Τα κρυφά μονοπάτια στα σύνορα-Ρεπόρτερ της RAI περνάει παράνομα στα Σκόπια – ΒΙΝΤΕΟ | dete

Τα κρυφά μονοπάτια στα σύνορα-Ρεπόρτερ της RAI περνάει παράνομα στα Σκόπια - ΒΙΝΤΕΟ

Απεσταλμένος δημοσιογράφος της ιταλικής τηλεόρασης RΑΙ επιχείρησε να περάσει παράνομα τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και τα κατάφερε.

Στην Ειδομένη το κλίμα είναι τεταμένο, καθώς επιτήδειοι παίζουν με τις ελπίδες των προσφύγων και των μεταναστών για το άνοιγμα των συνόρων και οι ψεύτικες φήμες που κυκλοφορούν ανάβουν τα αίματα. Την ίδια ώρα, όμως, οι διακινητές συνεχίζουν να θησαυρίζουν, καθώς εκμεταλλεύονται την απόγνωση των προσφύγων και των μεταναστών και με το αζημίωτο τους οδηγούν στα Σκόπια μέσα από μυστικά περάσματα.

Ενα τέτοιο μυστικό πέρασμα αναζήτησε και ο Ιλάριο Πιαναρέλι της RΑΙ. Μαζί με το τηλεοπτικό συνεργείο αποφάσισαν να ακολουθήσουν μέσα στη νύχτα ένα από τα μονοπάτια που ακολουθούν μικρές ομάδες προσφύγων προκειμένου να μπορέσουν να βγουν από τα ελληνικά σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Ακολουθώντας το κρυφό μονοπάτι 
Η ομάδα της RΑΙ κατεβαίνει από το αυτοκίνητο και ξεκινάει την πορεία της μέσα από τα χωράφια. Με τη βοήθεια ενός χάρτη σε κινητό ακολουθούν ένα μονοπάτι που οδηγεί στα σύνορα. Ξαφνικά η πορεία τους ανακόπτεται από ένα ρέμα, το οποίο δεν βρισκόταν στον χάρτη, αλλά είχε δημιουργηθεί εξαιτίας των πρόσφατων βροχοπτώσεων. Ο δημοσιογράφος και η ομάδα τους αναζητούν το πιο στενό σημείο για να μπορέσουν να περάσουν απέναντι.

Η συνάντηση με μία ομάδα προσφύγων που αναζητούν το πέρασμα από τα σύνορα
Μόλις ο δημοσιογράφος πέρασε τα σύνορα βγήκαν από τους θάμνους τρεις νεαροί άνδρες. Ο Ιταλός τρόμαξε, αμέσως τους είπε την ιδιότητά του και τους ξεκαθάρισε πως δεν είναι αστυνομικός. Στη συνέχεια τον μετέφεραν στο σημείο που κρυβόταν η υπόλοιπα ομάδα των προσφύγων -κυρίως νεαροί άνδρες, καθώς και μία γυναίκα και ένα παιδί. Η ομάδα των προσφύγων έψαχνε τον δρόμο προς τα σύνορα, ωστόσο είχε πάρει αντίθετη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να πηγαίνει προς Ελλάδα.

Η RΑΙ έφτασε στο τέλος του φράχτη
Ο ρεπόρτερ συνέχισε το οδοιπορικό του, ωστόσο μετά από κάποιο σημείο η πορεία του ανακόπηκε καθώς το έδαφος είχε μετατραπεί σε βάλτο εξαιτίας των βροχοπτώσεων. Αποφάσισαν να πάνε από άλλο μονοπάτι. Το εντόπισαν, ξεκίνησαν τη νέα πορεία τους και τελικά έφτασαν στα σύνορα, στο σημείο που τελειώνει ο φράχτης.

Εκεί, μετά τον φράχτη υπάρχει μόνο συρματόπλεγμα, το οποίο μπορεί κάποιος να το περάσει πολύ εύκολα. Ετσι, ο δημοσιογράφος της RΑΙ μέσα στη νύχτα κατάφερε να περάσει παράνομα από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ.

Δείτε το συγκλονιστικό οδοιπορικό: