Τι είχαν συζητήσει Τσίπρας-Ερντογάν για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς | dete

Τι είχαν συζητήσει Τσίπρας-Ερντογάν για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Δεν έχει τέλος η οργή στην Αγκυρα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να πει «όχι» στην έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν είπε σήμερα πως η Ελλάδα είχε πει ότι σε 15 μέρες θα τους παρέδιδε. Στις 16 Ιουλίου όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας τηλεφώνησε στον Ελληνα πρωθυπουργό και στη συνομιλία που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας τον διαβεβαίωσε ότι οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου θα είναι σύντομες και του τόνισε ότι θα υπάρξει σεβασμός από την ελληνική πλευρά στα όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η τηλεφωνική ομιλία Τσίπρα-Ερντογάν στις 16 Ιουλίου
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν αργά το βράδυ του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η πρωτοβουλία ανήκε στον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος εξέφρασε στον Ελληνα πρωθυπουργό τις ευχαριστίες του για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του ιδίου του κ. Τσίπρα προσωπικά κατά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, την Παρασκευή.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός επεσήμανε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι η προσήλωση στις αξίες της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας είναι ζήτημα αρχής για τον ελληνικό λαό.

Οσο για το θέμα με τους 8 πραξικοπηματίες που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τον κ. Ερντογάν ότι οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου θα είναι σύντομες, αλλά του τόνισε ότι θα υπάρξει σεβασμός από την ελληνική πλευρά στα όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.