητοποιημένο μέχρι το 1999 και στη συνέχεια ρυμουλκήθηκε στην Ελευσίνα, όπου παροπλίστηκε.
Όμως, τον Νοέμβριο του 2002 παρουσίασε εισροή υδάτων και άρχισε να παίρνει επικίνδυνη κλίση.
Για να σταματήσει η βύθισή του ρυμουλκήθηκε κοντά στην ακτή, όπου τελικά τον Ιανουάριο του 2003 «έγειρε» στο πλάι και μισοβυθίστηκε. Εικόνες από το ναυάγιο χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία του Παπακαλιάτη «Ενας άλλος Κόσμος»!