Τα πέντε καλύτερα βιβλία fantasy του 2016 | dete

Τα πέντε καλύτερα βιβλία fantasy του 2016

Σε ένα αντίστοιχο θέμα πέρυσι είχα ρισκάρει την πρόβλεψη ότι το 2016 θα ήταν η χρονιά του Τζορτζ Μάρτιν, μια και -πού θα πήγαινε!- θα κυκλοφορούσε το πολυαναμενόμενο έκτο βιβλίο της σειράς “A song of ice and fire” με τίτλο “The winds of winter”. Ήταν μία ασφαλής πρόβλεψη, μια και ο Μάρτιν πιεζόταν να τελειώσει το βιβλίο του προτού ξεκινήσει ο έκτος κύκλος του “Game of thrones” (ο οποίος θα προπορευόταν για πρώτη φορά έναντι της γραπτής ύλης) και είχαν περάσει πέντε ολόκληρα χρόνια από την κυκλοφορία του αμέσως προηγούμενου βιβλίου. Με τον Μάρτιν, όμως, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος! Έτσι, ακόμα περιμένουμε…

Ως εκ τούτου, ήταν πολύ λογικό την πρώτη θέση στη λίστα με τα αγαπημένα βιβλία fantasy, όπως την ψήφισαν οι χρήστες της βιβλιοφιλικής πλατφόρμας Goodreads, να την καταλάβει με χαρακτηριστική άνεση ένα βιβλίο που βασίστηκε στον μύθο του Χάρι Πότερ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Στην ίδια λίστα βλέπουμε τον Μπράντον Σάντερσον, ο οποίος είχε μία θαυμάσια χρονιά φέτος, έχοντας κλείσει μία τεράστια συμφωνία με την DMG Entertainment για τη μεταφορά μεγάλου μέρους του έργου του στον κινηματογράφο, αλλά και τη Βικτόρια Σουάμπ, η οποία είχε παρουσία και πέρυσι στο top 5. Ας δούμε τη λίστα μας πιο αναλυτικά

5. Fire Touched (Patricia Briggs, εκδόσεις Ace)

Πρόκειται για το ένατο βιβλίο της σειράς “Mercy Thompson”, το οποίο εστιάζει στην ιστορία της ομώνυμης ηρωίδας, μίας Ινδιάνας (από την πλευρά του πατέρα της, τον οποίο δεν γνώρισε ποτέ) που μπορεί να μεταμορφώνεται σε κογιότ. Στο νέο βιβλίο, η Mercy βρίσκει ένα αγόρι και το θέτει υπό την προστασία της κοινότητάς της, χωρίς να ξέρει την ιστορία που κρύβεται πίσω του. Το αγόρι, το οποίο είχε απαχθεί από την κοινότητα των νεραϊδών (fae) πριν από αιώνες και είχε εγκλωβιστεί στη βάση ενός λόφου, είναι «αγγιγμένο από τη φωτιά», κάτι που του έχει δώσει τεράστια δύναμη. Έτσι, η Mercy και η κοινότητά της βρίσκονται στο στόχαστρο των fae, οι οποίες θέλουν πάση θυσία να ανακτήσουν το αγόρι.

4. Feverborn (Karen Marie Moning, εκδόσεις Delacorte Press)

Το όγδοο βιβλίο της σειράς “Fever”, το οποίο ακολουθεί την ιστορία της ΜακΚέιλα (Μακ) Λέιν, η οποία έχει το χάρισμα να βλέπει πέρα από τον κόσμο των ανθρώπων. Στη νέα έκδοση, η φυλή των νεραϊδών (fae) κατέστρεψε το τείχος που χωρίζει τους κόσμους των ανθρώπων και των νεραϊδών, με αποτέλεσμα η Γη να έχει αρχίσει να καταστρέφεται. Η μόνη σωτηρία είναι το από παλιά χαμένο Άσμα της Δημιουργίας - μία επικίνδυνη μελωδία που είναι η πηγή ολόκληρης της ζωής. Η Μακ και η φίλη της θα πρέπει να βρουν την άκρη του νήματος στους δρόμους του Δουβλίνου, μίας πόλης που σφύζει από μαγικές δυνάμεις.

3. The Bands of Mourning (Brandon Sanderson, εκδόσεις Tor Books)

Το έκτο βιβλίο της σειράς των «Ομιχλογέννητων» (“Mistborn”), το οποίο -αν όλα πάνε καλά- έχει και τη δυνατότητα να μεταφερθεί κάποια στιγμή στη μεγάλη οθόνη χάρη στη συμφωνία του Σάντερσον με την DMG Entertainment που αναφέραμε παραπάνω. Τα τρία πρώτα βιβλία των «Ομιχλογέννητων» έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος. Σύμφωνα με την ιστορία, ένας ερευνητής ανακάλυψε εικόνες που δείχνουν τα Περιβραχιόνια του Πένθους, μαζί με ένα κείμενο γραμμένο σε μία άγνωστη γλώσσα. Δεδομένου ότι σύμφωνα με τον μύθο τα περιβραχιόνια ήταν η πηγή της δύναμης του πανίσχυρου Εξουσιαστή που διαφέντευε τον κόσμο για χίλια χρόνια, τράβηξαν αμέσως την προσοχή. Ο Waxillium Ladrian αναλαμβάνει την αποστολή στον νότο για να ανακαλύψει την αλήθεια. Τότε θα καταλάβει τους πραγματικούς στόχους του θείου του Edwarn και της σκιώδους οργάνωσης στην οποία ανήκει.

2. A Gathering of Shadows (V.E. Schwab, εκδόσεις Tor Books)

Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας “Shades of Magic” κυκλοφόρησε το 2015 και γνώρισε θερμή υποδοχή από τους αναγνώστες του Goodreads, οι οποίοι το ψήφισαν ως το δεύτερο καλύτερο fantasy βιβλίο της προηγούμενης χρονιάς. Το δεύτερο βιβλίο καταλαμβάνει φέτος την ίδια θέση, αποδεικνύοντας ότι η αρχική επιτυχία δεν ήταν τυχαία. Η συνέχεια της ιστορίας εκτυλίσσεται τέσσερις μήνες μετά τα γεγονότα του πρώτου βιβλίου. Το Κόκκινο Λονδίνο ετοιμάζεται για το Element Games, έναν εντυπωσιακό διεθνή διαγωνισμό μαγείας, ενώ ένα πειρατικό πλοίο πλησιάζει την πόλη μεταφέροντας παλιούς φίλους… Την ίδια στιγμή ένα νέο Λονδίνο αρχίζει να επανέρχεται στη ζωή. Για να ανθίσει, όμως, θα πρέπει να το κάνει εις βάρος ενός άλλου Λονδίνου (θυμίζουμε ότι στην ιστορία υπάρχουν το Γκρίζο, το Κόκκινο, το Λευκό και το Μαύρο Λονδίνο - κόσμοι που είναι παράλληλοι).

1. Harry Potter and the Cursed Child - Parts One and Two (J.K. Rowling, John Tiffany, Jack Thorne, εκδόσεις Little, Brown UK)

Δεν υπήρχε περίπτωση να έβγαινε καινούργιο βιβλίο που να είχε στον τίτλο του τον Χάρι Πότερ και να μην εκτοξευόταν στην κορυφή. Είναι χαρακτηριστικό πως η συγκεκριμένη έκδοση συγκέντρωσε όσες ψήφους συγκέντρωσαν τα έξι επόμενα βιβλία της ψηφοφορίας. Η νέα έκδοση (η οποία στηρίζεται στη θεατρική παράσταση που ανέβηκε στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου το περασμένο καλοκαίρι) δείχνει το ενήλικο πια Χάρι Πότερ, ο οποίος δουλεύει ατελείωτες ώρες στο Υπουργείο Μαγείας, είναι παντρεμένος με την Τζίνι και έχει τρία παιδιά σε ηλικία σχολείου. Ο νεότερος γιος του, Άλμπους, φαίνεται πως δυσκολεύεται με το βάρος της οικογενειακής κληρονομιάς που ποτέ δεν θέλησε. Και καθώς το παρελθόν έρχεται και πάλι για να συναντήσει το παρόν, ο πατέρας και ο γιος μαθαίνουν από πρώτο χέρι ότι το σκοτάδι έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις…