Τι θα σήμαινε για την οικονομία ένα νέο lockdown -Το ξορκίζουν στο οικονομικό επιτελείο, ποια μέτρα στήριξης επεξεργάζονται

17.09.2020 / 7:18
athina-koronoios-lockodown-17-9-20

Οι τελευταίες Εκθέσεις διεθνών κι ευρωπαϊκών οργανισμών συγκλίνουν στο κοινό συμπέρασμα ότι μετά από τα εμφανή σημάδια ανάκαμψης των οικονομιών στις αρχές του καλοκαιριού, η έξαρση της πανδημίας ρίχνει εκ νέου βαριές σκιές.

Από αυτήν τη διαπίστωση δεν μπορεί να εξαιρεθεί η Ελλάδα, ειδικά από τη στιγμή που η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων έφερε νέα περιοριστικά μέτρα, με το ενδεχόμενο lock down, γενικού ή τοπικών, να πλανάται στον αέρα. Τι θα σημαίνει πρακτικά αυτό για την ύφεση, που επισήμως υπολογίζεται στο 8%; «Εξαρτάται σε ποιο σημείο θα είχαμε κάτι τέτοιο. Έχει μεγάλη σημασία τι θα γίνει την περίοδο των Χριστουγέννων. Μακάρι να μη φτάσουμε εκεί» παρατηρεί κυβερνητική πηγή, χωρίς να κρύψει τον προβληματισμό για μια τέτοια εξέλιξη.

Οι σκέψεις για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων σε περιοχές με περιοριστικά μέτρα

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται ειδικά μέτρα για τοπικά περιοριστικά μέτρα- όχι απαραίτητα lock down- και η φόρμουλα που εφαρμόστηκε στην περίπτωση των γουνοποιών της Καστοριάς, με ειδική πρόβλεψη στις προδιαγραφές της γ’ φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα πρέπει να θεωρείται οδηγός. Η μια επιλογή είναι να προσαρμοστούν αναλόγως τα υφιστάμενα «εργαλεία» όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, ωστόσο αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αναζητηθούν πρόσθετα «εργαλεία» χρηματοδότησης επιχειρήσεων και στήριξης εργαζομένων.

Ενδεικτικό του προβληματισμού είναι ότι αν και η δ’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, με κονδύλι 600 εκατ. Ευρώ, είναι προγραμματισμένη για το Νοέμβριο, αρμόδιες πηγές σημειώνουν όλα θα εξαρτηθούν από τα τοπικά περιοριστικά μέτρα, που ενδεχομένως χρειαστεί να ληφθούν και σε αυτήν την περίπτωση θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να ανοίξει η χρηματοδότηση νωρίτερα.

Οι σκέψεις του ΥΠΟΙΚ για τους εργαζόμενους σε αναστολή
Στάση αναμονής δείχνει να τηρεί το οικονομικό επιτελείο ως προς την ανάγκη πρόσθετων εισοδηματικών ενισχύσεων, για εργαζομένους που μπήκαν, παραμένουν και θα παραμείνουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, ειδικά σε κλάδους με έντονη εποχικότητα όπως ο τουρισμός και η εστίαση. Αυτό που παρατηρούν αρμόδιες πηγές είναι ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των εργαζομένων αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό ή χαμηλότερες αποδοχές ως μερικώς απασχολούμενοι- τουλάχιστον επισήμως- κι αυτό σημαίνει ότι όντας δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ, τα οποία είναι αφορολόγητα, δεν έχουν απώλειες.

Υπάρχουν, όμως κι εργαζόμενοι με υψηλότερους ονομαστικούς μισθούς, οι οποίοι βρέθηκαν εν μέσω κρίσης να διαβιούν με τα μισά ή λιγότερα από τα μισά. «Θα δούμε πόσο θα αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων σε αναστολή» σημείωσαν οι ίδιες πηγές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είχε εξεταστεί η δυνατότητα έκτακτων εισοδηματικών ενισχύσεων μέσω ΚΕΑ, επιδότησης θέρμανσης κ.λ.π. χωρίς όμως να έχει «κλειδώσει» τίποτα.

Την ίδια ώρα οι επαγγελματίες των κλάδων, που νιώθουν να σφίγγει ο κλοιός των περιοριστικών μέτρων, ζητάνε έκτακτα πρόσθετα μέτρα στήριξης, γι’ αυτές τις έκτακτες συνθήκες. Οι επιχειρήσεις εστίασης ζητάνε με ορίζοντα εφαρμογής ως το Μάιο του 2021:

Κατάργηση του οριζόντιου μέτρου του ωραρίου με παράλληλη διάκριση των περιορισμών του ωραρίου με κριτήρια ΚΑΔ, τ.μ. και συνδυασμών εσωτερικών κι εξωτερικών χώρων. Η αρχή της αναλογικότητας καταστρατηγείται δραματικά με αυτό το μέτρο κι αναγκάζει τον κόσμο, που είναι προστατευμένος στα μαγαζιά, όπου τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες και οι αποστάσεις, να συνωστίζονται στις πλατείες μετά τα μεσάνυχτα
Νομοθετική ρύθμιση μείωσης των ενοικίων και απαγόρευση εξώσεων με παράλληλες ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες
Πλήρης επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κι επιδότηση του μισθολογικού κόστους κατά 50% σύμφωνα με τα πρότυπα Ιταλίας και Γερμανίας
ΦΠΑ 6% για όλη την εστίαση
Επιχορήγηση 10% επί του τζίρου του 2019 στις μικρές επιχειρήσεις
Μείωση σε όλα τα δημοτικά τέλη κατά 50%
Νέα ρύθμιση 120 δόσεων με μηδενικά επιτόκια
Κατάργηση Τέλους Επιτηδεύματος
Σε περίπτωση τοπικών lock down, παράλληλη επιδότηση ιδιοκτητών- εργαζομένων
Μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ με περισσότερες δόσεις στις ρυθμίσεις
Προστασία της α’ κατοικίας
Θέσπιση δικαιοστασίου σε όλη την Επικράτεια. Δικαιοστάσιο (moratorium) είναι η προσωρινή αναστολή εκδίκασης υποθέσεων (κυρίως αστικού και εμπορικού δικαίου) και η αναστολή παραγραφών, προθεσμιών κ.λπ. που νομοθετούνται σε έκτακτες περιπτώσεις.
Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα