Σόιμπλε και ΔΝΤ θέλοντος τελειώνουμε σε δυο – τρείς μέρες | dete

Σόιμπλε και ΔΝΤ θέλοντος τελειώνουμε σε δυο - τρείς μέρες

Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις που έχουν αρχίσει από τη μια το μεσημέρι με τους Θεσμούς στο ξενοδοχείο Χίλτον. Τσακαλώτος, Σταθάκης και Χουλιαράκης είναι εκεί και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το μόνο που φοβούνται είναι ανατροπές της τελευταίας στιγμής, είτε από την πλευρά του ΔΝΤ είτε από την πλευρά του Σόιμπλε.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, έκανε μασάζ σήμερα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό, ενώ στις 3 το μεσημέρι ξεκινά η συζήτηση στην Βουλή.

Την ίδια ώρα όπως μεταδίδει η Deutche Welle, θεωρείται εφικτή στις Βρυξέλλες η ολοκλήρωση -σε τεχνικό επίπεδο- της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος εντός των επόμενων δύο με τριών ημερών με στόχο την πολιτική επικύρωση της συμφωνίας σε έκτακτο Eurogroup.

Όπως επισήμαναν την Παρασκευή στο Άμστερνταμ, ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, τα ανοικτά θέματα έχουν περιοριστεί και εκτιμάται ότι θα «κλείσουν» πολύ σύντομα.

Περισσότερη δουλειά απομένει στο προληπτικό πακέτο μέτρων των 3,6 δισ. ευρώ, το οποίο θα εφαρμοστεί εάν υπάρξει απόκλιση από τον στόχο του μνημονίου για εξασφάλιση ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ από το 2018. Το πακέτο αυτό το ζήτησε επίμονα το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Οι δυσκολίες είναι και νομικές και πολιτικές. Η ελληνική κυβέρνηση προτάσσει τις νομικές, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει την υιοθέτηση εν αναμονή μέτρων, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να υιοθετηθούν ένα προς ένα. Επειδή και σε άλλες χώρες δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, εκτιμάται ότι ό,τι θα βρεθεί μια φόρμουλα χωρίς τη λεπτομερή αναφορά των μέτρων, αλλά θα υπάρχει ένας μηχανισμός που θα ενεργοποιεί τη λήψη τους κάθε φορά που θα διαπιστώνεται δημοσιονομική απόκλιση. Το ποιος θα ενεργοποιεί αυτόν τον μηχανισμό είναι ένα από τα θέματα που συζητούνται στην Αθήνα αυτή τη στιγμή.

Εάν κλείσουν έγκαιρα τα δύο αυτά θέματα, τότε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να επικυρώσουν τη συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο και να ετοιμάσουν τις επόμενες φάσεις που θα εξελιχθούν παράλληλα, δηλαδή την υιοθέτηση των μέτρων από τη Βουλή, την εκταμίευση της δόσης, καθώς και την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Πρόκειται για μια διαδικασία, η οποία -εάν όλα πάνε καλά- αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου.

Με πληροφορίες από την Deutche Welle