Τουρισμός: Ετοιμάζονται οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Αχαΐας | dete

Τουρισμός: Ετοιμάζονται οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Αχαΐας

«Μαύρο» δάκρυ ρίχνουν οι ξενοδόχοι της Δυτικής Ελλάδος και γενικότερα της Πελοποννήσου. Οι κρατήσεις και ενώ ετοιμάζονται να ανοίξουν και τα εποχικά ξενοδοχεία είναι ανύπαρκτες σχεδόν.

Τόσο από Έλληνες στους οποίους ευελπιστούσαν ότι τέλη του Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου θα φιλοξενούσαν στα ξενοδοχεία τους, όσο και από τους Βαλκάνιους για τους οποίους πόνταραν στον οδικό τουρισμό, βασισμένοι στους νέους αυτοκινητόδρομους που έχουν μικρύνει τις αποστάσεις από την Δυτική Ελλάδα.

Τι τους έχει μείνει για να ελπίζουν; Τα αεροπλάνα και το αεροδρόμιο του Αράξου, με τις πτήσεις να ξεκινούν από την 1 Ιουλίου και μετά. Όμως και εκεί τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά. Λείπουν οι Ρώσοι, οι Ουκρανοί και οι Πολωνοί και ελπίζουν πλέον στους Γερμανούς.

Η εκτίμηση δεν αλλάζει για την φετινή τουριστική σεζόν δεν αλλάζει: «Μιλάμε για μία πτώση της τάξεως του 60%» τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων, Δημήτρης Διαμαντόπουλος. «Αυτό πλέον δεν είναι εκτίμηση, φαντάζει δεδομένο».  

Παρόλα αυτά τα εποχικά ξενοδοχεία ετοιμάζονται για να ανοίξουν τις πύλες τους. Όχι στις 15 Ιουνίου, αυτή είναι η τυπική ημερομηνία για την οποία έδωσε το πράσινο φως η κυβέρνηση.

«Στην ουσία τα ξενοδοχεία της Δυτικής Ελλάδος αναμένεται να ανοίξουν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, δηλαδή, κάποιες μέρες μετά από την άρση των πτήσεων από το εξωτερικό» τονίζει κ. Διαμαντόπουλος.

Μείωση στις τιμές των καταλυμάτων για φέτος

Είναι γεγονός ότι όλες σχεδόν οι εποχιακές ξενοδοχειακές μονάδες του νομού θα ανοίξουν, όχι γιατί ελπίζουν σε πολλά, αλλά γιατί υπάρχει θέμα κύρους και βεληνεκούς, ενώ το αντίθετο ίσως να τους στοιχίσει για το ερχόμενο καλοκαίρι του 2021.

Οι τιμές τους, άλλωστε, τόσο για τους ξένους, όσο και για τους Έλληνες επισκέπτες θα είναι μειωμένες αφού η ζήτηση θα είναι μάλλον μικρή.

«Η μείωση υπολογίζουμε ότι θα ξεκινάει από  10% και θα φτάνει στο 20%, ανάλογα με την ποιότητα του κάθε ξενοδοχείου – καταλύματος.

Ελπίζουμε στους Έλληνες, ελπίζουμε στους Βαλκάνιους  ποντάρουμε στους Γερμανούς  και ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή θα ανοίξουν τα σύνορα για τους Ρώσους, τους Πολωνούς, τους Ουκρανούς και γενικότερα για τις Βαλτικές χώρες».

Πτώση και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Πάντως και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ήταν αρνητικό για τα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τα όσα έλεγαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, μεταξύ της Ένωσης Ξενοδόχων για το θέμα των υγειονομικών κανόνων.

«Ακόμα και τα ελάχιστα ξενοδοχεία που ήταν ανοικτά είχαν μια πτώση της τάξεως του 50% σε σύγκριση με πέρυσι. Όσοι ήρθαν στην περιοχή μας από την Αθήνα προτίμησαν τη λύση του Airbnb, εκεί όπου τα πάντα είναι χωρίς ελέγχους και δεν υπάρχει φορολογία».

Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντόπουλο το κράτος εξακολουθεί να έχει την ίδια απαθή στάση απέναντι στον ξενοδοχειακό κλάδο. Και όχι μόνο το κράτος, αλλά και οι υπηρεσίες του.

Το παράδειγμα άλλωστε της Κτηματικής Υπηρεσίας που σε μία τόσο δύσκολη χρονιά διπλασίασε τα τέλη για την απλή χρήση αιγιαλών στα παραλιακά καταστήματα εστίασης και στα ξενοδοχεία της Δυτικής Αχαϊας, είναι χαρακτηριστικό.