Τα 100 δισ. αγγίζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία – Με χρέη ένας στους δύο φορολογούμενους | dete

Τα 100 δισ. αγγίζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία - Με χρέη ένας στους δύο φορολογούμενους

Θέμα χρόνου (ολίγων μηνών ) είναι πλέον ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία να ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ, καθώς ήδη στα τέλη του 2016 εκτοξεύτηκαν στα  95,2 δισ. η το 55% του ελληνικού ΑΕΠ.

Πρόκειται για φορολογικά χρέη προς το δημόσιο κάθε κατηγορίας με τους οφειλέτες, επιχειρήσεις η φυσικά πρόσωπα, να αποτιμώνται σε 4, 14 εκατομμύρια, δηλαδή ένας στους δύο φορολογούμενους έχει ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο.

Το στοιχείο αυτό  μαρτυρά μεν την αδυναμία εκατοντάδων χιλιάδων φορολογούμενων να είναι συνεπείς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις λόγω και της υπερφορολόγησης , αλλά ωστόσο από τα 95 δισ. ευρώ ένα μεγάλο κομμάτι που αναλογεί στο 1/3 του ληξιπρόθεσμου εσωτερικού φορολογικού χρέους των ελλήνων φορολογουμένων το οποίο αγγίζει τα  31,5 δισ. ευρώ αποτελείται από πρόστιμα που επιβλήθηκαν από την Εφορία  μέχρι το 2013, με βάση τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, σε δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες,αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες για κάθε είδους φορολογικές παραβάσεις.

Εξ αυτών οι περισσότερες παραβάσεις αφορούσαν έκδοση ή λήψη πλαστών και εικονικών τιμολογίων, μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων κλπ.

Το πρόβλημα όμως που γεννάται πλέον είναι κατά πόσον μπορούν να εισπραχθούν τα καταλογισθέντα πρόστιμα με τις ανάλογες ανά μήνα πρασαυξήσεις, όταν αρκετοί από τους παρανομούντες επιτηδευματίες η επιχειρήσεις έχουν κηρύξει πτώχευση η έβαλαν λουκέτο, άρα έχουν κηρύξει και χρεοστάσιο.

Από την άλλη πλευρά,  το δημόσιο για να εμφανίσει επιπλέον έσοδα και πρωτογενή πλεονάσματα  στον κρατικό προυπολογισμό  επιτάχυνε  πέρυσι  τη δράση του στον τομέα των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε βάρος ληξιπρόθεσμων οφειλετών του με κατασχέσεις σε περιουσιακά τους στοιχεία, μισθούς, εισοδήματα, συντάξεις κλπ.

Το 2016 ασκήθηκαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε άλλους 143.982 νέους οφειλέτες με αποτέλεσμα ο αριθμός των οφειλετών που βρέθηκε ενώπιον κατασχέσων από το δημόσιο τα τελευταία χρόνιανα φτάσει τις 832.056, καθώς στη σέντρα των κατασχέσεων βγαίνουν  σχεδόν  καθημερινά  500 οφειλέτες.

Ήδη μέχρι σήμερα από το 1,6 εκ. μεγαλοοφειλέτες για τους οποίους μπορούν  να κινηθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ( από το σύνολο των  4,14 εκατομμυρίων  οφειλετών) έχουν μπει στο κυνήγι από την εφορία ήδη οι 832.056, δηλαδή ο ένας στους δύο.