Το Καρναβάλι πήγε Σφαγεία – Η ανακαίνιση ενός ιστορικού χώρου, το φεστιβάλ και το φιλόδοξο σχέδιο

26.09.2020 / 18:25
γκο-1-67

Τα Παλαιά Σφαγεία ανακαινίστηκαν. Ένας από τους πιο ιστορικούς χώρους της Πάτρας θα αποτελέσει από εδώ και στο εξής την καρδιά του Πατρινού Καρναβαλιού και σύμφωνα με τα σχέδια του Δήμου, το έργο αυτό θα είναι η αφετηρία ενός συνολικού σχεδίου που αφορά την ενίσχυση των πολιτιστικών υποδομών της Πάτρας.

Ως γνωστόν η ανακαίνιση των Παλαιών Σφαγείων είναι ενταγμένη στο έργο SPARC που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTEREG διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας.

Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι ο Δήμος Πατρέων, ενώ στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Επιμελητήριο Αχαΐας, ο Σύνδεσμος Θεάτρων της Απουλίας και η Περιφέρεια της Απουλίας, καθώς και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων – Πατρινό Καρναβάλι ως συνδεδεμένος εταίρος.

Το πρόγραμμα SPARC έχει σαν στόχο την ένωση διαφορετικών κουλτούρων και πολιτιστικών παραδόσεων που όμως έχουν κάποιες κοινές ρίζες μεταξύ τους και ο χώρος των Παλαιών Σφαγείων θα αποτελέσει το σπίτι μιας σύγχρονης δημιουργικής πολιτιστικής βιομηχανίας την οποία φιλοδοξεί να αναπτύξει η πόλη μέσα από δύο βασικούς άξονες της λαογραφικής της παράδοσης και του πολιτισμού της: Του Καρναβαλιού και του Καραγκιόζη.

Το Καρναβαλικό Φεστιβάλ της Πάτρας που γίνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια της Απουλίας μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα αποτελέσει έτσι την πρώτη εκδήλωση αυτής της νέας αρχής του βιομηχανικού κτιριακού συγκροτήματος που τα τελευταία χρόνια ήταν εγκαταλειμμένο και που μετά το τέλος της επιχειρηματικής δραστηριότητας που είχε εκεί γνωστός  επιχειρηματίας (ύστερα από σύμβαση με τον Δήμο) αποτελούσε ένα από τα καταφύγια των μεταναστών που σύχναζαν μπροστά από τους χώρους του νέου λιμανιού.

Το Καρναβάλι πήγε Σφαγεία - Η ανακαίνιση ενός ιστορικού χώρου, το φεστιβάλ και το φιλόδοξο σχέδιο 3

Στο χρώμα του καρναβαλιού και στη… σκιά του Καραγκιόζη

Τα Παλαιά Σφαγεία παραδόθηκαν πίσω στην Πάτρα με αρκετά προβλήματα, φθορές και ζημιές. Πλέον το κτιριακό συγκρότημα παίρνει και πάλι ζωή και μάλιστα από εδώ και στο εξής θα έχει μόνιμα τα χρώματα και τον τόνο του Πατρινού Καρναβαλιού.

Ήδη από τις περασμένες ημέρες τα μέλη του Καρναβαλικού Οργανισμού έχουν τοποθετήσει στους προαύλιους χώρους καρναβαλικές κατασκευές, άρματα και μπάστακες, προϊόντα της δουλειάς του Καρναβαλικού Συνεργείου στο Πετρωτό, ειδικά για τα Παλαιά Σφαγεία και το Καρναβαλικό Φεστιβάλ.

Οι κατασκευές αυτές θα μείνουν και μετά το τέλος του φεστιβάλ αφού ο χώρος πρόκειται να λειτουργεί μόνιμα και να δέχεται επισκέπτες, προβάλλοντας το Πατρινό Καρναβάλι και την τέχνη του Θεάτρου Σκιών.  Σύμφωνα με την μελέτη που έχει γίνει, το κτιριακό συγκρότημα θα περιλαμβάνει έναν χώρο προβολής του Πατρινού Καρναβαλιού.

Πρόκειται για το λεγόμενο Καρναβαλικό Μουσείο, το οποίο όμως δεν θα λειτουργεί ακριβώς ως μουσείο με την ακριβή έννοια του όρου.

Μέσα όμως στην λειτουργία του θα περιλαμβάνεται και η προβολή καρναβαλικών κατασκευών από περασμένα έτη. Πέρα από τον χώρο προβολής του Πατρινού Καρναβαλιού θα υπάρχει και ένας αντίστοιχος χώρος (σε διαφορετικό κτίριο του συγκροτήματος) προβολής του Καραγκιόζη και του Θεάτρου Σκιών, μιας τέχνης με την οποία η Πάτρα έχει άρρηκτες σχέσεις και η πολιτιστική της ιστορία συνδέεται με αυτή από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

Η προβολή του Καραγκιόζη θα εισάγει τον επισκέπτη στην ιστορία του θεάτρου Σκιών, αλλά και στα μυστικά αυτής της τέχνης, μέσα από εργαστήρια που θα γίνονται εκεί σε συχνά χρονικά διαστήματα.

