Συνέδριο της "Π": Η Φώφη Γεννηματά αναφέρεται στην επανεκκίνηση της οικονομίας από τη Δυτική Ελλάδα

Aρθρο Φώφης Γεννηματά, πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη επεξεργαζόμαστε τη δική μας πρόταση για την επανεκκίνηση της οικονομίας, το σχέδιο Ελλάδα που φιλοδοξούμε να αποτελέσει τη βάση για μια προοδευτική προγραμματική συμφωνία. Γιατί αυτό που χρειάζεται ο τόπος άμεσα είναι εθνική συνεννόηση, στη βάση μιας εθνικής γραμμής και μια ισχυρή κυβέρνηση να την υπηρετήσει. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα βγούμε από τα μνημόνια και θα πάρουμε τη χώρα μας πίσω. Με τις ψεύτικες ελπίδες το μόνο που καταφέραμε έως τώρα, είναι να επιδεινώνεται διαρκώς η κατάσταση και να ξενιτεύεται η νέα γενιά.
Το σχέδιο Ελλάδα παρουσιάστηκε και επισήμως την Κυριακή 2 Ιουλίου στο τριήμερο Προγραμματικό Συνέδριό μας. Παρουσιάστηκε και πιλοτική πρόταση που αφορά στη Δυτική Ελλάδα από τον αρχιτέκτονα Σωτήρη Τσούλο. Η πρόταση αυτή, αναδεικνύει τις δυνατότητες της χώρας και το πώς μπορούμε να συνδέσουμε πολιτιστικό, φυσικό και παραγωγικό πλούτο με νέες επενδύσεις και ολιστικά χωροτακτικά προγράμματα που θα απελευθερώσουν τις τοπικές δυνάμεις και θα κινητοποιήσουν επενδυτές σε διεθνές επίπεδο.
Η ύπαρξη ενός project - ατμομηχανή σε κάθε Περιφέρεια μπορεί να συμπαρασύρει τις αναγκαίες αλλαγές για την υλοποίησή του.
Στη βάση αυτών των αναγκών η Βουλή θα νομοθετήσει με διαδικασίες fast track όπως κάναμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες για να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα.
Και αυτές οι ρυθμίσεις θα ισχύουν για κάθε επένδυση από 'δω και πέρα.
Το σχέδιο στηρίζεται, εκτός από τις οριζόντιες πολιτικές, σε περιφερειακά διακλαδικά αναπτυξιακά projects, με έμφαση στα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής τα οποία θα είναι συμφωνημένα με τους παραγωγικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση.
Οραματιζόμαστε, ένα νέο περιφερειακό αναπτυξιακό μοντέλο για την Περιφέρεια που θα συνδέει την ολυμπιακή κληρονομιά με τον αγροδιατροφικό και τουριστικό τομέα, την έρευνα και το ευ ζην, δηλαδή μια πρόταση που θα συνδυάζει και τα τρία απαραίτητα χαρακτηριστικά για την παραγωγή νέου πλούτου: Αναγνωρισιμότητα (brand), τοποθεσία (location), προϊόν (product).
Η Δυτική Ελλάδα έχει το πιο αναγνωρίσιμο brand στον κόσμο που κινεί δισεκατομμύρια ευρώ κάθε 4 χρόνια. Ταυτόχρονα, η Δυτική Ελλάδα έχει έναν καταπληκτικό συνδυασμό αρχαιολογικών θησαυρών, όμορφου φυσικού τοπίου και κλίματος. Επίσης σε αυτή βρίσκεται η 2η πιο εύφορη παραγωγική πεδιάδα της Ελλάδας ενώ το γειτονικό πετυχημένο παράδειγμα του Κόστα Ναβαρίνο δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες στον ήδη αναπτυσσόμενο τουριστικό τομέα.
Η ερώτηση λοιπόν που πρέπει να απαντήσουμε είναι αν μπορούμε να αξιοποιήσουμε σε συνδυασμό, τα τρία στοιχεία αυτού του τόπου. Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ΝΑΙ.
Η ευρύτερη περιοχή μπορεί να μετατραπεί σε «silicon valey» του αθλητισμού. Η Αρχαία Ηλιδα, το πρώτο «διεθνές» προπονητικό κέντρο της αρχαιότητας, μπορεί να γίνει η έδρα για ένα υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας, με τη στήριξη διεθνών επενδυτών και εταιριών, το οποίο θα προσελκύει αθλητές από όλο το κόσμο. Οι περιοχές γύρω από αυτό μπορούν να φιλοξενήσουν ένα δίκτυο δομών αποκατάστασης και εταιρικά ερευνητικά κέντρα σχετικά με τον αθλητισμό. Το δίκτυο των διαφόρων αυτών ολυμπιακών εγκαταστάσεων θα αποτελείται από οικολογικά κτήρια νέας γενιάς, απολύτως προσαρμοσμένα με το φυσικό περιβάλλον, μακριά από αιγιαλό ή σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αλλά σε περιοχές που αυτή τη στιγμή δεν παρουσιάζουν τουριστικό ή άλλο ενδιαφέρον.
Το αναπτυξιακού αυτό σχέδιο θα συμπληρωθεί με μια σειρά από έργα υποδομών όπως η ολοκλήρωση του Αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος, η υλοποίηση του συνόλου της Ολυμπίας Οδού, η εμπορική ανάδειξη του λιμανιού της Πάτρας και η επέκταση και ανάδειξη του κρατικού αερολιμένα Αράξου.
Τα αναμενόμενα αναπτυξιακά οφέλη θα είναι πολλαπλάσια αν προχωρήσουν παράλληλα, η χορήγηση κινήτρων για την ενίσχυση της κρουαζιέρας, κίνητρα ώστε η τοπική αγροτική παραγωγή προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες, καθώς και η έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό και η έλευση του φυσικού αερίου.
Μπορούμε λοιπόν να αναδείξουμε στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας ένα αυτοτροφοδοτούμενο αναπτυξιακό σχέδιο, πρότυπο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ΕΕ.
Είμαστε συγκεκριμένοι, τέρμα οι γενικότητες που βαρέθηκαν οι πολίτες. Τεκμηριώνουμε ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς να ξεπουλιέται ο τόπος, με αξιοποίηση του εθνικού πλούτου και σεβασμό στο περιβάλλον.
Ετσι κτίζεται και η νέα εθνική αυτοπεποίθηση.
Τεκμηριώνουμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος με ελπίδα και προοπτική για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες και πρωτίστως για τη νέα γενιά ώστε να παραμείνουν και να επιστρέψουν τα παιδιά μας στην πατρίδα μας.
Η Κυβέρνηση δεν μπορεί.
Η Ελλάδα μπορεί.