Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει σενάριο παράτασης της αξιολόγησης έως τον Σεπτέμβριο

Δεν υπάρχει σενάριο για παράταση της αξιολόγησης μέχρι τον Σεπτέμβριο, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «ενώ ήμασταν πολύ κοντά σε τεχνική συμφωνία την προηγούμενη Πέμπτη, τέθηκε ξαφνικά εκ μέρους ενός από τους δανειστές ότι με βάση το περίγραμμα της 20ης Φεβρουαρίου δεν συμπίπτουν οι προβλέψεις για τον δημοσιονομικό στόχο» προσθέτοντας ότι αυτό δημιουργεί, από την πλευρά της κυβέρνησης, την εύλογη πεποίθηση ότι πιθανόν κάποιοι δεν θέλουν να προχωρήσουμε με τον τρόπο που είχε συμφωνηθεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι την τελευταία εβδομάδα κι ενώ βρισκόμασταν πάρα πολύ κοντά σε συμφωνία, υπήρξαν ενστάσεις που είχαν να κάνουν με το ότι διαφορετικοί θεσμοί είχαν διαφορετικές προβλέψεις για το δημοσιονομικό του 2019. «Εμείς είχαμε λόγους να πιστεύουμε ότι η όλη συζήτηση ήταν προσχηματική, αλλά παρόλα αυτά κάναμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές και να βρεθεί μια αποτελεσματική λύση που θα σέβεται το περίγραμμα συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου» τόνισε, επισημαίνοντας: «Νομίζω ότι είμαστε σε αυτόν τον δρόμο».

Αυτά που συζητάμε δεν τα λέει η κυβέρνηση μόνο, συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος, λέγοντας ότι βγήκε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και είπε ότι η αξιολόγηση δεν κλείνει επειδή υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις πάνω στο τραπέζι.

«Είναι σαφές ότι και η ίδια η Κομισιόν λέει πως την κύρια ευθύνη δεν την έχει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά κάποιοι από τους δανειστές» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και άσκησε κριτική σε ευρωβουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ που, όπως είπε, «έφτασαν σε σημείο να κατηγορήσουν την Κομισιόν ότι δεν επιρρίπτει τις ευθύνες για την καθυστέρηση στην κυβέρνηση και να την κατηγορήσουν ότι παίζει το παιχνίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού».

Σε ερώτηση για τη χθεσινοβραδινή δήλωση του Πρωθυπουργού, προσερχόμενος στο δείπνο του ΣΕΤΕ, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως ο κ. Τσίπρας, το μεσημέρι στις δηλώσεις του με τον κ. Τουσκ, είπε πως έχει την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε στο Eurogroup και πως, ωστόσο, αν κάποιοι επαναλάβουν τα σενάρια της προηγούμενης εβδομάδας και ανακαλύψουν ένα νέο διαδικαστικό κώλυμα, τότε δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο, από το να ανεβάσει τη διαπραγμάτευση στο υψηλότερο επίπεδο, με τη σύγκληση Συνόδου.

Ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε αναφορικά με το πνεύμα της δήλωσης του Πρωθυπουργού το βράδυ ότι ήθελε να δώσει ένα μήνυμα ότι και η ελληνική πλευρά και οι εταίροι βρίσκονται σε μια πορεία συγκλίσεων, ωστόσο κανένας, με βάση τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας, δεν θα μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να εμφανιστεί κάποιο νέο κώλυμα.

«Η συμφωνία του Φλεβάρη που είναι το βασικό περίγραμμα εντός του οποίου γίνονται αυτή τη στιγμή διαπραγματεύσεις, έχει να κάνει με 1% αρνητικά και 1% θετικά μέτρα για το 2019 και 1% αρνητικά και 1% θετικά μέτρα για το 2020. Το ποια θα είναι αυτά θα ανακοινωθεί επισήμως όταν υπάρξει τελική συμφωνία. Επίσης, στα θετικά μέτρα θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε επίσημες ανακοινώσεις όταν κλείσει το πακέτο της συμφωνίας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Αν δεν είχε υπάρξει η πολιτική αλλαγή του 2015 πολλά θα ήταν πολύ χειρότερα για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία» υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ χαρακτήρισε την πολιτική πλατφόρμα της ΝΔ ως «σοκ και δέος». «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε μια στρατηγική συμπόρευση, εδώ και πάρα πολύ καιρό και καλώς κάνουν και συναντώνται και παρουσιάζουν την πολιτική πλατφόρμα τους ο καθένας στον λαό, ώστε ο λαός να μπορεί να κρίνει» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