Το ΚΕΘΕΑ στο.. απόσπασμα! Η κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη του προγράμματος της δομής του ΚΕΘΕΑ Οξυγόνο στην Πάτρα, Ελευθερία Παππά κρούει το καμπανάκι του κινδύνου | dete

Το ΚΕΘΕΑ στο.. απόσπασμα! Η κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη του προγράμματος της δομής του ΚΕΘΕΑ Οξυγόνο στην Πάτρα, Ελευθερία Παππά κρούει το καμπανάκι του κινδύνου

Βρήκε την αφορμή η κυβέρνηση για να εισχωρήσει στα εσωτερικά δρώμενα ενός θεραπευτικού φορέα που έχει προσφέρει υπηρεσίες τα τελευταία 40 χρόνια στην χώρα μας και που έχει κατορθώσει μέσα από τα προγράμματα του να επανεντάξει στο κοινωνικό σύνολο εκατοντάδες πρώην ναρκομανείς.

Πώς την βρήκε την αφορμή αυτή; Μέσα στο πλαίσιο εσωτερικών διαδικασιών του ΚΕΘΕΑ – γιατί αυτός είναι ο θεραπευτικός φορέας για τον οποίο μιλάμε – τις οποίες ξεκίνησε το ίδιο το διοικητικό του συμβούλιο ορίζοντας και ειδική επιτροπή για το ζήτημα. Κάπως έτσι αποφάσισε να προχωρήσει σε κομβικές αλλαγές που ουσιαστικά ενδέχεται να αλλάξουν στο μέλλον τον τρόπο λειτουργίας του όλου προγράμματος.

Το θέμα έφεραν στο φως οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ

Το θέμα για το οποίο έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο βήμα της Βουλής, θέλοντας να δικαιολογήσει τις κινήσεις της κυβέρνησης και να κατευνάσει κάπως τις αντιδράσεις, (μιλώντας ουσιαστικά για την ύπαρξη παρακυκλώματος στο ΚΕΘΕΑ Θεσαλλονίκης, αναφορικά με το πρόγραμμα Θησέας στις φυλακές των Διαβατών), είναι ένα ζήτημα που έφεραν στην δημοσιότητα τα στελέχη του ΚΕΘΕΑ και οι εργαζόμενοι του.

Οι καταγγελίες που ακολούθησαν από τον κ. Κικίλια για οικονομικές ατασθαλίες και αδιαφανείς διαδικασίες, στην ίδια πάντα μονάδα, με γενικότητες και κατηγορίες του συνόλου της θεραπευτικής δομής, ήρθαν για να επιβεβαιώσουν, σύμφωνα με τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ, τα όσα λέγονται για την ανάγκη εύρεσης μιας αφορμής εκ μέρους της κυβέρνησης για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά σε σχετική τους ανακοίνωση οι υπάλληλοι του φορέα.

 

«Το πράγμα φωνάζει από μακριά»

Σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό και υπεύθυνη του προγράμματος της δομής του ΚΕΘΕΑ Οξυγόνο στην Πάτρα, Ελευθερία Παππά το πράγμα “φωνάζει” από μακριά. «Το πόρισμα της επιτροπής που συνέταξε το ίδιο το ΚΕΘΕΑ και οι νομικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, χρησιμοποιήθηκαν κατά τέτοιο τρόπο από την κυβέρνηση και το υπουργείο, έτσι ώστε να πετύχει το σκοπό του και να αναμειχθεί επί της ουσίας στα δρώμενα του θεραπευτικού φορέα” τονίζει.

 

«Δεν μπορεί για ένα ζήτημα που έχει να κάνει με μόνο μία μονάδα από τις 100 που λειτουργούν στην Ελλάδα σε όλη τη δομή, να αλλάζουν οι κανονισμοί και η λειτουργία ενός θεραπευτικού προγράμματος που προσφέρει αδιάλειπτα τις υπηρεσίες του εδώ και δεκαετίες στην ελληνική κοινωνία στον τομέα της εξάρτησης.

Το ζήτημα αυτό το έφεραν στην επιφάνεια οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ και αυτό είναι κάτι που όποιος ασχοληθεί με το θέμα, εύκολα μπορεί να το διαπιστώσει».

Το μεγάλο ερωτηματικό που προκύπτει είναι γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτές τις παρεμβάσεις και να δώσει την δυνατότητα στην Πολιτεία να αναμειχθεί στα εσωτερικά δρώμενα ενός θεραπευτικού φορέα που έχει το δικό του χαρακτήρα.

«Άκομψος και αυθαίρετος ο τρόπος»

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο τρόπος που πάει να κάνει αυτές τις αλλαγές η κυβέρνηση και το υπουργείο είναι τουλάχιστον άκομψος και αυθαίρετος» τονίζει η κ. Παππά.

«Κανείς δεν μας κάλεσε σε έναν διάλογο για να συζητήσουμε από κοινού τις όποιες βελτιώσεις που ίσως να μπορούν να γίνουν στην λειτουργία του προγράμματος. Κανείς δεν μας εξήγησε γιατί γίνονται οι αλλαγές αυτές και ποιον σκοπό μπορούν να εξυπηρετούν. Οι αλλαγές αυτές στην ουσία γίνονται αυθαίρετα και επιβάλλονται από την κυβέρνηση, χωρίς να έχει γίνει καμίας μορφής συζήτηση χωρίς καν να ρωτηθεί ο φορέας».

Ανησυχία για το θεραπευτικό κομμάτι

Το ζήτημα αυτό έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ και στις μονάδες του, αλλά και στις δομές για ένα πρόγραμμα που ο παρανομαστής του έχει έναν και μόνο σκοπό: Τη θεραπεία.

«Η μεγαλύτερη μας ανησυχία έχει να κάνει με το θεραπευτικό κομμάτι. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει και το κατά πόσο θα το επηρεάσουν οι αλλαγές αυτές που είναι να επιβληθούν.

Το πρόγραμμα αυτό λειτουργεί με μία συγκεκριμένη διαδικασία και ένα αντίστοιχο θεραπευτικό μοντέλο όλα αυτά τα χρόνια, έτσι ώστε να υπάρχει το ανάλογο αποτέλεσμα για τους ανθρώπους που έρχονται στις μονάδες και στις δομές του» τονίζει η κ. Παππά.

Η λειτουργία του μοντέλου αυτού είναι ταυτόσημη διοικητικά με την λειτουργία ενός αυτοδιοικούμενου οργανισμού όπως ήταν το ΚΕΘΕΑ όλα αυτά τα χρόνια από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκε.

Στις δομές του ΚΕΘΕΑ εργάζονται αυτή τη στιγμή σε όλες τις μονάδες που έχει ο θεραπευτικός φορέας στην επικράτεια 450 άτομα. Ψυχολόχοι, κοινωνικοί λειτουργοί, διοικητικό προσωπικό και άτομα που στηρίζουν τις κλειστές ομάδες, αλλά και τις ατομικές συνεδρίες που γίνονται από τους εξαρτημένους και εθισμένους που έχουν μπλέξει στα δίχτυα των ναρκωτικών και των ουσιών.

Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν τις ομάδες και τις συνεδρίες τους, ακολουθούν τις δράσεις και τις οδηγίες του προγράμματος σε καθημερινή βάση και στη συνέχεια στο τέλος της ημέρας επιστρέφουν σπίτι τους.

Το πρόγραμμα και η θεραπεία διαρκεί μήνες ή και χρόνια, ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Ως γνωστόν στο ΚΕΘΕΑ γίνονται ομάδες και συνεδρίες και για τις οικογένειες των ναρκομανών που κάνουν την προσπάθεια τους για να ζήσουν μακριά από τις ουσίες, αποβάλλοντας τες οριστικά από τη ζωή τους

Καλούνται έτσι ουσιαστικά τα μέλη του προγράμματος να αλλάξουν τρόπο ζωής και τρόπο σκέψης. Όμως η λειτουργία του προγράμματος δεν έχει να κάνει μόνο με τις ομάδες και τις συνεδρίες των ανθρώπων (και των οικογενειών τους) που χτυπούν την πόρτα του ΚΕΘΕΑ και του ζητούν βοήθεια.

Η δράση του θεραπευτικού φορέα αφορά όλο το φάσμα της εξάρτησης και των ουσιών. Την πρόληψη, την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την απαλλαγή του κοινωνικού στίγματος, την ψυχολογική στήριξη, την θεραπεία, αλλά και την επανένταξη.

Για όλο αυτό το φάσμα το ΚΕΘΕΑ και οι δομές του προχωρούν σε διάφορες δράσεις, καμπάνιες, εκδηλώσεις, συναντήσεις, ημερίδες ή και επισκέψεις, ενώ φροντίζει να βρίσκεται πάντα σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, για να εξυπηρετήσει καλύτερα τον σκοπό του.

Η κ. Παππά καταλήγει: «Όλα αυτά είναι κομμάτια έχουν να κάνουν με το συνολικό παζλ της θεραπείας και πραγματοποιούνται από το συγκεκριμένο θεραπευτικό μοντέλο που ακολουθεί το πρόγραμμα. Αυτό που μας ενδιαφέρει και μας ανησυχεί είναι να μην θιχτεί ο τομέας της θεραπείας. Αυτό είναι το βασικό που μετράει για μας τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ».

Κ.Α.

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)