Τουρισμός – «Ανάσα» στην Βόρεια Ελλάδα, “λουκέτο” στις πόλεις | dete

Τουρισμός - «Ανάσα» στην Βόρεια Ελλάδα, "λουκέτο" στις πόλεις

Πληρότητα 50%-το μεγαλύτερο ποσοστό αυτήν τη στιγμή στη χώρα- σύμφωνα με τον Αντιπεριφέρεια Τουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης καταγράφεται στην περιοχή.

Τα περισσότερα ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου δεν έκλεισαν καθόλου κατά τη διάρκεια του lockdown καθώς φιλοξενούσαν Σώματα Ασφαλείας που μεταφέρθηκαν στην περιοχή για τη φύλαξη των συνόρων. Ενδεικτικό είναι ότι οι υπηρεσίες της περιφέρειας δυσκολεύτηκαν να βρουν ξενοδοχεία καραντίνας τα οποία θα λειτουργήσουν καθ’όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής είναι και ο οδικός τουρισμός στον οποίο όπως είπε στο ethnos.gr ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Θανάσης Τσώνης πόνταρε και δικαιώθηκε η Περιφέρεια. Θάσος, Σαμοθράκη, παραλίες της Ροδόπης και της Αλεξανδρούπολης είναι μεταξύ των προορισμών που επιλέγουν καθημερινά εκατοντάδες Ρουμάνοι, Βούλγαροι και Σέρβοι.

«Νομίζω ότι είμαστε καλά και έχουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα του οδικού τουρισμού πάνω στο οποίο είχαμε δώσει έτσι και αλλιώς βάση και αυτό τώρα αποδίδει». Ενδεικτικό είναι ότι από τους συνοριακούς σταθμούς του Ορμενίου, της Νυμφαίας και της Εξοχής μέσα σε δέκα μέρες πέρασαν συνολικά 42.254 άτομα εκ των οποίων οι 23.101 ήταν Βούλγαροι και οι 5.953 Ρουμάνοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Από το συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, όπου γίνεται απλή ταυτοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών και όχι πλήρης καταγραφή, κατ' εκτίμηση διέρχονται 12.000 με 18.000 άτομα τη μέρα ενώ οι Σέρβοι πολίτες -οι οποίοι καταγράφονται- που πέρασαν μέχρι τέλη Ιουλίου ήταν 13.211 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος διαβατηριακού ελέγχου. «Και γενικά η κίνηση δεν έχει σταματήσει.

Οι ροές τουριστών από τα Βαλκάνια συνεχίζεται και αυξάνεται Τα μηνύματα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι αισιόδοξα. Πέρσι η σεζόν έτρεχε αυτή την περίοδο με 70% πληρότητα σε αντίθεση με φέτος που κυμαίνεται στο 50%» πρόσθεσε ο κ. Τσώνης.