Στην Πάτρα και όχι στην Αθήνα «γεννήθηκε» ο ΣΕΓΑΣ

Δεν είναι πολλοί που γνωρίζουν ότι η φαεινή ιδέα δεν γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά στην Πάτρα. Μάλιστα, όχι σπάνια, αναφέρεται ότι η πατρότητα ανήκει στον μεγάλο φιλαθλητικό άνδρα - τον αποκαλούμενο «Η δρυς της Γυμναστικής» πρόεδρο του Πανελλήνιου Γ.Σ. Ιωάννη Φωκιανό. Εικόνα εντελώς διαφορετική μάς παρέχεται από την ιστορική έρευνα, που τεκμηρίωσε ο αείμνηστος και λίαν σημαντικός ιστορικός συγγραφέας και δημοσιογράφος της Πάτρας Ν. Πολίτης. Ναι μεν ο ΣΕΓΑΣ ιδρύθηκε στην Αθήνα, κατά το πανελλήνιο αθλητικό συνέδριο του 1897, στον  «Παρνασσό», λίκνο του ελληνικού πολιτισμού κατά την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα και στη συνέχεια, αλλά ο σπόρος ρίχτηκε δύο χρόνια νωρίτερα όταν τον Φεβρουάριο του 1895 κλιμάκιο της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων επισκέφθηκε την Πάτρα προς επιλογή αθλητών για τους Αγώνες του 1896. Επικεφαλής ο Ιωάννης Φωκιανός.

Τότε οι εκπρόσωποι του Παναχαϊκού (αργότερα μετονομάστηκε σε Παναχαϊκή), ιδιαίτερα ο ρέκτης πρόεδρός του Χρήστος Κορύλλος, «έκαμαν κοινωνόν της ιδέας προς ένωσιν των γυμναστικών σωματείων της χώρας» τον Ιωάννη Φωκιανό. Προφανώς η ιδέα άρεσε στον Φωκιανό και έτσι συντάχθηκε πρακτικό με τις υπογραφές του Φωκιανού, του Κορύλλου, του γενικού γραμματέα του Παναχαϊκού Δημ. Μητσόπουλου και των εκπροσώπων του έτερου σωματείου της πρωτεύουσας της Πελοποννήσου, επίσης σημαντικού, Αιμ. Γερούση, πρόεδρο, και Θ. Τσουνούκα, γεν. γραμματέα, όπου εκφραζόταν η ευχή όπως συγκληθεί στο κλεινόν άστυ συνέδριο «διά την ένωσιν χάριν της παγιώσεως και διαδόσεως της Γυμναστικής εν Ελλάδι 20-2-1895)».

Η ευχή  εκείνων  των πρωτοπόρων της Πάτρας βρήκε πρακτική ανταπόκριση μετά από 15 μήνες - τον Μάιο του 1896 μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες - (στο μεταξύ είχε φύγει από τη ζωή ο Φωκιανός, πικραμένος και παραγκωνισμένος) όταν έγιναν στην Πάτρα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δρομολογήθηκε με τη φροντίδα του Πανελλήνιου το αθλητικό συνέδριο στις αρχές του 1897.