Τι θα διαβάσουμε το Σαββατοκύριακό στην παραλία; ΔΕΙΤΕ 3 ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ | dete

Τι θα διαβάσουμε το Σαββατοκύριακό στην παραλία; ΔΕΙΤΕ 3 ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

George Saunders: «Δεκάτη Δεκεμβρίου»

Εκδόσεις «Ίκαρος»

Τα διηγήματα στη ΔεκάτηΔεκεμβρίουείναιασπρόμαυρεςφωτογραφίες, τυπωμένες σε αλουμίνιο, είναιμονοφωνικάηχογραφήματα που δεν θέλουντόσο να προειδοποιήσουνόσο να υπαινιχθούνότιμείζονπαραμένει η αγάπη, ότι δεν είναιντεμοντέ και αναχρονιστική η τρυφερότητα. Μέσα στο σκότοςυπάρχουνχαραμάδεςφωτός, έναμικρόκεράκιδωρίζειθάλπος, μια φράση κι έναχαμόγελομπορούν να αντιστρέψουν τα πράγματα.

book 1

 

Juan Gabriel Vasquez: «Οι πληροφοριοδότες»

Εκδόσεις «Ίκαρος»

Όταν ο δημοσιογράφος ΓκαμπριέλΣαντόρο εξέδιδε το πρώτο του βιβλίο, τη βιογραφία μιας Γερμανίδας που εγκαταστάθηκε στην Κολομβία λίγο πριν από την έναρξη του Δευτέρου παγκοσμίου Πολέμου, δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι η πιο εξοντωτικά αρνητική κριτική θα γραφόταν από τον ίδιο τον πατέρα του. Τι κρυβόταν πίσω από τις φαινομενικά ανώδυνες εκμυστηρεύσεις της Γερμανίδας; Τι ήταν αυτό που έκανε τον πατέρα του Σαντόρο να αισθανθεί προδομένος;

BOOK 2

 

 

Χρήστος Γιανναράς: «Η Ευρώπη γεννήθηκε από το σχίσμα»

Εκδόσεις «Ίκαρος»

«Το σήμερα έρχεται από το χθες, το μέλλον αναδύεται από το παρελθόν». Από το χθες προέκυψαν δύο πολιτισμικά «παραδείγματα» καθοριστικά της ανθρώπινης Ιστορίας: Το ελληνικό κοινωνιοκεντρικό και το δυτικοευρωπαϊκό (μεταρωμαϊκό) ατομοκεντρικό «παράδειγμα». Αντιθετικά τα δύο «παραδείγματα», ασύμπτωτα, η πραγματοποίηση του ενός προϋποθέτει τη συνεπή άρνηση-απόρριψη του άλλου. Ο παγκοσμιοποιημένος σήμερα πολιτισμός της «Δύσης» είναι η αντιστροφή των όρων του κάποτε ελληνικού πολιτισμού, το αναποδογύρισμα (σαν αντεστραμμένο γάντι) των προϋποθέσεων και των στόχων του.

book 3