Το ΔΝΤ ζητά ισχυρές δεσμεύσεις από την Αθήνα για να γυρίσει

Πιο χαμηλά από ποτέ είναι ο πήχης για το σημερινό Eurogroup, καθώς ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε η πλευρά των δανειστών δεν μιλά για το ενδεχόμενο συμφωνίας σε άμεσο χρονικό ορίζοντα. Την ίδια ώρα,τα μεγάλα «αγκάθια» εξακολουθούν να παραμένουν, το τοπίο των αντιμέτρων είναι θολό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το κουαρτέτο δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα, εάν η κυβέρνηση δεν κάνει μεγάλα βήματα... πίσω στα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η κυβέρνηση και οι θεσμοί θα αναζητήσουν τρόπους προκειμένου να γεφυρωθεί η απόσταση που τους χωρίζει.Αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης με τους επικεφαλής των Θεσμών. Αξιωματούχος της Ευρωζώνης εξέφρασε την ελπίδα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, να δοθεί μία νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν «ισχυρές δεσμεύσεις» από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα. Επίσης, ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι σύντομη.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση θα υπάρξει μια γενικότερη εκτίμηση ότι κάποια πράγματα προχώρησαν, αλλά θα ασκηθεί αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση ότι κάποια πράγματα που είχαν συμφωνηθεί δεν προχώρησαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας έχει ήδη μετατεθεί για τις αρχές Απριλίου, ενώ πολλοί κάνουν λόγο και για το Μάιο μετά τις εαρινές προβλέψεις του ΔΝΤ, καθώς τα ανοιχτά μέτωπα είναι ακόμη πολλά.

Συγκεκριμένα, αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα στο Ασφαλιστικό (κατάργηση προσωπικής διαφοράς), στο αφορολόγητο (μείωση στις 6.000€), στην στην αύξηση ορίου απολύσεων, στις ΣΣΕ, στο lock out, στον συνδικαλιστικό νόμο, στα θέματαΕνέργειας (πώληση μονάδων ΔΕΗ), αλλά και στα αντίμετρα (συμφωνήθηκε μείωση ΕΝΦΙΑ, αλλά όχι το ποσοστό).

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι ο χρόνος περνά και όσο δεν φαίνεται η πρόοδος που θα οδηγήσει σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οικονομία δοκιμάζεται και νέοι πονοκέφαλοι προστίθενται. Το πρώτο δίμηνο ανακόπηκε η ροή εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους.

Βάζει «πάγο» ο Ντάισελμπλουμ

Την εκτίμηση του ότι η τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί γρήγορα, εξέφρασε ο επικεφαλής των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, κ. Ντάισελμπλουμ προσθέτοντας πως δεν νομίζει ότι οι θεσμοί θα την ολοκληρώσουν πριν τη συνεδρίαση του Eurogroupστη Μάλτα τον Απρίλιο.

Μιλώντας στην στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι οι θεσμοί θα πρέπει να διατηρήσουν τους ρόλους τους για το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ενώ σημείωσε πως εξακολουθεί να περιμένει το ΔΝΤ να αποφασίσει για ένα νέο πρόγραμμα, προσθέτοντας πως θα ήταν «καλοδεχόμενο» αν αυτό συνέβαινε μέχρι το καλοκαίρι.

Ακόμη σημείωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει τελικά να μετατραπεί σε μια ευρωπαϊκή εκδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup στη FAZ.

«Η ΕΚΤ αισθάνεται όλο και πιο άβολα στον ρόλο της στην τρόικα και δικαίως νομίζω», σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει άλλες «σημαντικές εργασίες» στις οποίες θα πρέπει να επικεντρωθεί.

Όπως είπε, ο ESM θα πρέπει να «αποκτήσει την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη που μόνο το ΔΝΤ έχει αυτή τη στιγμή».

Bloomberg: Προς επανάληψη του δράματος του 2015 στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να χάσει ένα ακόμη ένα ημερολογιακό ορόσημο πλησιάζοντας σε επανάληψη του δράματος του 2015» επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg αναφερόμενο στο σημερινό Eurogroup.

«Οι διαφορές των δύο πλευρών είναι μεγάλες στις μεταρρυθμίσεις και στον τομέα της ενέργειας ενώ η ελληνική κυβέρνηση ανθίσταται σε επιπλέον περικοπές στις συντάξεις, προσθέτει το πρακτορείο, σχολιάζοντας ως ενδεικτικό της απόστασης που έχουν οι δύο πλευρές στα εργασιακά, το γεγονός ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει παραπέμψει το ζήτημα σε «πολιτική διαπραγμάτευση, καθώς αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί τεχνοκρατικά».

Τέλος, το Bloomberg επαναλαμβάνει ότι «έχει επιστρέψει η αβεβαιότητα στην οικονομία παρατηρώντας τη μη αναμενόμενο την άνοδο της ανεργίας το τελευταίο τρίμηνο του 2016″.