Τι θα γίνει με το άνθινο ρολόι! – Αίτημα των Πατρινών για άμεση αποκατάσταση της βλάβης | dete

Τι θα γίνει με το άνθινο ρολόι! - Αίτημα των Πατρινών για άμεση αποκατάσταση της βλάβης

Η ανασκευή του άνθινου ρολογιού της πλατείας Τριών Συμμάχων είναι ένα από τα ζητήματα  που έχουν «παγώσει», παρόλο που το σχέδιο της δημοτικής αρχής μιλούσε για το ξεκίνημα του έργου από τους πρώτους μήνες του 2020.

Η καθυστέρηση αυτή δεν οφείλεται στην πανδημία. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο εργολάβος που εκλήθη να προχωρήσει το έργο είχε ζητήσει προκαταβολή χρημάτων  για να προχωρήσει στην προμήθεια των υλικών που χρειάζονταν για την ανακατασκευή του.

Οι εργασίες θα άλλαζαν ολοκληρωτικά τον μηχανισμό του ρολογιού που έτσι και αλλιώς είναι χαλασμένος αφού τις περισσότερες φορές οι δείκτες δείχνουν… ότι θέλουν! Δυστυχώς όμως οι διαδικασίες δεν έχουν προχωρήσει καθώς ο Δήμος δεν μπορεί να δώσει… προκαταβολικά χρήματα! Το άνθινο ρολόι ένα από τα σημεία αναφοράς της Πάτρας που βρίσκεται σε ένα σημείο που αποτελεί είσοδο προς το ιστορικό κέντρο της πόλης, παραμένει σε αυτή την κατάσταση.

Η πλατεία Τριών Συμμάχων είναι ο συνδετικός κρίκος με το μόλο της Αγίου Νικολάου και το παλαιό λιμάνι, ενώ είναι ένα από τα πρώτα μέρη της Πάτρας που βλέπει ένας επισκέπτης ερχόμενος στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Το δε άνθινο ρολόι της είναι αυτό που δεσπόζει στην πλατεία και που κάποτε αποτελούσε ένα από τα πιο φωτογραφημένα μέρη της Πάτρας, τόσο στις καρτ ποστάλ που κυκλοφορούσαν, όσο και μέσα από τις φωτογραφίες που έβγαζαν οι επισκέπτες.

Η κατάσταση του, σε σύγκριση, με το πως ήταν παλιότερα, και κυρίως τη δεκαετία του ’70, προκαλεί θλίψη στους Πατρινούς. Ένα ακόμη ζήτημα που προκύπτει είναι και αυτό της συνολικής αισθητικής του ρολογιού.

Κάποτε ήταν διακοσμημένο με λουλούδια, ήταν ένα πραγματικό άνθινο ρολόι. Τώρα του έμειναν… οι θάμνοι. Το ερώτημα πάντως δεν αλλάζει. Θα προχωρήσει το έργο για την αντικατάσταση του μηχανολογικού του εξοπλισμού ή "μαράθηκε" και αυτό;