Την εκτίμηση ότι η συμφωνία για το χρέος είναι προ των πυλών εξέφρασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Τα σήματα που παίρνουμε, τα μηνύματα που υπάρχουν και από το πολιτικό πεδίο αλλά και από το οικονομικό πεδίο, είναι ότι βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία και η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι θα υπάρχει τελικά συμφωνία, είτε στις 22 Μαΐου είτε λίγες μέρες μετά» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον Σκάι και πρόσθεσε: «Περιμέναμε 7 χρόνια για τη ρύθμιση , το να περάσουν και δέκα μέρες δεν έγινε και κάτι πολύ σημαντικό».

Ο ίδιος απέδωσε τη σκληρή στάση του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση στο ότι «η γερμανική πλευρά έδωσε το δικαίωμα βέτο στο ταμείο λέγοντας ότι δεν υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ» και τόνισε πως «η Γερμανία και το ΔΝΤ βρίσκονται στην τελική ευθεία μιας πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης και είναι λογικό το γεγονός ότι και οι Γερμανοί προσπαθούν να κάνουν και μια διαχείριση προσδοκιών σε σχέση με το Eurogroup της Δευτέρας».

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στα μέτρα που καλείτε να ψηφίσει σήμερα η κυβέρνηση, λέγοντας πως «το ύψος των μέτρων είναι ακριβώς ίδιο με το ύψος των αντίμετρων».

«Το ΔΝΤ ζητούσε τη νομοθέτηση 4,5 δισ. επιπλέον μέτρων, πήραμε 4 δισ. μέτρα με το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό και την ίδια στιγμή ακριβώς το ίδιο ποσό αντιμέτρων. Από την πορεία της ελληνικής οικονομίας προκύπτει ότι θα υπάρξει και ένας επιπλέον δημοσιονομικός χώρος περίπου 660 εκατ. μέσα στο 2019. Για το 2020 προκύπτει από τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος 1,5 δισ. πέραν των αντιμέτρων που θα νομοθετηθούν σήμερα, ενώ για το 2021 θα είναι 3,5 δισ. ευρώ ο αντίστοιχος δημοσιονομικός χώρος» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τέλος, Ο κ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιμένει στη δέσμευση ότι «εφόσον δεν μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και εφόσον δεν έχουμε τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων, δεν υπάρχει και κανένας λόγος να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα».