ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - ΜΥΡΤΩ ΚΑΜΒΥΣΙΔΗ: Γιατί όλοι μιλούν για την Μυρτώ;

της Μαρίας Ανδριέλου

Η ιδιαίτερη φωνή της, μαγεύει, τόσο με το εύρος της, όσο και με την μοναδική της χροιά.

Αλλά και το ταλέντο της στην υποκριτική έχει  ήδη αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές, όπως στον πρωταγωνιστικό της ρόλο σαν Μαρία Κάλλας στο σινεφίλ ψυχογράφημα της Ελληνίδας υψίφωνου που έχει σκηνοθετήσει ο Ελληνοσουηδός σκηνοθέτης Μπάμπης Τσόκας.

Είναι η Μυρτώ Καμβυσίδη ! Συγκρατείστε το όνομά της, σε ελάχιστο καιρό, όλοι θα μιλούν γι αυτήν

Η ταλαντούχα Μυρτώ έχει τραγουδήσει στο Μέγαρο μουσικής, καθώς και σε πολλές μουσικές σκηνές, με αξιόλογους καλλιτέχνες, ενώ έχει ήδη σημαντική δισκογραφική παρουσία.

Αυτό τον καιρό συμμετέχει στο σχήμα στο  «Χάραμα», ενώ παρακολουθεί πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα και θεατρικές παραστάσεις στην πόλη μας.

Η Μυρτώ αγαπά ιδιαίτερα την Πάτρα και η Πάτρα της το ανταποδίδει απλόχερα!

Καταρχήν πες μας πότε ξεκίνησες το μουσικό σου ταξίδι;

Παιδιόθεν! Φιλαρμονική, Ωδείο, Μουσικό Σχολείο, πιάνο, βιολί, κόρνο, χορωδίες και θεωρητικά. Θυμάμαι ακόμα πόσο δύσκολο ήταν να μας δεχτεί το Ωδείο σε τόσο μικρή ηλικία... Όταν καθόμουν να παίξω πιάνο, είτε δεν έφταναν τα χέρια μου, είτε δεν έφταναν τα πόδια μου... Μάλιστα, την πρώτη φορά που έδωσα εξετάσεις είχα παίξει όρθια!

Μεγάλωσες σε μια άκρως μουσική οικογένεια. Πώς το βίωσες αυτό;

Δεν ξέρω αν οφείλεται στο ότι οι τέχνες εξαγνίζουν την ψυχή, αλλά η οικογένειά μου είναι ένα μπουκέτο από όμορφες, καθάριες ψυχές. Όταν βρίσκομαι κοντά τους νιώθω ότι μου τα έδωσε όλα ο Θεός, η φύση, το σύμπαν· κι ότι δεν δικαιούμαι να ζητήσω κάτι επιπλέον.

Έχεις περάσει από πολλές μουσικές σκηνές... Μίλησε μας γι αυτήν την εμπειρία σου...;

Όλα αυτά τα χρόνια αδυνατώ να βρω λόγους να περιγράψω το "άλογον" της ψυχής του καλλιτέχνη. Διανύοντας την απόσταση από το εκρηκτικό χειροκρότημα στη σιωπή, από την έπαρση στην πτώση, από την ξέφρενη αγάπη στις ασφυκτικές αξιώσεις που εγείρονται στον περίγυρό του, από την άνευ προηγουμένου επιτυχία στην οδυνηρή αμφιβολία, ο καλλιτέχνης μένει ένα κουρέλι. Με τον ιδρώτα του ξεπλένει το πάλκο από την χθεσινή φευγαλέα επιτυχία.

Ο αγώνας του είναι ατέρμονος, σαν αυτόν του Σισυφου. Η κατάρα του καλλιτέχνη είναι το Χάρισμά του. Όσο ψηλά κι αν φτάσει αισθάνεται χαμηλά εν σχέσει με το Χάρισμα, την θεϊκή και αιώνια Τέχνη του.

Διαχωρίζεται από Αυτήν, αυτός είναι φτιαγμένος από θνητή σάρκα με ημερομηνία λήξης. Ακολουθεί πόνος και σύγχυση. Μόνο ο θάνατος δίνει τέλος στην αγωνία, κι ο θάνατος για τον Σίσυφο δεν έρχεται ποτέ. Ωστόσο, όπως λέει ο Α. Camus: "Πρέπει να φανταστούμε τον Σίσυφο ευτυχισμένο".

Ξέρουμε ότι τραγουδάς σε πολλές ξένες γλώσσες... Πως το καταφέρνεις αυτό;

Με διακρίνει μία εγγενής προσκόλληση, μία προκλητική χαλαρότητα απέναντι στην διαφορετικότητα. Με συναρπάζει το “άλλο” και εντοπίζω ομορφιά στο “ίδιον” κάθε μουσικής κουλτούρας από τα Βαλκάνια μέχρι την Ινδία. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζομαι με τον δάσκαλο Γιώργο Λυκούρα, συνθέτη και ερευνητή των αρχαίων ελληνικών μουσικών δρόμων.

Επίσης, πρωταγωνιστείς σε μια σπουδαία ταινία Ελληνοσουηδικής παραγωγής για την Μαριά Κάλλας...

Πρόκειται για ένα σινεφίλ ψυχογράφημα της Μαρίας Κάλλας του Ελληνοσουηδού σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα. Ξετυλίγοντας το μύθο από τις ρίζες της, προτού η ίδια υπάρξει, φτάνει έως το τέλος της ζωής της για να καταδείξει ότι όλα ήταν τρόπον τινά προδιαγεγραμμένα.

Γυρίστηκε σε όλον τον κόσμο και θα προβληθεί μέσα στο 2016. Με τον εν λόγω σκηνοθέτη έκτοτε συνεργαστήκαμε και σε άλλες ταινίες, συμπεριλαμβανομένης και της αφιερωματικής ταινίας για τον αρχαιολόγο Καθηγητή Χαράλαμπο Μπούρα, η πρεμιέρα της οποίας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην ODEON στην Αθήνα.

Από τον περασμένο Μάιο ανήκεις στην καλλιτεχνική ομάδα του Χαράματος. Μίλησέ μας γι αυτήν την συνεργασία...

Σκοπός του Στέφανου Οικονόμου είναι να παρουσιάζει πρώτος τις νέες τάσεις της μουσικής. Ο ίδιος συμπεριφέρεται σε εμάς ως συνεργάτης και πατέρας, ουδεμία ομοιότητα φέρει με τους κοινούς “εργοδότες”. Άξιο αναφοράς είναι ότι δεν τον απασχολεί καθόλου το εμπορικό κέρδος μπρος στο να διασφαλίσει ποιοτικώς την αρτιότητα της καλλιτεχνικής του πρότασης.

Το πρόγραμμα στο Χειμερινό Χάραμα είναι ένα εκρηκτικό μείγμα καλού και εκστατικού τραγουδιού. Από μπάλκαν, λάτιν, μοντέρνα μέχρι παλιά καλά λαϊκά. Θυμίζει τις εποχές που οι άνθρωποι ενώνονταν, τραγουδούσαν και χόρευαν μέχρι τελικής πτώσης, χωρίς φοβίες. Τρέφω μεγάλη αγάπη για το Χάραμα και όλοι μας νιώθουμε ευγνώμονες που βρισκόμαστε καλλιτεχνικά εκεί.

Τι ξεχωριστό περιμένεις από την νέα χρονιά που ξεκίνησε;

Για καθετί που επιχειρεί κάποιος να κάνει υπάρχει ένα τίμημα. Το κατάλαβα πολύ μικρή αυτό, το μόνο που κυνηγάω είναι να συλλάβω το «εδώ και τώρα». Θέλω να παραμείνω εγώ: ήρεμη, γαλήνια κι ευτυχισμένη.

Η κορυφή για μένα είναι αυτή εδώ η στιγμή, που μόλις πέρασε. Και κάθε στιγμή όπως και κάθε κορυφή περνάει. Και το ότι έφτασα μέχρι εδώ, σίγουρα συνέβη κατά τύχη.