Τζεντιλόνι: Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε πράσινο πρωταθλητή | dete

Τζεντιλόνι: Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε πράσινο πρωταθλητή

Ο επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας σε δημόσια συζήτηση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, θεωρεί πως η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε πράσινο πρωταθλητή

Συγκεκριμένα ο Πάολο Τζεντιλόνι ανέπτυξε το επενδυτικό-αναπτυξιακό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σκοπό την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, που αναμένεται να κινητοποιήσει πάνω από ένα τρισ. ευρώ ευρωπαϊκά, εθνικά και ιδιωτικά κεφάλαια την προσεχή δεκαετία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ στη δημόσια συζήτηση που έγινε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ο κ. Τζεντιλόνι, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής, ξεδίπλωσε τον «οδικό χάρτη» μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετασχηματίζεται με βασικό μοχλό την πράσινη ανάπτυξη, πορεία μέσα από την οποία, όπως είπε, η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε «πράσινο πρωταθλητή».

Η Ελλάδα, τόνισε έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και αναφέρθηκε στη γεωγραφική της θέση, το κλίμα, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον πράσινο τουρισμό, τον αγροδιατροφικό τομέα με πολλά μοναδικά προϊόντα. «Είναι σημαντικό να αδράξεις την ευκαιρία», είπε χαρακτηριστικά.

Για το καυτό θέμα της ενεργειακής μετάβασης, για την οποία στη χώρα μας υπάρχει προβληματισμός λόγω της εξάρτησης από τον λιγνίτη, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι οι πόροι του νέου μηχανισμού, του λεγόμενου Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο καλείται να απορροφήσει τους οικονομικούς και κοινωνικούς κραδασμούς στη μεταβατική φάση προς την πράσινη ενέργεια, επικεντρώνονται στον άνθρακα και ειδικά για την Ελλάδα, στον λιγνίτη.