Τι θα πει ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη: Δέκα μέτρα για την οικονομία με πρωταγωνιστικό ρόλο του κράτους

19.09.2020 / 5:28
tsipras

Δέσμη δέκα συγκεκριμένων και άμεσων μέτρων κυρίως μόνιμου χαρακτήρα για την διάσωση της οικονομίας, των εργαζομένων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και την ισχυρή στήριξη του κοινωνικού κράτους, αναμένεται να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του, σήμερα, στο Thessaloniki Forum.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει λόγο στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας όλων εκείνων που πλήττονται σφοδρότερα από την κρίση. Οι προτάσεις που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκονται στη λογική των προγραμμάτων «Μένουμε Όρθιοι» και θα εμπλουτιστούν με νέες επεξεργασίες σε ζητήματα όπως η φορολογία.


Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει το απόγευμα σε μια αποτίμηση της κατάσταση όπως την παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα προχωρήσει σε σύγκριση με το πού βρίσκονται τα πράγματα, 14 μήνες μετά, λόγω της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υποστηρίξει ότι τα πρώτα σημάδια της ύφεσης φάνηκαν πριν την πανδημία στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση.

Παράλληλα θα υποστηρίξει ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής«κοινωνικά, υγειονομικά, οικονομικά και εθνικά» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι βαδίζει χωρίς στρατηγική και σχέδιο και αδρανεί σε όλα τα επίπεδα.

«Νέα κοινωνική συμφωνία όσων πλήττονται από την κρίση»
Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί, επίσης, στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με την απάλειψη των δημοσιονομικών περιορισμών από την Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζοντας ότι μπαίνουν οι βάσεις για μια νέα κοινωνική συμφωνία όλων των κοινωνικών ομάδων (εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, νεολαία) που εν μέσω πανδημίας συγκλίνουν τα συμφέροντά τους. Παράλληλα, θα κάνει λόγο για την ανάγκη ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, στήριξη της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητα. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αδράνεια και καθυστερήσεις που ήδη έχουν σημειωθεί με δραματικές συνέπειες. Αυτές οι κοινωνικές ομάδες δέχονται καθημερινά πλήγματα ενώ συγχρόνως βλέπουν πλέον την κυβέρνηση να εκμεταλλεύεται την κρίση ως ευκαιρία επιβολής των πιο ακραίων νεοφιλελευθερων μεταρρυθμίσεων που τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων δοκιμάστηκαν και απέτυχαν παταγωδώς, επιταχύνοντας το υφεσιακό σπιράλ», σημειώνουν πηγές της Κουμουνδούρου.

Κεντρικός ο ρόλος του κράτους στις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ
Κεντρική θέση στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει το νέο παραγωγικό μοντέλο, καθώς και ο νέος καθοδηγητικος – πρωταγωνιστικός ρόλος του κράτους στην οικονομία, την Υγεία, την Παιδεία, τις υποδομές αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα που οφείλει να διαδραματίσει το ρόλο του στον κύκλο της οικονομίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι το σχέδιο που θα ξεδιπλώσει το απόγευμα του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ένας «ρεαλιστικός ριζοσπαστισμός υπέρ των πολλών για ζωή με ασφάλεια και κοινωνία με δικαιοσύνη». Κεντρικός στόχος του θα είναι μία πιο δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος, η άμβλυνση των ανισοτήτων, η στήριξη των αδύναμων και της μεσαίας τάξης στις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.

Τέλος, η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να έχει έντονα ιδεολογικά χαρακτηριστικά καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται με την πανδημία καταρρίπτουν το νεοφιλελεύθερο δόγμα και την πρωτοκαθεδρία των αγορών, φέρνοντας στο προσκήνιο και δικαιώνοντας τον πυρήνα των διαχρονικών ιδεών και αξιών της Αριστεράς. Τον ρόλο ενός ισχυρού κράτους, τόσο στο επίπεδο της κοινωνικής πολιτικής όσο και στην οικονομία, τον οποίον τώρα όλοι αποζητούν στο μέτωπο της επιχειρηματικότητας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα