Συναγερμός για τα 50 δένδρα του Κεφαλοβρύσου! | dete

Συναγερμός για τα 50 δένδρα του Κεφαλοβρύσου!

Σύλλογοι περιοχής: Χτίσατε μέσα στο δάσος με δική σας ευθύνη

 

Στο πόδι έχουν σηκωθεί οι κάτοικοι του Σαραβαλίου κα της Κρήνης, πληροφορούμενοι ότι το Δασαρχείο της Πάτρας ετοιμάζεται να προχωρήσει στην κοπή 50 δένδρων, σε ένα πευκοδάσος που είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη πρασίνου, κοντά στον αστικό ιστό της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Πρόκειται  για την περιοχή που εκτείνεται από τον Άγιο Κωνσταντίνο έως το Κεφαλόβρυσο, στη Μεσσάτιδα. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουν οι σύλλογοι της περιοχής από το Δασαρχείο έχουν βγει δύο αδειοδοτήσεις για κοπή δέντρων, έχοντας συγκεντρώσει από τους κατοίκους μόλις τέσσερις υπογραφές.

 

Το θέμα διερευνά ο δήμος της Πάτρας, χωρίς όμως να έχει τη δυνατότητα να παρέμβει αφού η διαχείριση της περιοχής ανήκει στο Δασαρχείο. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής το τοπικό συμβούλιο αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη με το θέμα, καθώς δεν υπάρχει μία σχετική απόφαση από την ολομέλεια. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος είναι κάθετα αντίθετος στην κοπή των δένδρων.

 

Μέλη των Συλλόγων Σαραβαλίου και Κρήνης αλλά και άλλων φορέων προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δασαρχείο Πατρών. Όπως κατήγγειλαν, θεωρούν πολύ περίεργη την συγκεκριμένη ενέργεια 3-4 κατοίκων οι οποίοι δηλώνουν πως απειλούνται τα σπίτια τους: Το δάσος υπήρχε πριν χτίσουν οι συγκεκριμένοι. Ηξεραν ότι έχτιζαν μέσα στο δάσος» επισημαίνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου της περιοχής κ. Κοντογεωργόπουλος, απαντώντας στον ισχυρισμό των συγκεκριμένων ιδιοκτητών ότι τα σπίτια τους κινδυνεύουν από φωτιά.

 

Την Τετάρτη έγινε και αυτοψία του Δασαρχείου. Στελέχη του Δασαρχείου, κάτοικοι, φορείς και ιδιοκτήτες κατοικιών που ζητούν να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια των ίδιων και των περιουσιών τους, περπάτησαν τα επίμαχα σημεία του Κεφαλόβρυσου.

Όπως είπε ο Ανδρέας Κοντογεωργόπουλος, πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Σαραβαλίου, όλες οι πλευρές συμφώνησαν στην αναστολή των εργασιών μέχρι νεωτέρας.

Τα στελέχη του Δασαρχείου εξήγησαν ότι θα πρέπει να χαμηλώσει το ύψος των πεύκων, ώστε να μειωθεί το θερμικό φορτίο σε περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά. Επίσης, προτάθηκε η αντικατάσταση ορισμένων από τα υπάρχοντα δέντρα με άλλα, τα οποία δεν είναι τόσο επίφοβα στη φωτιά όσο είναι τα πεύκα.

Το δάσος αποτελεί ένα χώρο πρασίνου και μία ανάσα για την Πάτρα και σίγουρα χωρίς τα δέντρα, αλλοιώνεται ο χαρακτήρας και υποβαθμίζεται η οικολογική του αξία.

Οι σύλλογοι ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν αλλάξει απόφαση το Δασαρχείο, ενώ θα προσπαθήσουν να ενεργήσουν συντονισμένα ενημερώνοντας για το θέμα οικολογικές οργανώσεις και φορείς, ζητώντας την συμπαράστασή τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του φιλοδασικού συλλόγου Σαραβαλίου Γιάννη Στεφανόπουλο, ήδη το πρωί της Δευτέρας, τουλάχιστον 20 άτομα προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δασαρχείο της Πάτρας, έχοντας συνάντηση με τον Δασάρχη και ζητώντας του να μην προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια.

«Τα σπίτια βρήκαν τα πεύκα, όχι τα πεύκα τα σπίτια» τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος μιλώντας στον «Κόσμο»  αφήνοντας να εννοηθεί για το ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή την απόφαση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου της περιοχής, κ. Κοντογεωργόπουλος.

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν να προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια» τονίζει ο κ. Στεφανόπουλος. «Θα τους σταματήσουμε πάση θυσία, δεν μπορεί να γίνει ένα τέτοιο έγκλημα. Καλούμε όλον τον κόσμο της περιοχής και τους συλλόγους που ενδιαφέρονται για το ζήτημα να βρίσκονται εκεί και να σταθούν στο πλευρό μας».