ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ο προπονητής των επιτυχιών για τον Αίολο Αγυϊάς | dete

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ο προπονητής των επιτυχιών για τον Αίολο Αγυϊάς

Ο Αίολος Αγυιάς έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά το φετινό πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας της ΕΣΚΑ−Η αφού είναι στην κορυφή της βαθμολογίας. Το καλοκαίρι έγινε συγχώνευση  με τον Δικέφαλο και η ομάδα αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας.

Ο Ανδρέας Παπαδημητρίου είναι για πέμπτη χρονιά προπονητής στον Αίολο Αγυιάς έχοντας κάνει εξαιρετική δουλειά στις υποδομές του συλλόγου που αριθμούν πάνω από 250 παιδιά.

Φέτος οδηγεί την ομάδα από επιτυχία σε επιτυχία και στόχος του είναι σε τριετία η ομάδα να στηρίζεται στα δικά της παιδιά.

Ο Ανδρέας Παπαδημητρίου μίλησε στον «Κόσμο» για το μυστικό της πολύ καλής πορείας αλλά και τα μελλοντικά του όνειρα για τον σύλλογο.

Ήταν δύσκολη απόφαση για σας η συγχώνευση με τον Δικέφαλο ή από την στιγμή που δεν άλλαξε το όνομα της ομάδας ήταν μια καλή ευκαιρία να βρεθείτε στην Α2 κατηγορία της ΕΣΚΑ –Η;

Για εμάς ήταν μονόδρομος να αποκτήσουμε μια ομάδα σε μεγάλη κατηγορία αφού στα τμήματα υποδομών έχουμε πάνω από 250 παιδιά και πρέπει να ενδιαφερθούμε για το μέλλον αυτών των παιδιών. Πρέπει να έχουν ένα κίνητρο για να στελεχώσουν μια ανδρική ομάδα.

 Ποιο είναι το μυστικό της εξαιρετικής πορείας που κάνετε στο πρωτάθλημα;

Νομίζω ότι η διοίκηση έχει φροντίσει ώστε να λειτουργούν όλα ρολόι έχοντας σταθερό γήπεδο στον Γλαύκο για τις προπονήσεις. Έχουν γίνει όμως σημαντικές προσθήκες έμπειρων και νεαρών παικτών συν το γεγονός ότι βρήκαμε μια δεξαμενή  πολύ καλών παικτών από τον Δικέφαλο. Άρα το μυστικό είναι ότι πήραμε και βρήκαμε καλούς παίκτες αλλά και το εξαιρετικό κλίμα που έχει φροντίσει η διοίκηση να υπάρχει στην ομάδα.

 Σας ζαλίζει η κορυφή πλέον; Είναι στόχος να μείνετε στην κορυφή ως το τέλος ή άλλος είναι ο στόχος της ομάδας;

Για εμάς που είμαστε έμπειροι, τόσο εγώ όσο και οι παίκτες, στο τέλος της 6ης αγωνιστικής και να απομένουν άλλες 20 αγωνιστικές δεν έχουμε καταφέρει κάτι αφού είναι πάρα πολύ νωρίς.  Όταν όμως έχεις κερδίσει τα 2 ντέρμπι με Δύμη και Απολλωνιάδα σκέφτεσαι ότι μπορείς να είσαι από τους πρωταγωνιστές στο πρωτάθλημα. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος μπορούμε να μείνουμε ψηλά και να διεκδικήσουμε την είσοδο μας στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας,

Ποια είναι η φιλοσοφία που έχει η φετινή ομάδα; Ποιο είναι το δόγμα που έχετε σε κάθε παιχνίδι;

Η φιλοσοφία μας πηγάζει από την σκληρή δουλειά που γίνεται στις προπονήσεις και από το γεγονός ότι βλέπουμε κάθε παιχνίδι σαν τελικό. Δεν υπάρχει εύκολο και δύσκολο παιχνίδι. Όλα είναι τελικοί για εμάς.

 Είστε προπονητής σε έναν σύλλογο που δουλεύει με τις υποδομές.  Ήταν ρίσκο ή ήταν αναγκαίο  να ενισχύσετε την ομάδα φέτος με έμπειρους παίκτες για να έχετε μια καλή παρουσία στο πρωτάθλημα;

Εμείς δεν έχουμε νεαρού αθλητές για να στελεχώσουν την ανδρική ομάδα αφού στις ακαδημίες έχουμε παιδιά από 5 έως 14 ετών. Υπάρχουν 2−3 παιδιά που έχουν ταλέντο και έχουν μπει στην ανδρική ομάδα. Στόχος όμως είναι την επόμενη τριετία ο Αίολος να αποτελείται από δικά του παιδιά, από τα παιδιά των υποδομών.

Είναι πρόκληση  για εσάς να οδηγήσετε τον Αίολο Αγυιάς στην Α1 κατηγορία της ΕΣΚΑ−Η;

Όχι, για εμάς δεν είναι μονόδρομος η άνοδος. Έχουμε όμως να κάνουμε πιο σημαντικά πράγματα να κάνουμε όπως είναι η εξέλιξη των παιδιών. Σίγουρα όμως αν μας δοθεί η ευκαιρία θα την αρπάξουμε από τα μαλλιά και θα την διεκδικήσουμε. Για εμάς δεν είναι αυτοσκοπός η άνοδος. Βλέποντας την δυναμική την δική μας και την δυναμική των άλλων ομάδων παιχνίδι με παιχνίδι διαφοροποιούνται οι στόχοι.

Έχετε πάνω από 250 παιδιά στις ακαδημίες σας. Πιστεύετε ότι το μέλλον σας ανήκει; Είναι εύκολο να πάρουν αυτά τα παιδιά την ευκαιρία όταν υπάρχουν πρωταγωνιστικοί στόχοι;

Δεν είναι πρωταγωνιστικοί οι στόχοι όταν έχεις μια ομάδα που είναι στο τοπικό. Κάθε παιδί που ξεκινάει έχει στόχο να μάθει το άθλημα και να διασκεδάζει μέσα από αυτό. Σίγουρα όταν έχεις μια τόσο μεγάλη δεξαμενή παιδιών θέλεις κάποια από αυτά να προχωρήσουν την ομάδα. Το θέμα είναι να καταφέρουμε να βγάλουμε παίκτες που θα επανδρώσουν ομάδες εθνικών κατηγοριών. Δεν είναι μεγάλος και δύσκολος στόχος να βγάλεις παιδιά να παίξουν στην Α1 και Α2 της ΕΣΚΑ – Η, αλλά στόχος είναι  βγάλουμε παίκτες που θα παίξουν στις εθνικές κατηγορίες. Η πορεία της ομάδας και σε ποια κατηγορία θα παίζει μελλοντικά θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των δικών μας παιδιών.

 Που είναι πιο δύσκολο το έργο σας στις υποδομές ή στην ανδρική ομάδα;

Είναι διαφορετικά αφού είναι δύσκολο και το ένα, δύσκολο και το άλλο. Υπάρχουν προπονητές που ασχολούνται μόνο με το ένα και άλλοι μόνο με το άλλο. Υπάρχουν και προπονητές που μπορούν να κάνουν και τα δυο. Είναι πιο δύσκολο να είσαι παιδαγωγός σε μικρά παιδιά και ταυτόχρονα να μπορείς να διαχειρίζεσαι μια ανδρική ομάδα.

Έχετε γευτεί ως προπονητής σε τμήματα υποδομών, κυρίως στον Απόλλωνα, μεγάλες επιτυχίες σε πανελλήνιο επίπεδο. Είναι όνειρο να τις επαναλάβετε ή και να τις ξεπεράσετε με τον Αίολο Αγυιάς τα επόμενα χρόνια;

Ο κόσμος δεν θυμάται μετά από ένα χρόνο ποια ομάδα έχει κατακτήσει το παιδικό και το εφηβικό πρωτάθλημα της ΕΣΚΑ –Η. Σίγουρα όμως ο κόσμος θυμάται έναν αθλητή που θα βγει και θα τον βλέπει να παίζει στην Α1 και Α2 εθνική κατηγορία.  Το να πάρεις ένα παιδικό πρωτάθλημα δεν αποτελεί πανάκιο, το να βγάλεις κάποιους παίκτες που θα παίξουν σε υψηλό επίπεδο είναι πολύ σημαντικό.

Τι είναι το μπάσκετ για τον Ανδρέα Παπαδημητρίου; Ο Αίολος Αγυιάς είναι το λιμάνι σας αφού είστε πέντε χρόνια στον σύλλογο;

Γα μένα ο Αίολος Αγυιάς είναι ένα προσωπικό στοίχημα. Ξεκίνησα την προσπάθεια πριν πέντε χρόνια και έχω βάλει σκοπό να κλείσω οκταετία. Στην οκταετία όπως έχουμε καθορίσει με την διοίκηση το πρότζεκ θα δούμε τι έχουμε καταφέρει τόσο στο αναπτυξιακό κομμάτι όσο και στην στελέχωση της ανδρικής ομάδας από δικά μας παιδιά. Σίγουρα κάθε χρόνο χρειάζονται βελτιώσεις και διορθώσεις. Τα πράγματα δεν μένουν ποτέ σταθερά.

 Στον Αίολο υπάρχουν και τμήματα ποδοσφαίρου και βόλεϊ. Το μπάσκετ είναι η πυραμίδα και η βιτρίνα του συλλόγου ή δίνετε το ίδιο βάρος σε όλα τα αθλήματα;

Δεν νομίζω. Ο πολυχώρος λέγεται Three action, τρεις δράσεις.  Η διοίκηση δίνει εξίσου την ίδια δυναμική τόσο στο βόλεϊ κοριτσιών όσο και στο ποδόσφαιρο. Υπάρχουν πολλά παιδιά και στα άλλα δυο αθλήματα που μας έχουν εμπιστευτεί οι γονείς.

Νομίζω ότι το ενδιαφέρον για το μπάσκετ υπάρχει αφού ο ένας εκ των ιδιοκτητών ο Παναγιώτης Λυκούδης ήταν αθλητής μπάσκετ και έχει μια αδυναμία στο άθλημα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μένουν πίσω τα άλλα δυο αθλήματα.   Το σημαντικό είναι ότι στεγαζόμαστε σε ένα υπερσύχρονο κλειστό γυμναστήριο που είναι κίνητρο για έναν γονέα να φέρει το παιδί του. Υπάρχουν σταθερές ώρες προπόνησης και ένα περιβάλλον εξαιρετικό για άθληση σε μια περίοδο μάλιστα που είναι έντονο το γηπεδικό πρόβλημα.

Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα;

Να βλέπω μέσα από την δουλειά μου μια συνεχή πρόοδο. Συνεχή πρόοδο των μικρών παιδιών αλλά και συνεχή πρόοδο της ανδρικής ομάδας. Γενικά δεν μου αρέσει η στασιμότητα. Θέλω να βάζω καινούργιους στόχους και να προσπαθώ να τους υλοποιώ.