Το κράτος του χρωστά περισσότερα… αλλά σύνταξη δεν παίρνει! - Το απίστευτο δράμα του Παύλου Τσούφλα

 

Εμπορος επί σειρά ετών ο 67χρονος σήμερα Παύλος Τσούλφας, παλεύει να πάρει την σύνταξή του εδώ και 4,5 χρόνια, του έχει εγκριθεί και ορισθεί στα 1678,87 ευρώ μεικτά, ωστόσο επειδή έχει οφειλή στον ΟΑΕΕ… όχι μόνο δεν του δίνουν σύνταξη αλλά… δεν κάνουν και συμψηφισμό, από τον οποίον προκύπτει… ότι το κράτος του οφείλει κιόλας!

Και φυσικά οι μήνες περνούν, τα ποσά από τις οφειλόμενες συντάξεις στον 67χρονο δεν τοκίζονται, όμως το χρέος του προς τον ΟΑΕΕ τοκίζεται!

Ο κ. Τσούλφας υπέβαλε αίτηση για σύνταξη στις 22 Νοεμβρίου 2013 έχοντας συγκεντρώσει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα. Δύο χρόνια αργότερα τον κάλεσαν από τον ΟΑΕΕ να αναγνωρίσει ένσημα πλασματικού χρόνου 58 μηνών καταβάλλοντας το ποσό των 9735,30 ευρώ. Κάτι το οποίο έπραξε.

Του είχαν στείλει όμως και ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο προέκυψε οφειλή του 43.000 ευρώ περίπου η οποία με τους τόκους είχε φθάσει τα 58.400 ευρώ. Του είπαν δε πως μπορεί από το ποσό αυτό να παρακρατηθούν τα 22.330 ευρώ από την σύνταξή του, όμως τα υπόλοιπα 36.090 ευρώ θα πρέπει να τα καταβάλλει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το περίεργο όμως είναι ότι το έγγραφο αυτό εστάλη στα τέλη του 2017. Από το 2013 όμως οπότε και υπέβαλε αίτηση μέχρι τώρα, έχουν περάσει 4,5 σχεδόν χρόνια. Που σημαίνει ότι αν υπολογίσουμε ότι το καθαρό ποσό της σύνταξης είναι 1280 ευρώ περίπου, το ποσό που οφείλει το Κράτος στον συνταξιούχο είναι κοντά στις 70.000 ευρώ!

Αρα ούτως ή άλλως το Κράτος χρωστά στον συνταξιούχο περισσότερα από εκείνα που του έχει καταλογίσει ως οφειλή!

Και φυσικά όσο οι μήνες περνούν και η σύνταξη δεν καταβάλλεται η κρατική οφειλή αυξάνεται, ενώ η οφειλή του συνταξιούχου επιβαρύνεται μόνο με το σαφέστατα μικρότερο ποσό από την σύνταξή του, των τόκων.

Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που έχει κάνει δεν έχει λάβει σαφείς απαντήσεις. Και φυσικά παραμένει χωρίς σύνταξη. Και έχει ο Θεός…!

 

 

 

Το «τσεκούρι» στις συντάξεις

"Τσεκούρι" έως 35% σε 10.000 νέες κύριες συντάξεις επαγγελματιών που εκδόθηκαν στο οκτάμηνο του 2017 έφερε η ρύθμιση οφειλών προς τον τέως ΟΑΕΕ μέσω παρακρατήσεων στις συντάξιμες αποδοχές τους.

Η ρύθμιση αυτή προβλέπεται για όσους ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν θεμελιώσει το δικαίωμα στη σύνταξη, αλλά έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από παλιότερες εισφορές έως 20.000 ευρώ προς το Ταμείο τους.

Σε αυτήν την περίπτωση, βάσει διάταξης του 2015, μπορούν –εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν– οι υποψήφιοι συνταξιούχοι να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές οφειλές τους σε έως 40 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Τις δόσεις αυτές πληρώνουν μέσω παρακρατήσεων στις συντάξεις τους, αρχής γενομένης μάλιστα ακόμα και από τις προσωρινές. Όπως αντιλαμβάνεστε ο νόμος δεν προβλέπει προφανώς… εφάπαξ συμψηφισμό.

