Στις κοινωνικές δομές του δήμου Πατρέων, ο παιδίατρος και στέλεχος της “Ώρας Πατρών” Γρηγόρης Μαρκέτος | dete

Στις κοινωνικές δομές του δήμου Πατρέων, ο παιδίατρος και στέλεχος της "Ώρας Πατρών" Γρηγόρης Μαρκέτος

"Τα έκτακτα μέτρα της φυσικής αποστασιοποίησης, για τον περιορισμό της πιθανής διασποράς του κορωνοϊού, άλλαξαν την καθημερινότητά μας. Η φυσική αποστασιοποίηση όμως, δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε κοινωνική αποστασιοποίηση, και αυτό είναι το στοίχημα για τους ανθρώπους της Αριστεράς. Η σκέψη μας βρίσκεται πάντοτε στον άνθρωπο και στις ανάγκες του. Αυτός εξάλλου, είναι ο φυσικός ρόλος μιας σύγχρονης προοδευτικής δημοτικής παράταξης. Η ανιδιοτελής προσφορά προς τους δημότες. Με οδοδείκτη αυτές τις αρχές και τις αξίες επισκέφθηκα τις δομές, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), που είμαι μέλος του Συμβουλίου του, εκπροσωπώντας την δημοτική παράταξη, Ώρα Πατρών/ Γ. Ρώρος". 

Αναφέρει σε ανακοίνωση της παράταξης ο γιατρός Γρηγόρης Μαρκέτος. Και συνεχίζει:

Σε διάστημα δύο εβδομάδων, επισκέφθηκα δώδεκα δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα μαγειρεία του ΚΟΔΗΠ στην πλαζ, τη Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών, που περιλαμβάνει το Κοινωνικό Παντοπωλείο, τα συσσίτια και συγχρόνως υπάρχουν κοινωνικές υπηρεσίες στήριξης και διαχείρισης των πάσης φύσεως επιδομάτων, το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ ΚΟΜΑΙΘΩ, το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ ΧΑΣΜΑΝ, καθώς και τα γραφεία του οργανισμού όπου συζήτησα με τον Πρόεδρο και την Αντιπρόεδρο τα συμπεράσματα της περιοδείας μου. Κάποιες δομές του κοινωνικού οργανισμού τις επισκέφθηκα συνοδεία του συντρόφου Δημήτρη Παπαδόπουλου, αναπληρωματικού μέλους στο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού.

Όντας για σχεδόν μία τριαντοκοταετία μάχιμος παιδίατρος, έμαθα να διαβάζω τα παιδικά πρόσωπα. Σε όλους τους σταθμούς τα πρόσωπα των παιδιών μας, έλαμπαν από χαρά και πλημμύριζαν τον χώρο με τα γέλια τους. Η μελαγχολία, η στεναχώρια και τα αρνητικά συναισθήματα μένουν εκτός από τις πόρτες των σταθμών του Δήμου μας. Πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους εργαζομένους. Κτίρια καθαρά, τουαλέτες και μαγειρεία αστράφτουν αντανακλώντας την υπευθυνότητα των εργαζομένων, τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας τηρούνται ευλαβικά, η ζεστασιά και αγάπη όλων των εργαζομένων για το επάγγελμά τους, κατέκλυζε τον χώρο. Οι προϊστάμενοι των σταθμών ήταν πλήρως καταρτισμένοι για τις λειτουργίες και τις ελλείψεις των σταθμών τους και μάλιστα, σε δύο περιπτώσεις που παρατήρησα πιθανό κίνδυνο από τη γειτνίαση δύο σταθμών με μία οικοδομή και ένα κοτέτσι αντίστοιχα, με διαβεβαίωσαν πως ο Δήμος έχει ήδη ενημερωθεί. Αξίζει να επισημάνω, πώς οι επισκέψεις μου ήταν απροειδοποίητες.

Οι ευαίσθητες δομές του ΚΟΔΗΠ, τα μαγειρεία στην Πλαζ, η Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών και το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι στελεχωμένες από εργαζομένους με υψηλή κοινωνική ευαισθησία. Εργαζομένους που φέρονται με αγάπη και ευαισθησία στους συμπολίτες μας, ακόμη και κάτω από δύσκολες, λόγω του έντονου φόρτου εργασίας τους συνθήκες, αποδεικνύοντας έμπρακτα, πως υπάρχει ακόμη ελπίδα στον κόσμο. Αποδεικνύουν καθημερινά, πως τα οράματα και τα προτάγματα για έναν πιο όμορφο κόσμο με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια, πραγματώνονται από τους πολλούς καθημερινούς ήρωες.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας ήταν το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ ΧΑΣΜΑΝ, που φέρει το όνομα του αείμνηστου συναδέλφου και φίλου μου Άμπετ Χασμάν. Εκεί συνάντησα μια πραγματικά υποδειγματική λειτουργία δομής, με πλήρη τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας και χαρακτηριστική ευγένεια της προϊσταμένης και όλων των εργαζομένων.

Η ενημέρωση που είχα, μου άφησε την καλύτερη εικόνα. Η βεντάλια των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, στελεχώνεται από εργαζομένους με ευαισθησία και υπευθυνότητα, που εργάζονται άοκνα και με αυταπάρνηση, για να προσφέρουν στην πόλη και κυρίως στους συμπολίτες μας.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς, τους πάντες για την προσφορά τους και να διαβεβαιώσω ότι η «Ώρα Πατρών/Γ.Ρώρος» και εγώ προσωπικά, θα είμαστε πάντοτε δίπλα τους.

Γρηγόρης Κ. Μαρκέτος,

Μέλος του ΔΣ του ΚΟΔΗΠ

Διευθυντής ΕΣΥ, παιδίατρος

Συντονιστής ΟΜ Υγειονομικών ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας