ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΥΛΙΑΤΟΣ: Ο Πατρινός που παραμένει παιδί και ονειρεύεται…. – ΦΩΤΟ | dete

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΥΛΙΑΤΟΣ: Ο Πατρινός που παραμένει παιδί και ονειρεύεται.... - ΦΩΤΟ

Μεγάλωσε στην πλατεία Βουδ, πέρασε από το 6ο Σύστημα Αεροπροσκόπων, το 12ο δημοτικό και το 3ο Γυμνάσιο και Λύκειο. Και από τα παλιά στέκια της πόλης. Ψηλαλώνια, κυρα-Ανέστη, Αλάμπρα, Μαραλέτο. Αλλά και στο Rio by night. Η αφεντιά του έχει φθάσει σε Νέα Υόρκη, Μόσχα, Πεκίνο, Τόκιο κι όχι μόνο.

Η φωνή του «ταξίδεψε» μέσα από το ράδιο Γάμμα, τον max fm. Ο λόγος για τον Δημήτρη Τουλιάτο. Έναν άνδρα που παραμένει μέσα του παιδί και είναι πάντα ανοιχτός, συζητήσιμος και πρωτοποριακός σε ιδέες. Δεν είναι τυχαία η διαδρομή του.

Σε περιοδικά, εφημερίδες, υπουργείο Πολιτισμού και Πάτρα 2006, Συμβούλιο της Ευρώπης, Υπουργείο Απασχόλησης, Patra tv, αλλά και Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου Πατρέων.

Και σήμερα, κρατά στο τιμόνι του Λιθογραφείου. Το οποίο έχει κατακτήσει τους Πατρινούς περισσότερο από ποτέ…

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Όνομα:  Δημήτρης

Επίθετο: Τουλιάτος

Γονείς: Γεράσιμος και Νίκη

Αδέλφια: Θεοδώρα

Παιδιά: Ηλέκτρα και Φαίδρα

Σπουδές: Behavioral economics

Πρώτη δουλειά: Ζητιάνος (ετών 6)

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Αγαπημένη ενασχόληση: Ιστιοπλοΐα

Αγαπημένος προορισμός: Κεφαλονιά

Αγαπημένο φαγητό: Γεμιστά

Τυχερός αριθμός: 7

Απεχθάνεται: την άσκοπη φασαρία και φλυαρία

Σημερινή ιδιότητα: υπεύθυνος Θεάτρου Λιθογραφείον, συντονιστής ομάδας πολιτισμού και επικοινωνίας area 51

 

 Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΡΟΔΙΤΗ

Τι είναι τώρα πια για εσάς το Λιθογραφείον;

Στέγη ονείρων, στίβος αναμέτρησης, σημείο συνάντησης, καταφύγιο, αλλά και φιλόξενη φωλιά για να εκκολαφθούν νέα όνειρα

Πότε και πώς ξεκίνησε αυτό το «ταξίδι»;

Από το 2013 ξεκινήσαμε στο Λιθογραφείον τη διοργάνωση της νεανικής πειραματικής πλατφόρμας maydayz, που διαρκούσε περίπου ένα μήνα και, σταδιακά, περάσαμε στην ανάληψη της συνολικής ευθύνης του χώρου.

Ενός χώρου που με μεράκι και αφοσίωση δημιούργησε ο Φάνης Δίπλας και που φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε, διευρύνοντας τα όρια και τους ορίζοντές του.

Πρόκειται για μια σημαντική ευθύνη, μια και πέρα από το προσωπικό μου όραμα, οφείλω να διαφυλάξω και την ιστορία ενός από τους ιστορικότερους χώρους πολιτισμού της πόλης μας.

Και δεν έχουμε και πολλούς, ε;

Ποιος ήταν εξ αρχής ο στόχος για το θέατρο αυτό και πόσο ικανοποιημένος είστε από αυτό που επετεύχθη μέχρι σήμερα;

Βασικός στόχος από την αρχή ήταν η αξιοποίηση της πολύχρονης εμπειρίας στην διοργάνωση γεγονότων πολιτισμού και την διαχείριση πολιτιστικών χώρων και θεσμών. Το διάστημα που μεσολάβησε από το ξεκίνημα της διαδρομής αυτής, μέχρι και σήμερα, είναι πολύ μικρό για ασφαλή συμπεράσματα. Παρ όλα αυτά το γεγονός και μόνο ότι η πορεία συνεχίζεται ολοένα και περισσότερο ανοδική, μάλλον δικαιώνει τους κόπους και τα όνειρα, όλων μας.

Ο πήχης πού μπαίνει τώρα όσον αφορά στην από εδώ και πέρα περίοδο;

Στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια στέγη πολιτισμού, μια συνθήκη ελευθερίας και έκφρασης, όπου με επαγγελματισμό και καθαρότητα, θα παρουσιάζονται σχεδόν όλες οι μορφές των τεχνών και της ανθρώπινης επικοινωνίας.

Αλλά και μια κοινότητα ανθρώπων που ανταλλάσουν οράματα, εμπειρίες και ιδέες.

Παρότι διανύουμε περίοδο κρίσης, υπήρξε πολύ μεγάλη επιτυχία στο εγχείρημα και το Λιθογραφείον σήμερα αποτελεί έναν χώρο με πανελλήνια αναφορά και αναγνώριση. Πού το αποδίδετε;

Υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν, ώστε να μιλήσουμε για επιτυχία. Μπορεί οι επιλογές μας να δικαιώνονται, μέχρι στιγμής, όμως πρόκειται για έναν καθημερινό αγώνα, ώστε να μπορέσουμε να διατυπώσουμε με σαφήνεια και πειστικότητα την πρόταση και πρόθεσή μας. Κερδίζουμε σιγά, σιγά την εμπιστοσύνη του κοινού και των δημιουργών, που αντιλαμβάνονται την προσπάθειά μας και με προθυμία θέλουν να αποτελέσουν μέρος της κοινότητας του θεάτρου Λιθογραφείον

Αλήθεια, για να μιλήσουμε και λίγο πιο γενικά, θεωρείτε πως η Πάτρα έχει προοπτικές;

Δεν υπάρχει βίος χωρίς προοπτική. Μπορεί να είναι θολές, μπορεί να πρέπει πάντα να αγωνίζεσαι ακόμα και για τα αυτονόητα, αλλά χωρίς την προοπτική δεν ζεις. Και φυσικά η Πάτρα έχει πολλές προοπτικές, το θέμα είναι αν θα τις αφήσουμε προοπτικές, ή θα τις μετατρέψουμε σε θετικά βήματα.

Τι είναι αυτό που έχει μείνει ως γλυκιά ανάμνηση στο μυαλό σας από την Πάτρα των παιδικών χρόνων;

Το ζαχαροπλαστείο του παππού μου, στην Αγ. Νικολάου, ασφαλώς! Όπου πέρα από τα μαγικά καζάνια, τις λαμαρίνες και τους φούρνους του υπογείου, υπήρχαν και τα ψυγεία του παγωτού! Και εκεί για πρώτη φορά ανακάτεψα, στο ψιλό ποτήρι παγωτό βανίλια με μισή κουταλιά νες καφέ, πιθανώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Τώρα που πλησιάζουν Χριστούγεννα, τι θέλετε να ευχηθείτε στους συμπολίτες;

Πέρα από τα Χριστούγεννα, πέρα από τις γιορτές, η ευχή είναι πάντοτε η ίδια: να ζουν μια ζωή κοντά στα όνειρά τους.

Και σε εσάς προσωπικά;

Να εξακολουθώ να ονειρεύομαι, να μπορώ να παρατηρώ και να είμαι εκεί για τα κορίτσια μου