Παρά τις τεράστιες απώλειες τις οποίες υπόκεινται στις αποδοχές τους,ολοένα και περισσότεροι προσφεύγουν σε αυτή τη "λύση" απελπισίας, καθώς καμία άλλη ρύθμιση οφειλών δεν τους συμφέρει.

 

Ωφελημένος ο ΕΦΚΑ

Μπορεί οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι να υπόκεινται δραματικές, έστω και προσωρινές, μειώσεις στις συντάξεις τους μέσω αυτών των παρακρατήσεων για την εξόφληση των χρεών, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τον ΕΦΚΑ.

Αντίθετα, το νεοσύστατο ασφαλιστικό Υπερταμείο, στο οποίο έχει ενταχθεί ο ΟΑΕΕ, βγαίνει διπλά ωφελημένο από τη διαδικασία συμψηφισμού χρεών-συντάξεων. Και αυτό γιατί με αυτόν τον τρόπο:

- Μειώνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΦΚΑ και έτσι, λογιστικά, φαίνονται αυξημένα τα έσοδα από τις ρυθμίσεις.

- Μειώνονται οι δαπάνες για την απονομή νέων συντάξεων.

 

Κρύος ιδρώτας το 2019

Ωστόσο, τα δύσκολα για όσους επαγγελματίες επέλεξαν ή επιλέξουν τον σταδιακό συμψηφισμό οφειλών-συντάξεων δεν είναι πίσω, αλλά μπροστά τους.

Ο επαναϋπολογισμός των ήδη καταβαλλομένων κύριων συντάξεων του τέως ΟΑΕΕ –και κυρίως του τέωςΤΕΒΕ– δείχνει "προσωπικές διαφορές" έως και 39%.

Με το ανώτατο πλαφόν 18% που έχει φέρει η κυβέρνηση στη μείωση των κύριων συντάξεων από 1/1/2019 περιορίζεται η περικοπή αυτή στο παραπάνω ποσοστό.

Ωστόσο, η περικοπή αυτή (18%) θα έλθει να προστεθεί για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα πάνω στην προσωρινή περικοπή έως 35% που φέρνει ο συμψηφισμός χρέους-σύνταξης. Έτσι η σωρευτική μείωση για το διάστημα που θα "τρέχει" ο συμψηφισμός χρέους-σύνταξης θα φτάσει ακόμα και το 53%.

Παράδειγμα

Έστω συνταξιούχος ελεύθερος επαγγελματίας δικαιούται οριστική σύνταξη 1.100 ευρώ /μήνα (χωρίς να λάβει νωρίτερα προσωρινή) την 1/6/2017.

Επειδή, όμως, είχε χρέος 20.000 ευρώ προς το τέως ΟΑΕΕ από παλιότερες εισφορές, συναινεί να γίνει παρακράτηση 500 ευρώ /μήνα επί της σύνταξης των 1.100 ευρώ τα οποία δικαιούται για το διάστημα από την 1/8 /2017 έως και την 1/8/2020.

Μετά τον επαναϋπολογισμό της, η συγκεκριμένη σύνταξη και με βάση το ανώτατο πλαφόν, μειώνεται από 1/1/2019 κατά 18%, φτάνοντας έτσι η ονομαστική αξία της στα 902 ευρώ/μήνα.

Δεδομένης,όμως, της παρακράτησης των 500 ευρώ/μήνα η οποία ισχύει μέχρι 1/8/2020, η συγκεκριμένη σύνταξη θα συνεχίσει να καταβάλλεται μειωμένη κατά το παραπάνω ποσό, φτάνοντας τελικά στην τσέπη του συνταξιούχου μόλις 402 ευρώ/μήνα (-53% στην αρχική ονομαστική σύνταξη, χωρίς συμψηφισμό με το χρέος) για το διάστημα μεταξύ 1/1/2019 - 1/8/2020.

 

Από την 1/9/2020 (δεδομένου ότι θα έχει εξοφληθεί το χρέος προς τον ΕΦΚΑ) η σύνταξη αυτή θα είναι μειωμένη μόνο κατά 18%,δηλαδή θα φτάσει στο επίπεδο των 902 ευρώ.

 

 

ΦΩΤπ

 

Το μεικτο ποσό της συνταξης

 

Το ποσό της οφειλής με τους υπέρογκους τόκους