Το “αουτσάιντερ” έγινε αρχηγός της ΝΔ κόντρα σε προβλέψεις και τους “Βούδες” της παράταξης | dete

Το "αουτσάιντερ" έγινε αρχηγός της ΝΔ κόντρα σε προβλέψεις και τους "Βούδες" της παράταξης

Πριν τις εκλογές του πρώτου γύρου, στις 20 Δεκεμβρίου, οι δημοσκοπήσεις τον έφερναν «τρίτο και καταϊδρωμένο». Την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, οΚυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, αλλά και σε ισχυρά εσωκομματικά κέντρα με σημαντικότερο αυτό των «Καραμανλικών». Οι πρώτες ερμηνείες αποδίδουν τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αίσθημα αυτοσυντήρησης της παράταξης που κυριάρχησε στα μέλη της ΝΔ, καθώς ο Κυριάκος τούς δημιουργούσε την ελπίδα μιας νικηφόρας πορείας.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια μεγάλη προσωπική του νίκη, η οποία δημιουργεί νέα δεδομένα στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, καθώς στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ηγείται πλέον ένας 47χρονος πολιτικός, ο οποίος παρότι γόνος ενός μεγάλου πολιτικού τζακιού, κατόρθωσε να διαμορφώσει την εικόνα ότι «δεν είναι απλά ο γιός του Μητσοτάκη», αλλά ένα πολιτικός με «προσωπική περπατησιά και με ξεκάθαρο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα».

Αυτοπροσδιοριζόμενος ως κεντρώος, κατόρθωσε, μέσα σε προεκλογική περίοδο μόλις τριών μηνών να γίνει από «αδύναμο αουτσάιντερ», ο μεγάλος νικητής και να ηγείται πλέον της Νέας Δημοκρατίας.

«Νεοφιλελεύθερο» τον αποκαλούν οι αντίπαλοί του αποδίδοντάς του πρόθεση άσκησης πολιτικών που εξυπηρετούν το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Ο ίδιος αρνείται τον χαρακτηρισμό, αν και ξεκαθαρίζει ότι είναι «υπέρ της ιδιωτικής οικονομίας» και δηλώνει ένθερμος οπαδός του μικρότερους Κράτους και ως εκ τούτου των εκτεταμένων αποκρατικοποιήσεων.

Ως Υπουργός της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είχε επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας κάτι που δεν αρνείται, αλλά εξηγεί ότι «η χώρα έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις και μόνον έτσι θα βγει από την μέγγενη των μνημονίων».

Όλα αυτά, τα ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα, είναι λογικό ότι θα φορτίσουν την αντιπαράθεση όλο το επόμενο διάστημα και ως εκ τούτου έχουμε όλο τον χρόνο μπροστά μας, να την παρακαολουθήσουμε, να την κρίνουμε και να την αξιολογήσουμε.

Για την ώρα, ο Κυριάκος είναι ο μεγάλος νικητής στη ΝΔ, κατορθώνοντας μέσα σε μόλις τρεις μήνες:

  • Να κριθεί και να αξιολογηθεί όχι ως γιος του Μητσοτάκη, αλλά ως ένας πολιτικός που υπόσχεται ανανέωση και μεταρρυθμίσεις, και μάλιστα το πέτυχε, χωρίς να αποκηρύξει την οικογενειακή πολιτική του κληρονομιά (απεναντίας μάλιστα), αλλά προτάσσοντας τον προσωπικό πολιτικό του λόγο. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατόρθωσε να αναφέρονται σε αυτόν ως "Κυριάκος"
  • Να κερδίσει μια νίκη, έχοντας απέναντί του ισχυρούς παράγοντες της ΝΔ που έως τώρα εμφανίζονταν ως «οι σιωπηλοί Βούδες της παράταξης» (βλέπε Κώστας Καραμανλής).
  • Να πείσει τους Νεοδημοκράτες ότι μπορεί να οδηγήσει ξανά το κόμμα τους στην εξουσία χωρίς λαϊκισμούς
  • Να πάρει αποστάσεις από συντηρητικές απόψεις στο εσωτερικό της ΝΔ, τασσόμενος υπέρ του συμφώνου συμβίωσης, σε μια περίοδο που προσέβλεπε στις ψήφους και των πολύ συντηρητικών Νεοδημακρατών

Και όλα αυτά τα πέτυχε, χωρίς ισχυρούς εσωκομματικούς συμμάχους, αλλά με έναν προσωπικό προεκλογικό αγώνα, που αποδείχθηκε ιδιαιτέρως επιτυχής.