Το αηδόνι των πανηγυριών! | dete

Το αηδόνι των πανηγυριών!

Τον έχουν αποκαλέσει «αηδόνι των πανηγυριών», ενώ ο χαρακτηρισμός που τον ακολουθεί καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του είναι «βασιλιάς της σαμπάνιας», καθώς σε κάθε εμφάνισή του κάνει ρεκόρ κατανάλωσης ποτών, που συνοδεύονται από χιλιάδες λουλούδια στα πόδια του.

Ο Γιώργος Βελισσάρης, με τη γνήσια λαϊκή φωνή και τα δημοτικά «γυρίσματα», είναι από τους πιο αγαπητούς καλλιτέχνες του λεγόμενου λαϊκοδημοτικού τραγουδιού και πρωτοστατεί κυρίως στα θρυλικά πανηγύρια μας, τα οποία ακόμη καλά κρατούν και συνδυάζουν με αριστοτεχνικό τρόπο το μπουζούκι με το κλαρίνο. Ωστόσο, εμφανίζεται και σε μαγαζιά της πρωτεύουσας.

Ο Γιώργος Βελισσάρης καταφέρνει να κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους της γνήσιας λαϊκής και πανηγυριώτικης διασκέδασης, και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η σπουδαία Φιλιώ Πυργάκη αρκετές φορές τον έχει μαζί της σε ζωντανές εμφανίσεις της. Μάλιστα, πέρυσι την Τσικνοπέμπτη τους είδαμε να τραγουδούν μαζί live στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη στον Alpha.

Ποιος είναι, όμως, ο τραγουδιστής που προκαλεί χαμό στα υπαίθρια γλέντια της χώρας μας; Είναι γέννημα θρέμμα του νομού Ηλείας -γεννήθηκε σε ένα ορεινό χωριό στους πρόποδες του Ερύμανθου, τα Τσίπιανα- και από μικρό παιδί του άρεσε να τραγουδά στα πανηγύρια και τις γιορτές που διοργανώνονταν στον τόπο του. «Σε ένα τέτοιο πανηγύρι -ήταν, θυμάμαι, Δεκαπενταύγουστος- ανέβηκα στο πάλκο και τραγούδησα για πρώτη φορά μπροστά σε κόσμο. Ο κλαρινίστας Κώστας Κόκκορης, που με άκουσε σε αυτή την πρώτη μου εμφάνιση, με πήρε μαζί του σε διάφορα γλέντια στην Τρίπολη. Μαζί του έμεινα περίπου τέσσερα χρόνια» λέει ο ίδιος για τα πρώτα του βήματα στο τραγούδι. Κατόπιν πήγε στην Πάτρα, όπου συνέχισε να τραγουδάει σε πανηγύρια δίπλα σε μεγάλους καλλιτέχνες του είδους, όπως ο Αλέκος Κιτσάκης, η Φιλιώ Πυργάκη, ο Γιάννης Κωνσταντίνου, ο Κώστας Μετζελόπουλος, η Αλέκα Φραγκούλη, από τους οποίους, βέβαια, διδάχτηκε πολλά για το τραγούδι. Ερχόμενος στην Αθήνα, έκανε εμφανίσεις σε πολλά νυχτερινά κέντρα που φιλοξενούν τραγουδιστές του είδους, ανάμεσά τους τα Ελατος, Αγρίμια, Γλυκοχάραμα, και κατά καιρούς πραγματοποιούσε περιοδείες σε Αμερική, Αυστραλία και Γερμανία, διασκεδάζοντας τους ομογενείς μας.