Το Βατερλό του τουρισμού – Σχεδόν καταστροφική η σεζόν για την Αχαΐα

03.09.2020 / 15:08
γκο-11-1

Σχεδόν καταστροφική ήταν η καλοκαιρινή σεζόν για τον τουρισμό της Δυτικής Ελλάδας, με τον κορωνοϊό να δείχνει τα δόντια του και να χτυπάει ανελέητα τον τουριστικό κλάδο και τα ξενοδοχεία της περιοχής.

Σύμφωνα με επαγγελματίες του ξενοδοχειακού κλάδου το καλοκαίρι που πέρασε ήταν το χειρότερο που έχουν ζήσει και ευχή όλων είναι να μην υπάρξει ξανά  τέτοιο ποτέ στα χρονικά.

«Ελπίζουμε το επόμενο καλοκαίρι να είναι όχι λίγο καλύτερο από αυτό, αλλά πολύ καλύτερο, αν θέλουμε να μιλάμε για μέλλον στον τουρισμό της περιοχής»  ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Δημήτρη Διαμαντόπουλου, θέλοντας να μας δείξει έτσι πόσο άσχημα ήταν τα πράγματα φέτος για τον τουρισμό.

Η εξαίρεση των δέκα ημερών

Μοναδική εξαίρεση για το καλοκαίρι ήταν ένα δεκαήμερο του Αυγούστου, ανάμεσα στις 10 και στις 20 του μήνα (τον Δεκαπενταύγουστο δηλαδή), εκεί όπου τα ξενοδοχεία της Δυτικής Αχαΐας και της Αιγιαλείας έφτασαν το 80% με το 90 % της πληρότητας τους, ενώ τα ξενοδοχεία της Πάτρας το 40%.

Από 50% έως 70% η πτώση στην Αιγιάλεια

Από τις 20 Αυγούστου και μετά, η κίνηση ακόμα και στα τοπ παραθεριστικά θέρετρα της Αιγιάλειας που συγκεντρώνουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή Έλληνες επισκέπτες, το ενδιαφέρον για κρατήσεις, όπως μας είπε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας, Χρήστος Κανελλής που δραστηριοποιείται στην περιοχή, ήταν αναιμικό.

Σύμφωνα με τον κ. Κανελλή η πτώση στα ξενοδοχεία και στα τουριστικά καταλύματα  της Αιγιάλειας το φετινό καλοκαίρι ξεπερνάει το 50% και μάλιστα για ορισμένα ενδέχεται να φτάσει και το 70%.

Έκλεισαν πρόωρα στη Δυτική Αχαΐα

Στη δε Δυτική Αχαΐα που κάθε χρόνο τέτοια εποχή (τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου) τροφοδοτείται από ξένους τουρίστες μέσα από το αεροδρόμιο του Αράξου και έχει μία αξιόλογη κίνηση, φέτος τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της περιοχής έκλεισαν πρόωρα. Άλλο στις 21 Αυγούστου, άλλο στις 25 και άλλο στις 30 του μήνα.

«Είναι χαρακτηριστικό» μας λέει ο Δημήτρης Διαμαντόπουλος «ότι τα μεγάλα ξενοδοχεία στην Κυλλήνη ετοιμάζονται να κλείσουν από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ εδώ και αρκετά χρόνια».

Η παράταση της τουριστικής σεζόν  που ήλπιζαν ορισμένοι ξενοδόχοι της Δυτικής Αχαΐας και της ευρύτερης περιοχής για τον Σεπτέμβριο, δεν ήρθε και από ό,τι φαίνεται θα είναι ο χειρότερος μήνας της φετινής περιόδου. Χειρότερος και από τον Ιούλιο που ήταν καταστροφικός για τα ξενοδοχεία της Αιγιαλείας, αλλά και για την Δυτική Αχαΐα.

Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντόπουλο ο μέσος όρος της πτώσης της τουριστικής κίνησης του συνόλου του καλοκαιριού σε όλο τον νομό αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ του 60% και του 70%.

«Ξένος τουρίστας ούτε για δείγμα»

Τόσο στην Αιγιάλεια, όσο και στην Δυτική Αχαΐα  η μεγάλη ζημιά φέτος έγινε από τον εξωτερικό τουρισμό. Στην Αιγιάλεια, όπως μας λέει ο Χρήστος Κανελλής, δεν υπήρξε ξένος τουρίστας ούτε για δείγμα όλο το καλοκαίρι, οι ακυρώσεις των τουριστικών πακέτων έρχονται η μία μετά την άλλη, ενώ το σύγχρονο τρένο και η σύνδεση του με το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, δεν βοήθησε σε κάτι.

«Το δεκαήμερο που δούλεψαν τα ξενοδοχεία της περιοχής οφείλεται αποκλειστικά στην ελληνική αγορά και στους Έλληνες. Χάρη σε αυτούς ο Αύγουστος έκλεισε με πληρότητα μεσοσταθμικά μεταξύ του 60% και του 70%. Διαφορετικά τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα».

Στην Δυτική Αχαΐα τα πράγματα δεν ήταν και τόσο καλύτερα από ξένους τουρίστες. «Η καραντίνα που επιβλήθηκε και οι περιορισμοί που αποφασίστηκαν από ένα σημείο και μετά, ύστερα από την αύξηση των κρουσμάτων λειτούργησαν ακόμα πιο ανασταλτικά για τους ξένους επισκέπτες» τονίζει ο κ. Διαμαντόπουλος.

Η «βουτιά» στην κίνηση του Αράξου

Το αεροδρόμιο του Αράξου που αποτελεί τα τελευταία χρόνια τον κύριο τροφοδότη ξένων τουριστών σε Δυτική Αχαΐα  και Ηλεία,  αυτή τη φορά δεν μπόρεσε να περισώσει την κατάσταση.

Η μείωση της επιβατικής κίνησης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αερολιμενάρχη Γιώργου Γκουβίτσα, φτάνοντας στο τέλος της σεζόν αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 70% και 75%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος των εβδομαδιαίων πτήσεων το φετινό καλοκαίρι στο αεροδρόμιο του Αράξου ήταν γύρω στις 10 με 11 πτήσεις και από αυτές οι περισσότερες πλέον δεν ισχύουν για τον Σεπτέμβρη, σφραγίζοντας έτσι τη διαπίστωση ότι η τουριστική σεζόν έχει λήξει για την περιοχή.

«Οι πτήσεις που δεχόμασταν στο αεροδρόμιο το περασμένο καλοκαίρι ήταν τουλάχιστον τριπλάσιες» τονίζει ο Γιώργος Γκουβίτσας. Μεγάλο ρόλο στην πτώση  της επιβατικής κίνησης έπαιξε η απουσία των Ρώσων και των Ουκρανών τουριστών που φέτος δεν ήρθαν καθόλου εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας της χώρας τους, αλλά και των Πολωνών που επίσης δεν ήρθαν.

Πρόκειται για τις τρεις αγορές που το περσινό καλοκαίρι ήταν οι καλύτεροι πελάτες του Αράξου μετά τους Γερμανούς. «Φέτος στηριχτήκαμε μόνο στους Γερμανούς και σε ελάχιστους επισκέπτες που προέρχονται από το Βέλγιο, την Λετονία, την Λιθουανία και τη Λευκορωσία. Και πάλι καλά να λέμε έτσι όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα».

Οι συνέπειες στους εργαζόμενους

Όλα αυτά βέβαια θα έχουν τις συνέπειες τους. Ήδη τις έχουν.  Σύμφωνα με τον κ. Κανελλή από πλευράς εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Αιγιαλείας το φετινό καλοκαίρι εργάστηκε το μισό έμψυχο δυναμικό, ενώ στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Δυτικής Αχαΐας που είχαν σεζόν μικρότερη από δύο μήνες αρκετοί από τους υπαλλήλους δεν θα συμπληρώνουν τα ένσημα για να μπουν στο ταμείο.

Είναι σίγουρο εξάλλου ότι τον χειμώνα θα υπάρξουν επιχειρήσεις που στηρίζονταν στο καλοκαίρι και στους επισκέπτες και μετά από αυτή την αναιμική σεζόν θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις και για τα Καλάβρυτα

Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις του Κωνσταντίνου Δαφαλιά, του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Καλαβρύτων, καθώς η ζημιά που επέφερε η καραντίνα σε ένα από τα τοπ χειμερινά θέρετρα της χώρας, είναι δύσκολο να καλυφθεί τον φετινό χειμώνα, κρίνοντας από την κρίση της πανδημίας και την υγειονομική πορεία της χώρας.

«Είχαμε μία κινητικότητα για λίγες ημέρες τον Αύγουστο, συγκριτικά με τις συνθήκες και την εποχή, φτάνοντας σχεδόν το 50% της πληρότητας των καταλυμάτων, όμως ως εκεί. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει ενδιαφέρον και ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος».

«Χλωμό» και  το 2021

Ευχή όλων είναι να έχει βρεθεί λύση με τον κορωνοϊό μέχρι το καλοκαίρι του 2021. Γιατί διαφορετικά τα μηνύματα που έρχονται από τους tours operators για την τουριστική κίνηση το ερχόμενο καλοκαίρι σε συνθήκες πανδημίας, δεν είναι και τόσο θετικά, σύμφωνα με τον κ. Γκουβίτσα.

Το είπε, άλλωστε, ο κ. Διαμαντόπουλος στην αρχή: «Ελπίζουμε σε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι το 2021». Ο κορωνοϊός βλέπετε πλήγωσε βαθιά τον τουρισμό, τον πιο ισχυρό πυλώνα της εθνικής οικονομίας.   Το πόσο βαθιά και πότε η πληγή θα επουλωθεί, θα φανεί στην πορεία.

Κ.Α.

(από την εφημερίδα “7 Μέρες Ενημέρωση).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα