Το δικό τους σπίτι έχουν πλέον 12 άστεγοι πολίτες του Δήμου Ερυμάνθου | dete

Το δικό τους σπίτι έχουν πλέον 12 άστεγοι πολίτες του Δήμου Ερυμάνθου

Το δικό τους σπίτι με πληρωμένους λογαριασμούς και ενοίκιο, εξασφαλισμένη σίτιση, πλήρως εξοπλισμένο με ηλεκτρικές συσκευές και επίπλωση, είδη ιματισμού και οικιακής χρήσης, καθώς και τον προγραμματισμό για να μπορέσουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, έχουν πλέον 12 άστεγοι πολίτες του Δήμου Ερυμάνθου, μέσω του προγράμματος κοινωνικής βοήθειας και στήριξης ευπαθών κοινωνικά ομάδων «Στέγαση & Επανένταξη».

Πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα παιδιά, που επελέγησαν κατόπιν έρευνας από τον Κοινωνικό Τομέα του Δήμου Ερυμάνθου και τα στελέχη του Σωματείου Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Πρόληψης και Προαγωγής Υπηρεσιών Υγείας «ΙΚΕΛΟΣ». Έχουν ήδη εγκατασταθεί στα σπίτια της επιλογής τους, που έχουν μισθωθεί για το πρόγραμμα. Είναι άνθρωποι που χρειάζονται στήριξη, με δεδομένη και την άσχημη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Είναι συμπολίτες μας, που αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας.

Πέρα από το πρώτο στάδιο της στέγασής τους, θα επιχειρηθεί η επανένταξη στον κοινωνικό ιστό και η επιστροφή στην αγορά εργασίας, τουλάχιστον γι’ αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν. Βασικός στόχος είναι αυτά τα άτομα μετά το πέρας του προγράμματος να είναι αυτόνομα, να μπορούν να κρατήσουν την κατοικία μόνα τους, να έχουν την εργασία τους και να μπορούν να επιβιώσουν, όπως έκαναν και προ κρίσης. Η εργασιακή τους επανένταξη είναι το σκαλοπάτι και το εργαλείο, ώστε να διατηρήσουν την αυτονομία τους και μετά τη λήξη του προγράμματος, κάτι που θα επιτευχθεί μέσω της ανάδειξης των δεξιοτήτων τους και την εύρεση κατάλληλου εργασιακού περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» έχει διάρκεια ένα έτος και υλοποιείται από το Δήμο Ερυμάνθου, σε συνεργασία με το Σωματείο Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Πρόληψης και Προαγωγής Υπηρεσιών Υγείας «ΙΚΕΛΟΣ». Χρηματοδοτείται από πόρους της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με Αρχή το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού. Εφαρμόζεται πιλοτικά σε πανελλαδικό επίπεδο και από την επιτυχή μέχρι σήμερα έκβασή του έχει διαπιστωθεί η ανάγκη συνέχισης και διεύρυνσής του.