Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή της Σακελλαροπούλου | dete

Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή της Σακελλαροπούλου

Στις 22 Ιανουαρίου, αν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, η Ελλάδα θα αποκτήσει την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει για το Ύπατο Πολιτειακό Αξίωμα την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, νυν πρόεδρο του ΣτΕ, φαίνεται πως θα έχει τη στήριξη κι από άλλα κόμματα και όχι μόνο από τους βουλευτές της πλειοψηφίας.

Η κυβέρνηση ήθελε να γίνει το συντομότερο η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αυτή προγραμματίστηκε για την επόμενη Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου. Αν η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου πάρει τις θετικές ψήφους από 200 βουλευτές, θα γίνει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ιστορία της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση, εκείνη την ημέρα στην Ελληνική Βουλή θα γραφτεί Ιστορία, αφού για πρώτη φορά θα είναι υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας μια γυναίκα.

Αν, όμως, τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός, τότε στις 27 Ιανουαρίου θα γίνει η δεύτερη ψηφοφορία όπου απαιτούνται επίσης 200 ψήφοι. Αν και η δεύτερη ψηφοφορία δεν έχει αποτέλεσμα, στην τρίτη ψηφοφορία την 1η Φεβρουαρίου θα απαιτούνται 180 ψήφοι. Αν ούτε και τότε υπάρξει εκλογή, θα γίνει τέταρτη ψηφοφορία στις 6 Φεβρουαρίου όπου απαιτούνται 151 ψήφοι (σ.σ. μόνο η ΝΔ έχει 158 βουλευτές) ενώ, βάσει Συντάγματος αν ούτε τότε υπάρχει εκλογή, στην τελευταία, πέμπτη ψηφοφοφορία, που πάντως θεωρείται απίθανη, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται με απλή πλειοψηφία.