Στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου πετούν οι «Όρνιθες» | dete

Στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου πετούν οι «Όρνιθες»

Στην Επίδαυρο «πετούν» την Παρασκευή 7 και το Σαββατοκύριακο 8 & 9 Αυγούστου οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2020.
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), μετά τις πετυχημένες «πτήσεις» των «Ορνίθων» στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης και στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, παρουσιάζει τη διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη, σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, ο οποίος μετείχε το 1975 στην αναβίωση της εμβληματικής παράστασης των «Ορνίθων» του 1959, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, μουσική Μάνου Χατζιδάκι, σκηνικά Γιάννη Τσαρούχη.
«Η σκέψη μου, η αισθητική μου, η αντίληψή μου για όλο το θέατρο σφυρηλατήθηκε γιατί πήρα μέρος σε εκείνη την πρώτη αναβίωση του 1975 κι είχα να αντιμετωπίσω τρία πράγματα: Αυτή τη μνήμη η οποία με συνάρπασε στα νιάτα μου, τη δυσκολία του πώς ξεπερνιέται αυτό, αλλά και του πώς "χτίζεις" ξανά τους "Όρνιθες" από την αρχή.
Νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι το δικό μας βλέμμα, το βλέμμα του 2020 και νομίζω ότι ναι, "κλείνουμε το μάτι" στον μεγάλο μας δάσκαλο, του δείχνουμε πόσο τον σεβόμαστε και πόσο τον θυμόμαστε, αλλά η παράσταση από εκεί και έπειτα είναι η δικιά μας παράσταση. Ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, σε πολύ δύσκολες στιγμές, αλλά παράλληλα αυτή η δυσκολία μας βοήθησε να δούμε περισσότερο τους εαυτούς μας, να συνθηκολογήσουμε με κάποια πράγματα, να μεγαλώσουμε περισσότερο», δήλωσε ο Γιάννης Ρήγας στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, στη οδό Φρυνίχου 14, στην Πλάκα.
«Τολμήσαμε να αναμετρηθούμε με μια τεράστια πρόκληση, με τον "μύθο" των "Ορνίθων", γι' αυτό και επιλέξαμε το Θέατρο Τέχνης γι' αυτή τη συνέντευξη», δήλωσε από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Νίκος Κολοβός. «Νιώθουμε αυτή την εμβληματική στιγμή ως μια αρχή μιας καινούργιας σταδιοδρομίας του ΚΘΒΕ», τόνισε ο ίδιος, αναφερόμενος παράλληλα στη δυσκολία του εγχειρήματος, ειδικά μέσα σε μια εποχή αβεβαιότητας. «Η προσπάθειά μας ήταν να βρεθούμε ετοιμοπόλεμοι κι αυτό δεν είναι εύκολο, γιατί δεν είναι θέμα τεχνικό, αλλά είναι θέμα κυρίως συντήρησης ενός ονείρου, το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να διαψευστεί», σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ.