Το μπλοκάκι του Μητσοτάκη – Η εντολή στα κυβερνητικά στελέχη

29.09.2020 / 7:07
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ypoyrgiko-sumboylio

Στην ανάγκη επιτάχυνσης των ρυθμών, ειδικά στα πεδία όπου η αντιπολίτευση ασκεί σκληρή κριτική κατηγορώντας την κυβέρνηση για κεντρικές ή επιμέρους επιλογές της, εστιάζει το Μέγαρο Μαξίμου εν΄ όψει και της κατάρτισης του προϋπολογισμού. Μπορεί η υψηλή δημοφιλία τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και της κυβέρνησής του να υποστηρίζει επί του παρόντος το κάθε τους βήμα από τις αντιπολιτευτικές επιθέσεις, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου κινούνται ήδη στην κατεύθυνση της γρήγορης αντίδρασης ή και της αλλαγής πλεύσης – αν χρειαστεί – στα διάφορα και διαφορετικά πεδία της καθημερινότητας.

Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη έχουν λάβει εντολή από τον πρωθυπουργό να λειτουργούν χωρίς να επηρεάζονται από την φετινή συνθήκη της πανδημίας – που για τους καλά γνωρίζοντες σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης τεστάρει σε τακτά διαστήματα δια του επιτελείου του τις υπουργικές επιδόσεις σε παραγωγικά και μη υπουργεία. Το καλοκαίρι έκανε διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα αλλά στο τέλος του χρόνου ή μέχρι τον Φλεβάρη – αναλόγως και της εξέλιξης του κορονοϊού – ενδέχεται να ανοίξει ένα νέο πολιτικό κύκλο με τις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Η συζήτηση αυτή «ακούγεται» όλο και πιο έντονα σε υπουργικά ή στα γαλάζια βουλευτικά γραφεία, καθώς οι άμεσα ενδιαφερόμενοι εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης …ενημερώνει συχνά το μπλοκάκι του, αναμένοντας στοχευμένες παρεμβάσεις και μεταρρυθμιστικές δράσεις και θέτοντας συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ελέγχου της κατάστασης. Δεν υιοθετεί τη λογική των συχνών ανασχηματισμών – προτιμά να δίνει χρόνο και πεδίο στις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων αλλά ταυτόχρονα διατηρεί ανοιχτές τις κεραίες καταγράφοντας στραβοπατήματα, λάθη ή παραλείψεις κατά την άσκηση του κυβερνητικού έργου. Σχετικά ή παρόμοια μηνύματα λέγεται ότι έχουν λάβει μέλη του υπουργικού συμβουλίου που έχουν αναλάβει κρίσιμα πόστα για την επίτευξη των κυβερνητικών στόχων. Βέβαια η μάχη κατά της πανδημίας συγκεντρώνει  εκ των πραγμάτων μεγάλη ενέργεια για την αντιμετώπισή της και διατηρεί τον συναγερμό με τα συνεχή τεστ εγρήγορσης και αντίδρασης.

Αυτή η εβδομάδα θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την αυστηροποίηση περαιτέρω των μέτρων, που θα ισχύσει εφόσον παρατηρηθούν εμπόδια στην σωστή εφαρμογή τους από τους πολίτες. Τα «σημεία» της διαδρομής που προβληματίζουν αφορούν κυρίως στην Αττική, ωστόσο ένα δεύτερο lockdown δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες του σχεδιασμού. Αναλυτική περιγραφή της κατάστασης και της δέσμης μέτρων θα γίνει σήμερα το απόγευμα από τους ειδικούς, οι οποίοι και επενδύουν στην αποτελεσματική ενημέρωση για την εφαρμογή των μέτρων, ξεκινώντας από την χρήση της μάσκας.

Το «φιάσκο» με τις μάσκες στα σχολεία επιχειρείται να ξεπεραστεί με την γρήγορη τροφοδότηση νέων παρτίδων αν και δεν αποτελεί πλέον το μοναδικό «πονοκέφαλο» στο πεδίο της παιδείας. Οι καταλήψεις στα σχολεία συνεχίζονται και έχουν, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, τις «ευλογίες» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η «αναχαίτιση» ενός πανελλαδικού κύματος καταλήψεων συμπεριλαμβάνεται στις βασικές προτεραιότητες των κυβερνητικών δράσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Νίκη Κεραμέως έχει λάβει «σήμα» υπέρ του διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να συζητά εγκαίρως αιτήματα και προτάσεις. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι για σήμερα είχε προγραμματισμένη – την οποία όμως  ακύρωσε – συνάντηση με τους Τομεάρχες Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ για να συζητήσουν για τα «καυτά» ζητήματα της Παιδείας.

Το βλέμμα, εν τω μεταξύ, της κυβέρνησης παραμένει στο πλέγμα δράσεων για την στήριξη των πληγέντων από τις πρόσφατες καταστροφές στην Καρδίτσα, στα νησιά του Ιονίου και αλλού. Στόχος είναι να κινηθούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες εντός του χρονοδιαγράμματος, ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ζημίες που υπέστησαν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα