Το ναυάγιο που στέκεται «όρθιο» στην ακτή των Αραχωβιτίκων – ΒΙΝΤΕΟ

09.09.2020 / 4:24
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
Χωρίς-τίτλο-2

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε το ναυάγιο του “Νέστου”, μπροστά από την παραλία του Ψαθόπυργου. Είναι το ναυάγιο που έχουν εξερευνήσει οι δύτες της Πάτρας και όχι μόνο αρκετές φορές κατεβαίνοντας στον βυθό του και μπαίνοντας στον μαγικό κόσμο της σιωπής του.

Δεν είναι όμως το μοναδικό ναυάγιο που υπάρχει στις θάλασσες γύρω από την Πάτρα. Υπάρχουν και άλλα πολλά τα περισσότερα εκ των οποίων μας είναι άγνωστα και δεν τα γνωρίζουμε και άλλα που δεν έχουμε μπει στον κόπο να τα εξερευνήσουμε.

Ένα από τα πιο γνωστά – άγνωστα – στους περισσότερους από εμάς – ναυάγια, είναι αυτό που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή του ύψους των Αραχωβιτίκων.

Όσοι πηγαίνουν συχνά για μπάνιο στα Αραχωβίτικα έχουν σίγουρα παρατηρήσει ένα αντικείμενο που προεξέχει μέσα στο νερό, ενώ όσοι μένουν στα Αραχωβίτικα ξέρουν την περίπτωσή του, με το κουφάρι του πλοίου να στέκεται χρόνια εκεί, δίπλα στην ακτή, έχοντας μεγαλώσει μαζί με την τοπική κοινωνία.

Το αντικείμενο αυτό, λοιπόν που φαίνεται από την ακτή, είναι ένα μικρό κομμάτι της πλώρης του πλοίου “Ιωάννης Νομικός” που είχε πέσει και αυτό θύμα των ανελέητων βομβαρδισμών των γερμανικών αεροσκαφών, τον Απρίλη του 1941, όπως και το “Νέστος” που βρίσκεται κάποια χιλιόμετρα πιο δίπλα του.

Το πλοίο αυτό, χτυπήθηκε στις 24 Απριλίου του 1941, μία μέρα μετά από το “Νέστος” (το ναρκαλιευτικό βομβαρδίστηκε στις 23 Απριλίου), ενώ σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν ιστορικές πηγές, μαζί με τα πλοία αυτά, χτυπήθηκαν το πλωτό νοσοκομείο “Ελληνίς” κοντά στη νήσο Οξιά που μετέφερε τραυματίες του Ελληνοιταλικού μετώπου, τα φορτηγά ατμόπλοια «Αθηνά» σε κόλπο μετά τη Ροδινή Ψαθοπύργου και «Ιωάννα» στο λιμάνι της Πάτρας, αλλά και τα επιβατικά «Σπέτσες» στον Ψαθόπυργο και «Ασσήμη» στο Κρυονέρι.

Οι βομβαρδισμοί, βλέπετε, των γερμανικών αεροσκαφών δεν κράτησαν μία μέρα και όταν χτυπούσαν ένα από τα πλοία που έβλεπαν από ψηλά, επανέρχονταν μετά από λίγες ώρες για να το αποτελειώσουν.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το «Ιωάννης Νομικός» ανελκύστηκε μεταπολεμικά, αλλά κάποια κομμάτια του υπάρχουν στο βυθό.

Το κομμάτι της πλώρης του υψώνεται ακόμα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και σύμφωνα με τους κατοίκους του παραθαλάσσιου χωριού, τις περασμένες δεκαετίες, το ’60 και το ’70, φαινόταν το μεγαλύτερο μέρος της. Πλέον η θάλασσα την έχει σχεδόν σκεπάσει και το μόνο που προεξέχει είναι ένα μικρό κομμάτι.

 

 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα