Τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο γλαυκώματος | dete

Τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο γλαυκώματος

Η τακτική πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων φαίνεται να μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης γλαυκώματος, ενώ αντιθέτως τα υψηλά επίπεδα ολικών πολυακόρεστων λιπαρών οξέων αυξάνουν τον κίνδυνο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Ophthalmology.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, με επικεφαλής την Δρ Γιε Ιλέιν Γουανγκ, μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν 3.865 άτομα, 40 ετών και άνω, καταγράφοντας τη σχέση γλαυκώματος και διατροφικής πρόσληψης ολικών πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, περιλαμβανομένων των ω-3. Εκ των 83.643.392 ατόμων του αρχικού δείγματος από το οποίο επιλέχθηκαν οι 3.865, το 3,7% πληρούσαν τα κριτήρια για γλαύκωμα.

Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι, τα αυξημένα επίπεδα ημερήσιας πρόσληψης εικοσαπεντανοϊκού οξέως και δοκοσαεξαενοϊκού οξέως, συσχετίστηκαν άμεσα με σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες εκδήλωσης γλαυκώματος. Αντιθέτως, σημαντικά αυξημένες ήταν οι πιθανότητες να πληροί κάποιος τα διαγνωστικά κριτήρια για γλαύκωμα μεταξύ των συμμετεχόντων με αυξημένη καθημερινή κατανάλωση ολικών πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

«Από τη μελέτη μπορούμε να εικάσουμε ότι δια της αύξησης της αναλογίας των διατροφικών ω-3 λιπαρών και τον έλεγχο των ολικών πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, μπορούμε να προστατεύσουμε τα μάτια μας από το γλαύκωμα. Ωστόσο, απαιτούνται μακροχρόνιες μελέτες ή τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για την επαλήθευση αυτών των επιστημονικών εικασιών», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

health.in.gr