ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – ΛΟΥΚΙΑ ΜΑΡΚΑΤΟΥ: “Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, μεταμορφώνεις τη κάθε δυσκολία σε ευκολία” | dete

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - ΛΟΥΚΙΑ ΜΑΡΚΑΤΟΥ: "Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, μεταμορφώνεις τη κάθε δυσκολία σε ευκολία"

Η ψυχή του ανθρώπου, έτσι κι αλλιώς, αποτελεί ένα κόσμο γεμάτο μυστήριο και ερωτηματικά. Η Λουκία Μαρκάτου είναι ψυχολόγος, εργάζεται στο θεραπευτικό κέντρο "Η Μέριμνα" δίνοντας την πολύτιμη βοήθειά της στα άτομα που πάσχουν από νοητική στέρηση.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον "ΚΟΣΜΟ" αναφέρει πως ήταν δική της επιλογή και επιθυμία να ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο χώρο αφού στην οικογένεια της υπάρχει άτομο με νοητική στέρηση.

Οι περιγραφές της για τα συγκεκριμένα άτομα είναι ιδιαίτερα συγκινητικές  αφού η κάθε στιγμή τόσο για την ίδια όσο και για τους ανθρώπους που εργάζονται στον συγκεκριμένο χώρο είναι μοναδική.

Όσο για το ποιο χριστουγεννιάτικο δώρο θα ήθελαν αυτά τα παιδιά από εμάς; Μας το αποκαλύπτει η Λουκία Μαρκάτου στην συνέντευξη της...

της Μαρίας Ανδριέλου

Για ποιο λόγο επιλέξατε να γίνετε ψυχολόγος;

Η ενασχόληση μου με την επιστήμη της Ψυχολογίας θεωρώ πως οφείλεται στο γεγονός πως μου προκαλούσε ιδιαίτερο κ έντονο ενδιαφέρον η μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς και η κατά το δυνατόν κατανόηση της. Ανέκαθεν , παρατηρούσα τους ανθρώπους και προσπαθούσα να προσδιορίσω τους αιτιολογικούς παράγοντες της συμπεριφοράς τους.

Πόσο δύσκολο είναι να είστε ψυχολόγος σε ένα  θεραπευτικό κέντρο όπου τα παιδιά έχουν ιδιαίτερες δυσκολίες...;

Με γνώμονα ότι το εύκολο και το δύσκολο είναι υποκειμενικές οντότητες και έννοιες, το να εργάζεσαι σε ένα θεραπευτικό κέντρο με άτομα με νοητική υστέρηση, είναι το ίδιο εύκολο με το όσο δύσκολο ακούγεται. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, απλά προσπαθείς να μεταμορφώσεις τη κάθε δυσκολία σε ευκολία.

Πόσο η κρίση έχει επηρεάσει αυτά τα  κέντρα; Τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι οι εκπαιδευτές τους αντιμετωπίζουν και αυτοί προβλήματα;

Η κρίση έχει επηρεάσει την κοινωνία στο σύνολο της  πόσο μάλιστα αυτά τα κέντρα όπου οι περικοπές  στη χρηματοδότηση συνθέτουν ένα ανασφαλές  σκηνικό και χτίζουν ένα αβέβαιο μέλλον. Πολλοί εκ των εκπαιδευομένων μας έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν πως ενδέχεται να παραμένουμε απλήρωτοι για κάποιο χρονικό διάστημα και λειτουργούν υποστηρικτικά.

Ήταν δική σας επιλογή να εργαστείτε σε ένα ίδρυμα με άτομα που πάσχουν απο νοητική στέρηση; Τι σας οδήγησε εκεί;

Ήταν δική μου επιλογή και επιθυμία συνάμα να ασχοληθώ με τον συγκεκριμένο χώρο.  Από μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου να λέει πως θέλω να προσφέρω σε αυτά τα άτομα. Το τι μπορεί να οδηγήσει κάποιον ώστε να επιλέξει κάτι, σαφώς  εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες. Ωστόσο, θεωρώ πως διαδραμάτισε μείζονα ρόλο το γεγονός πως στο οικογενειακό μου περιβάλλον υπάρχει άτομο με νοητική υστέρηση.

