Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος που δεν ανήκουν ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Τουρκία»

17.09.2020 / 11:55
toyrkikoipex

Πρόκειται για τα 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, στο Θρακικό, Αιγαίο και Κρητικό Πέλαγος που περιλαμβάνονται στην περιβόητη λίστα «EGAYDAAK» 

«Υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος που δεν ανήκουν ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Τουρκία», δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Φαρούκ Καϊμακτσί, παρουσιάζοντας τις θέσεις της Άγκυρας για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο σε σεμινάριο του EPC (European Policy Center – δεξαμενή σκέψης των Βρυξελλών).

Πρόκειται ουσιαστικά για τα 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, στο Θρακικό, Αιγαίο και Κρητικό Πέλαγος που περιλαμβάνονται στην περιβόητη λίστα «EGAYDAAK» και η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική τους κυριαρχία, επιχειρώντας το «γκριζάρισμά» τους.

Ο όρος «EGAYDAAK» πρόκειται για αρκτικόλεξο της φράσης «Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan’a Devredilmemis Ada Adacιkve Kayalιklar», δηλαδή «νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες».

Στη διάρκεια της παρέμβασής του, ο Καϊμακτσί επανέλαβε την τουρκική επιχειρηματολογία, κατηγορώντας την Ελλάδα πως θέλει να μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο αποκλειστικά ελληνική λίμνη, ενώ -παρουσιάζοντας σχετικούς χάρτες-χαρακτήρισε «παράλογες» τις ελληνικές θέσεις περί του εύρους της υφαλοκρηπίδας.

Πάντως όσον αφορά την κρίση με την Ελλάδα, ο Τούρκος αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως αναμένει πρόοδο τις επόμενες μέρες μ’ ένα οδικό χάρτη για την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα