"Στο σφυρί" των πλειστηριασμών εμβληματικά ακίνητα της Πάτρας! Ποιες γνωστές επιχειρήσεις χάνουν τα ακίνητά τους

Γνωστές επιχειρήσεις, βιομηχανικά και εμπορικά ακίνητα μεγάλης αξίας, βγαίνουν τις επόμενες εβδομάδες "στο σφυρί" στην Πάτρα, σύμφωνα με το πρόγραμμα δημοσιεύσεων αναγκαστικών πλειστηριασμών του Ταμείου Νομικών.

Στην Πάτρα, για την επόμενη Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί πλειστηριασμοί ακινήτων μεγάλης αξίας που ανήκουν σε επιχειρήσεις που κατέστρεψε η κρίση. Γνωστή επιχείρηση που κάποτε μεσουρανούσε στην Πάτρα στον κλάδο εστίασης και αναψυχής, βρέθηκε στη δίνη της κρίσης και χρεοκόπησε. Το κέντρο εκδηλώσεων και συνεδρίων που είχε φτιάξει στην περιοχή των Τσουκαλεϊκων, έχει κατασχεθεί και τώρα βγαίνει σε πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς 1,2 εκ. ευρώ.

Στις 31 Ιανουαρίου βγαίνει σε πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 2 εκ. ευρώ, και ένα από τα πλέον εμβληματικά ακίνητα στο κέντρο της Πάτρας. Πρόκειται για διώροφο διατηρητέο κτίριο εμβαδού 600 τ.μ. που βρίσκεται στην οδό Αγίου Ανδρέου και το έχει μισθώσει σχετικά πρόσφατα μια αλυσίδα γυμναστηρίων. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία έχασε το ιστορικό κτίριο λόγω κατάσχεσης, για οφειλή 200.000 ευρώ από τράπεζα.
Το οινοποιείο γνωστής οινοποιητικής επιχείρησης στην περιφέρεια των Πατρών, βγαίνει επίσης σε πλειστηριασμό στις 31 Ιανουαρίου από τράπεζες για οφειλή 300.000 ευρώ και με τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 840.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα αμφιαλωτήριο, χώρους δεξαμενών και άλλες εγκαταστάσεις σε έκταση 4,5 στρεμμάτων, λίγο έξω από την Πάτρα.
Ακόμα, γνωστή οικογένεια επιχειρηματιών που κάποτε μεσουρανούσαν στην Πάτρα, χάνουν σε πλειστηριασμό και το "στρατηγείο" τους στη νότια πλευρά της πόλης. Η κατάσχεση αφορά ισόγεια καταστήματα και δύο ορόφους γραφείων σε πολυκατοικία, για οφειλή 200.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα εκπλειστηριαζόμενα ακίνητα βαρύνονται με υποθήκες από δάνεια που ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ, τα μισά εκ των οποίων ήταν από την Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα.
Στο πρόγραμμα πλειστηριασμών της ερχόμενης Τετάρτης, ψηλά στην λίστα των εκπλειστηριαζόμενων ακινήτων, βρίσκονται ακόμα, συγκροτήματα κατοικιών, μεζονέτες, δεκάδες θέσεις στάθμευσης και αποθήκες κατασκευαστικών εταιρειών που "βυθίστηκαν" στην δίνη της οικονομικής κρίσης.
Επίσης, το κατάστημα γνωστής βιοτεχνικής επιχείρησης παιδικών ειδών στο κέντρο της Πάτρας που και αυτή έκλεισε, βγαίνει με τιμή πρώτης προσφοράς 200.000 ευρώ, για οφειλές στις τράπεζες άνω των 500.000 ευρώ, αλλά και προς την εφορία για ποσό 44.000 ευρώ. Και φυσικά η λίστα δεν σταματά εδώ, αφού δεκάδες άλλοι πλειστηριασμοί βρίσκονται σε αναμονή για να πραγματοποιηθούν πλέον με ηλεκτρονικά μέσα.
Μέχρι τώρα οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη στην εφορία ήταν ελάχιστοι. Γινόταν κυρίως για μεγάλους οφειλέτες με χρέη πάνω από 100.000 ευρώ και ως επί το πλείστον κηρύσσονταν άγονοι. Και αυτό γιατί η τιμή εκκίνησης ήταν η αντικειμενική αξία των ακινήτων που σε πολλές περιπτώσεις είναι υψηλότερη από την εμπορική τιμή και λειτουργούσε ως ασπίδα από τα λεγόμενα κοράκια που επιδίωκαν να χτυπήσουν ακίνητα σε εξευτελιστικές τιμές.
Η διαδικασία αυτή όμως αποτελεί πλέον παρελθόν. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα αρχίζουν να βγαίνουν στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό και τα ακίνητα φορολογούμενων και επιχειρήσεων που χρωστούν στην εφορία στην εμπορική τους αξία. Για κάθε ακίνητο φορολογούμενου που έχει κατασχεθεί ή πρόκειται να κατασχεθεί για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο θα γίνεται εκτίμηση της εμπορικής αξίας από πιστοποιημένο εκτιμητή, ο οποίος θα λαμβάνει αμοιβή κυμαινόμενη από 50 έως και 200 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ανάλογα με το είδος και την έκταση του εν λόγω ακινήτου.