Περιγράψτε μας κάποιο περιστατικό στα όσα χρόνια εργάζεστε  με αυτα τα άτομα και  που σας έχει μείνει χαραγμένο στο μυαλό;

Είναι αναρίθμητα τα περιστατικά που έχουν χαράξει το μυαλό και την καρδιά μου με σκέψεις και συναισθήματα αγάπης. Για παράδειγμα, πρόσφατα που είχα την ονομαστική μου εορτή, ξαφνικά εμφανίστηκαν μπροστά μου κρατώντας ένα ροζ γλαστράκι και μια κάρτα με ευχές ουσιαστικές. Αν η ευτυχία τελικά είναι στιγμές, αυτή ήταν σίγουρα μια.

Τι  θα προτείνατε στον Υπουργό Υγείας να πράξει στα ζητήματα μέριμνας των ειδικών κέντρων που έχουν αναπτυχθεί σε όλη την χώρα;

Μέριμνα σε όλα τα επίπεδα, στην ύπαρξη φορέων που επιτελούν αξιόλογο έργο, στη συνεχή και ομαλή χρηματοδότηση τους και κυρίως στην κατανόηση της σημαντικότητας της ύπαρξης αυτών για τα άτομα με αναπηρία.

Θέλω να μου περιγράψετε μια συζήτηση σας με κάποια απο τα παιδιά που να σας έχει  συγκινήσει ιδιαίτερα...

Κάθε φορά που διαβάζοντας τα μάτια σου αντιλαμβάνονται πως κάτι σε προβληματίζει και τρέχουν να σε αγκαλιάσουν και γλυκά να σου πουν "μη στεναχωριέστε εγώ είμαι εδώ, σε αγαπάω". Πόσο αντιστρέφονται τελικά οι ρόλοι πολλές φορές στην καθημερινότητα μας. Όσες φορές είμαι εγώ εκεί για όλα αυτά τα άτομα, διπλάσιες είναι εκείνοι για εμένα.

Ξέρουμε ότι είστε και εθελόντρια ΣΟΨΥ .Πως επιλέξατε παρά τον φόρτο εργασίας να κάνετε και εθελοντισμό;

Ο εθελοντισμός ως μια ανιδιοτελή πράξη αποτελεί στάση ζωής, να προσφέρω χωρίς να περιμένω τίποτα και να λάμβανω τόσα όσα ποτέ δεν φαντάστηκα…σε μια σύγχρονη κοινωνία όπου δεσπόζει ο εγωκεντρισμός. Ο Καζαντζάκης έλεγε:" ο άνθρωπος που νιώθει πόνο είναι ζωντανός, αλλά όταν νιώθει τον πόνο του άλλου είναι άνθρωπος".

Διανύουμε μέρες εορτών και όλοι κάνουμε δώρα. Τι δώρα θα προτείνατε να κάνουν οι πολίτες εκτός από αυτά που κάνουν στους συγγενείς τους και τα οποία θα μπορούσαν να χαροποιήσουν ένα παιδί σαν κι αυτό της μέριμνας;

Το μεγαλύτερο δώρο είναι η αποδοχή, ότι υπάρχουν και αυτά τα άτομα, κατοικούν ανάμεσα μας, ενίοτε στα ίδια μας τα σπίτια και δεν παυούν να είναι άνθρωποι, να αγωνίζονται, να ονειρεύονται, να αγαπούν, να έχουν την ανάγκη να αγαπηθούν.

Σε σχέση με το επαγγελμά σας ποια η προοπτική την οποία θα επιθυμούσατε, ποιοι οι στόχοι σας;

Θα αναφέρω μια φράση του AlbertCamus πως "η πραγματικά γενναιοδωρία προς το μέλλον έγκειται στο να τα δίνουμε όλα στο παρόν".

Εκτός από την δουλειά σας που σας αρέσει να περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;

Τον λίγο εναπομείναντα χρόνο μου αρέσει να τον περνάω  με τους ανθρώπους που αγαπώ ,ταξιδεύοντας.

Μια ψυχολόγος σαν κι εσάς πόσο διαφορετική είναι σε σύγκριση με μια άλλη γυναίκα και μητέρα μέσα σε μια οικογένεια;

Ίσως μια διαφορά είναι  πως ο επαγγελματικός προσανατολισμός μπορεί να σε βοηθήσει στη διαχείριση δυσχερών καταστάσεων της καθημερινότητας, σίγουρα η γνώση σου προσφέρει αυτοπεποίθηση, μια ασφάλεια.