Εργαστήρια φυσικά θα γίνονται και για την εισαγωγή στην τέχνη του καρναβαλιού και ειδικότερα του Πατρινού Καρναβαλιού αφού τα Παλαιά Σφαγεία θα αποτελέσουν την καρδιά μιας πολιτιστικής βιομηχανίας που εκτός από παρελθόν φιλοδοξεί να έχει και μέλλον.

Στο κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνονται επίσης ειδικοί χώροι για συνεδριάσεις, αίθουσες για εικαστικές εκθέσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, χώρος για συναυλίες, ενώ θα υπάρχει και ένα ακόμα κτίριο που θα διατίθεται σε καλλιτεχνικές ομάδες για θεατρικά και χορευτικά εργαστήρια, φιλοξενώντας εκεί αντίστοιχες εκδηλώσεις.

Εκεί και τα γραφεία του Καρναβαλικού Οργανισμού

Στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων, άλλωστε, θα βρίσκονται από εδώ και στο εξής τα γραφεία του Καρναβαλικού Οργανισμού με τη μετεγκατάσταση από το κτίριο του πρώην Λαδόπουλου, να έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ εκτός των άλλων θα λειτουργήσει εστιατόριο μπαρ, δίνοντας ακόμα περισσότερη ζωή στο κτιριακό συγκρότημα (η προκήρυξη μάλιστα για τον διαγωνισμό έληξε πριν μερικές μέρες).

Κουρή: Περιμένουμε τους Πατρινούς

Το πότε όμως θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους όλα αυτά είναι ένα ζήτημα που θα αποφασίσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η διεπιστημονική επιτροπή που με πρόεδρο τον Βασίλη Κοσμόπουλο ετοιμάζει τις προτάσεις της για να τις καταθέσει στον Καρναβαλικό Οργανισμό και στη δημοτική αρχή.

Μέχρι ώρας ο χώρος των Παλαιών Σφαγείων είναι ανοικτός στους Πατρινούς για τις εκδηλώσεις του Καρναβαλικού Φεστιβάλ που ήδη έχει ξεκινήσει με την πρόεδρο του Καρναβαλικού Οργανισμού Ήρα Κουρή να τονίζει μιλώντας στις «7 Μέρες Ενημέρωση».

«Περιμένουμε τους Πατρινούς να έρθουν στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων και γενικότερα  να συμμετάσχουν από κοντά στις εκδηλώσεις που έχουμε ετοιμάσει για το Καρναβαλικό Φεστιβάλ.

Οι εκδηλώσεις αυτές προέρχονται μέσα από το Πατρινό Καρναβάλι και τις ρίζες αυτού, προβάλλοντας τις σχέσεις του με την Ιταλική κουλτούρα, αλλά και μέσα από την παράδοση του διονυσιακού πνεύματος και την επιρροή αυτού στην διαμόρφωση της λαογραφίας του τόπου μας μέσα από συγκεκριμένα έθιμα».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Καρναβαλικό Φεστιβάλ της Πάτρας κινδύνεψε από την πανδημία αφού για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν αμφίβολη η πραγματοποίηση του, με τους τεχνίτες του Καρναβαλικού Συνεργείου να παίρνουν την …εκδίκηση τους για αυτό, φτιάχνοντας ένα άρμα για τον κορωνοϊό που θα δούμε στα Παλαιά Σφαγεία.

Το Καρναβάλι πήγε Σφαγεία - Η ανακαίνιση ενός ιστορικού χώρου, το φεστιβάλ και το φιλόδοξο σχέδιο 4

Χωρίς αντιπροσωπείες από την Απουλία

Ωστόσο, εξαιτίας της πανδημίας, δεν θα έρθουν καθόλου στην αχαϊκή πρωτεύουσα μέλη αντιπροσωπειών, καλλιτέχνες και πολιτιστικές ομάδες από την περιφέρεια της Ιταλικής Απουλίας, όπως περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα SPARCK αρχικά στο πλαίσιο της «ανταλλαγής» πολιτιστικών παραδόσεων.

Κατά συνέπεια το φεστιβάλ γίνεται μεταξύ μας, χωρίς τους εταίρους του προγράμματος από την Ιταλία, λόγω του κινδύνου της διασποράς.  Τέλος, σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό για την ενίσχυση των πολιτιστικών υποδομών του Δήμου, μέσα στον επόμενο μήνα βγαίνει στον αέρα ο διαγωνισμός για το Εργοστάσιο Τέχνης.

Παράλληλα, σύντομα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για το ζήτημα της αναδιαμόρφωσης των πρώην αποθηκών του ΑΣΟ σε σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο, ενώ  φυσικά υπάρχει και το έργο για το σύγχρονο κέντρο Ψηφιακής και Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς στο κτίριο του Δημοτικού Νοσοκομείου στη Άνω Πόλη που μέσα στους επόμενους μήνες μπαίνει και αυτό στο τελικό στάδιο της υλοποίησης του.

Κ.Α.

(από την εφημερίδα “7 Μέρες Ενημέρωση”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα