Τετραπλασιάστηκε η φορολογία στα ακίνητα – Εξασθενεί η υποχώρηση των τιμών τους | dete

Τετραπλασιάστηκε η φορολογία στα ακίνητα - Εξασθενεί η υποχώρηση των τιμών τους

Με επιπλέον μέσο ετήσιο ρυθμό 2,2% μειώθηκαν πέρυσι οι τιμές πώλησης μονοκατοικιών και διαμερισμάτων στη χώρα μας συνεχίζοντας την καθοδική τους πορεία που άρχισε με την οικονομική κρίση μετά το 2010, αλλά ωστόσο φαίνεται πως εξασθενεί η μεγάλη υποχώρηση των τιμών που καταγραφόταν τα πρώτα χρόνια της κρίσης.

Αποτέλεσμα οι τιμές των ακινήτων να μειωθούν σωρευτικά σε ποσοστό 41,4% (σε ονομαστικούς όρους) από το 2008 και μέχρι το 2016,  γεγονός που οδηγεί τους ιδιοκτήτες μονοκατοικιών, διαμερισμάτων και γενικώς κατοικιών αλλά και επαγγελματικών ακινήτων στο να διαθέτουν προς πώληση τα ακίνητά τους στο μισό της παλαιάς τους εμπορικής αξίας εφόσον βέβαια βρεθούν υποψήφιοι αγοραστές.

Η ζήτηση για αγορά μονοκατοικιών ή διαμερισμάτων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα με εξαίρεση τα εξοχικά και κυρίως πολυτελείς επαύλεις και βίλες σε νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου όπου οι τιμές, λόγω του τουρισμού, ανθίστανται παρότι και εδώ καταγράφονται σημαντικές μειώσεις στις τιμές πώλησης.

Κρίσιμος παράγων στην τελική τιμή πώλησης ενός ακινήτου παίζουν όπως πάντα οι ευκολίες αγοράς όπως π.χ η διάθεση εφάπαξ ποσού σε ρευστό. Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος η μεγαλύτερη υποχώρηση των τιμών σε διαμερίσματα την περίοδο 2008-2016 καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη (45,5%) και ακολουθεί η Αθήνα (43,7%), ενώ μικρότερες είναι οι μειώσεις των τιμών των ακινήτων σε πόλεις της επαρχίας και σε νεόδμητα κτίρια.

Μάλιστα σύμφωνα με μελέτη της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight-FranK (Δεκέμβριος 2016) η Ελληνική αγορά ακινήτων συγκαταλέγεται παγκοσμίως στις 9 σημαντικότερες αγορές κατοικιών που κινήθηκαν πέρυσι πτωτικά σε σύνολο 55 σημαντικών αγορών με πτώση 1,5 % όταν οι πρώτες στη σειρά πτωτικές αγορές όπως αυτές της Ουκρανίας, της Ταιβάν και του Χονγκ Κόνγκ κατέγραψαν μειώσεις στις τιμές των ακινήτων τους κατά 9,9%,8,9% και 5,55 αντιστοίχως.

Η μείωση των τιμών στη χώρα μας σύμφωνα και με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος αλλά με σταθεροποιητικές τάσεις, ωστόσο αρκετά θα κριθούν από το νέο πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων και κυρίως από τα αριθμητικά μεγέθη των κατασχέσεων και πλειστηριασμών κατοικιών.

"Η μείωση των τιμών στα ακίνητα εξασθενεί, δηλώνει ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος, αλλά ωστόσο αυξάνουν χρόνο με το χρόνο τα φορολογικά τους βάρη με αποτέλεσμα η επένδυση στα ακίνητα να καθίσταται δαπανηρή." Με βάση στοιχεία της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου του Υπουργείου Οικονομικών ενώ το 2010 από τα ακίνητα το δημόσιο μέσω της φορολογίας τους εισέπρατε περίπου 0,5%-0,6% του ΑΕΠ δηλαδή λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως, η τωρινή φορολογία τους αποδίδει πλέον στα δημόσια ταμεία 2,2%του ΑΕΠ (περίπου 4 δισ. ευρώ).