Τι είδε τελικά ο… Ορκωτός; Οι Παράκτιοι Μεσογειακοί, χωρίς απαντήσεις, ένα χρόνο μετά | dete

Τι είδε τελικά ο... Ορκωτός; Οι Παράκτιοι Μεσογειακοί, χωρίς απαντήσεις, ένα χρόνο μετά

Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου

ΠΕΡΥΣΙ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΟΧΗ, στην Πάτρα επικρατούσε ένας μικρός οργασμός προετοιμασίας για τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες του Αυγούστου. Η διοργάνωση υπήρξε μια από τις πλέον πολυσυζητημένες των τελευταίων ετών και φυσικά είχε προκαλέσει τη γνωστή θύελλα, της συζήτησης περί χαμένων ευκαιριών, ανύπαρκτων υποδομών,  μετέωρων  υποσχέσεων και ματαίωσης προσδοκιών. Ό,τι συμβαίνει δηλαδή σχεδόν πάντα με μια μεγάλη διοργάνωση, πολλώ δε μάλλον όταν αυτή  η διοργάνωση τυγχάνει να συμπίπτει χρονικά με την αλλαγή κυβερνητικής σκυτάλης. Μια αλλαγή που- πέραν των άλλων- αλλάζει και την δομή της οργανωτικής της επιτροπής.

 

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ, πέρυσι κατά τον Ιούλιο μήνα και αφού ανέλαβε την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ακολούθως αντικαταστάθηκε το σχήμα της Οργανωτικής Επιτροπής των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, ξεκίνησαν οι ψίθυροι, οι οποίοι στη συνέχεια έγιναν … κρότοι, σχετικά με τον χειρισμό της υπόθεσης από την προηγούμενη Οργανωτική. Κρότοι, οι οποίοι ακούστηκαν εν αρχή από τα επίσημα χείλη του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής και νυν προέδρου του ΠΕΑΚ Νίκου Παπαδημάτου, και εν συνεχεία από μέλη της Οργανωτικής που άφηναν να εννοηθεί ότι στήθηκε ένα μικρό ή μεγάλο (ο έλεγχος εν τέλει θα το έδειχνε) «φαγοπότι» γύρω από τους Παράκτιους.

 

ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, λίγες ημέρες πριν την έναρξη των αγώνων,  ο κ. Παπαδημάτος δήλωνε ανοικτά την πρόθεσή του να μην αφήσει καμία σκιά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και να διαφωτίσει κάθε «σκοτεινό σημείο». Ενημέρωνε παράλληλα ότι έχει ορίσει νομικό σύμβουλο και ορκωτό λογιστή προκειμένου να επεξεργαστούν τα στοιχεία των χειρισμών της Οργανωτικής Επιτροπής το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Μιας Οργανωτικής Επιτροπής, τα μέλη της οποίας είχαν ήδη μπει στο στόχαστρο. Άλλωστε δεν είθισται να βάζεις ορκωτό λογιστή για να ελέγξει αν κάνεις ωραίες… ζωγραφιές. Oι ορκωτοί μπαίνουν όπου υπάρχουν βάσιμες υποψίες.

 

Η οσμή ενός σκανδάλου που δεν είδαμε

 

ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ και αφού είχαν ολοκληρωθεί οι αγώνες  μοιραία η προσοχή στράφηκε στα υπεσχημένα. Στην αποκάλυψη δηλαδή των όποιων παρατυπιών οδήγησαν στην εγκατάσταση ορκωτών λογιστών  και στα πορίσματα που θα έβγαιναν από τον έλεγχο. Η οσμή του σκανδάλου εξακολουθούσε να υπάρχει και βεβαίως μιας και την υπόθεση χειρίστηκαν δικοί μας άνθρωποι, Πατρινοί ως επί το πλείστον, είχε απλωθεί και πάνω από τα κεφάλια τους, με τους ίδιους να προκαλούν τη νέα Οργανωτική Επιτροπή να αποκαλύψει τις παρατυπίες που υπονόησε και να τις γνωστοποιήσει, καθώς αισθάνονταν θιγμένοι από τον όλο χειρισμό και τις υπόνοιες που αφήνονταν.

 

ΌΛΑ ΤΟΥΤΑ έγιναν αιτία αφενός να μπλοκαριστούν επί μακρόν οι πληρωμές εργαζομένων και προμηθευτών, αφετέρου να «τροφοδοτηθούν» δημοσιεύματα με πηχυαίους τίτλους σχετικά με το άρωμα σκανδάλου γύρω από τους αγώνες της Πάτρας, κάτι που δεν το λες και ό,τι καλύτερο σε επίπεδο διαφήμισης, ιδίως όταν επενδύεις ως πόλη στην ανάδειξή σου σε τόπο φιλοξενίας μεγάλων αθλητικών γεγονότων.

Τι έγραφαν για μας

 

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΕΝΔΙΚΤΙΚΑ ένα απόσπασμα από ανάρτηση σε Αθηναϊκό site τον μήνα Σεπτέμβριο, σχετικά με το θέμα. "Ορκωτοί λογιστές εγκαθίστανται  προκειμένου να ελέγξουν καπό οντά όλες τις υπέρογκες όπως όλα δείχνουν δαπάνες που αφορούν τη διοργάνωση των δεύτερων Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων που διοργανώθηκαν το χρονικό διάστημα μεταξύ 25 και 31 Αυγούστου 2019 στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Όπως επισημαίνουν οι γνωρίζοντες, οι περισσότερες από τις απευθείας αναθέσεις της προηγούμενης Οργανωτικής Επιτροπής χρήζουν εκ των πραγμάτων δικαστικής διερεύνησης. Για έναν και μόνο απλούστατο λόγο. Ότι προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αγώνες στην ώρα τους, δεν διενεργήθηκε... ούτε ένας σχετικός διαγωνισμός όπως προβλεπόταν αρχικά, με αποτέλεσμα ο αρχικός προϋπολογισμός των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ να εκτιναχθεί στα... 6,5 εκατομμύρια ευρώ! Για την κυβέρνηση, αυτό από μόνο του συνιστά σκάνδαλο".

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ,  από μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής γινόταν λόγος για υπερκοστολογήσεις σε κάθε τομέα (μεταφορές, διαμονή, σίτιση, ασφάλεια), ακόμα και στην ένδυση των εθελοντών, παράλληλες πανάκριβες πολιτιστικές εκδηλώσεις, δεκάδες συμβάσεις "αόρατου" προσωπικού με προκλητικές για την εποχή αμοιβές κ.λπ.

 

 

ΠΟΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ η λογική εξέλιξη όλης αυτής της κατάστασης με βάση την κοινή λογική; Μα φυσικά η γνωστοποίηση των πορισμάτων των Ορκωτών Λογιστών επί όλων αυτών των καταστάσεων επί των οποίων γινόταν σαφής πολιτική χρήση, με αιχμές βεβαίως κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ οι πολίτες της Πάτρας; Μα φυσικά να μάθουν τι ακριβώς συνέβη και αν βεβαίως συνέβη. Αν ό,τι ειπώθηκε και ό,τι εμμέσως πλην σαφώς καταγγέλθηκε, ήταν πραγματικότητα ή προϊόν πολιτικής αντιπαράθεσης για τη δημιουργία εντυπώσεων. Αν, με λίγα λόγια, κάποιοι παρανόμησαν ή όχι.

 

ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ να μετράμε σήμερα ένα χρόνο μετά; Τις δηλώσεις περί αποκαλύψεων, την αντοχή της οσμής σκανδάλου και την περίεργη αμνησία που μας διακατέχει επί του θέματος. Ακόμη και η μασκότ .. Πατρέας απορεί.

 

ΤΙ ΕΓΙΝΕ λοιπόν με τους ορκωτούς λογιστές; Έπεσαν σε .. κίνηση και άργησε ένα χρόνο το πόρισμα; Βρήκαν κάτι ή μήπως δεν βρήκαν και όλα αυτά που ειπώθηκαν, το νέφος δηλαδή που απλώθηκε πάνω και από αυτή τη διοργάνωση, ήταν φτιαγμένο με ειδικά εφέ; Και τι έχουν να πουν επ΄αυτού οι θιγόμενοι αλλά και αυτοί που έθιξαν; Τελικά θα μπει κανείς στον κόπο να απαντήσει στους Πατρινούς, ή θα αφεθεί και πάλι γενικώς η αίσθηση ότι κάτι πολύ σκοτεινό συνέβη, ένα πολύ μεγάλο φαγοπότι στήθηκε, γύρω από άλλη μια διοργάνωση εν είδη αστικού μύθου και έπειτα θα πάμε όλοι μαζί στην ακρογιαλιά που έλεγε και η Μελίνα στο «Ποτέ την Κυριακή;»

 

(από τη στήλη "η Πρόκα" της εφημερίδας  7 Μέρες Ενημέρωση)