Το «μικρό Παρίσι» της Θράκης

20.09.2020 / 14:56
γκο-38-10

Αδιαμφισβήτητα αποτελεί το «κόσμημα» της Θράκης, με μια Παλιά Πόλη που μέχρι και σήμερα διατηρεί έντονο το ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν στα σοκάκια της.

Μιας Παλιάς Πόλης πανέμορφης, με γραφικά πέτρινα καλντερίμια (η οδός Αντίκα με διαφορά είναι το πιο κουκλίστικο), καλοδιατηρημένα σπίτια και εντυπωσιακά αρχοντικά.

Μια βόλτα, λοιπόν, στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, η οποία το 1976 ανακηρύχθηκε προστατευόμενος οικισμός, είναι αρκετή για να επιβεβαιώσει κανείς και μόνος του το λόγο που αποτελεί σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και τον ιστορικό πυρήνα της πόλης.

Δεν είναι μάλιστα να απορεί κανείς γιατί κάποτε την αποκαλούσαν και «μικρό Παρίσι» με την αύρα και την αισθητική της να παραπέμπουν σε μικρές και γουστόζικες πόλεις της Γαλλίας ή της Δανίας.

Εδώ, σε ένα από τα ομορφότερα και πιο χαρακτηριστικά κτίρια της πόλης στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο, όπου ένα ταξίδι στο χρόνο συντελείται με το που διαβεί κανείς την πόρτα του μέσα από τον πλούσιο πολιτιστικό θησαυρό που φιλοξενεί στους χώρους του. Μάλιστα, το κτίριο από μόνο του αποτελεί τρανή απόδειξη για την οικονομική και κοινωνική ζωή μιας πόλης που άκμασε στις αρχές του 20ου αιώνα.

Επιπλέον, σπουδαίο μνημείο και σημείο αναφοράς της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης και το πατρικό του σπουδαίου Μάνου Χατζηδάκι, χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, το οποιό πριν λίγο καιρό ανακαινίστηκε προκαλώντας το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό όλων.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα