Στην Πάτρα η μοναδική παράσταση για την Φιλιώ Χαϊδεμένου – ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ | dete

Στην Πάτρα η μοναδική παράσταση για την Φιλιώ Χαϊδεμένου - ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η θεατρική παράσταση για την Φιλιώ Χαϊδεμένου, την υπεραιωνόβια γυναίκα που είχε χαρακτηριστεί ως η ασίγαστη λαλιά των προσφύγων της πρώτης γενιάς της Μικράς Ασίας, παρουσιάζεται αυτές τις μέρες και έως και την Κυριακή 30 Απριλίου 2017 στην Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών σε συνεργασία με το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Περισσότεροι από δεκαπέντε χιλιάδες θεατές σε Αθήνα και Κύπρο μιλούν για τη συγκλονιστική ερμηνεία της Δέσποινας Μπεμπεδέλη στον κεντρικό ρόλο, στην συγκεκριμένη θεατρική παράσταση ενώ θετικές ήσαν και οι κριτικές.

Η παράσταση «Φιλιώ Χαϊδεμένου» με τη μοναδική Δέσποινα Μπεμπεδέλη, τον Ζαχαρία Καρούνη και τέσσερεις εξαίρετους ηθοποιούς, αναμένεται το καλοκαίρι να παρουσιαστεί και σε επιλεγμένους σταθμούς ανά την Ελλάδα και θα έρθει και στην Πάτρα στις 11 Σεπτεμβρίου στο Αρχαίο Ωδείο. Δεν αποκλείεται η παράσταση θα παραμείνει στην πόλη και την επόμενη μέρα. Την 1η Αυγούστου η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Αίγιο.

Η σημαντική πορεία της γυναίκας με το όνομα Φιλιώ, αυτής της εμβληματικής προσωπικότητας της Μικράς Ασίας, έγινε η αφορμή να γεννηθεί το θεατρικό έργο που εξιστορεί τη ζωή της, βασισμένη στις προσωπικές της μαρτυρίες.

Πέρα από την προσωπική ιστορία αυτής της σημαντικής προσωπικότητας, η δύναμη της θέλησης και ο αγώνας της για επιβίωση μέσα σε ένα ολόκληρο αιώνα συνιστά ένα φωτεινό παράδειγμα αντίστασης.

Η θεατρική παράσταση περιλαμβάνει μουσικές και τραγούδια που συντρόφευαν τη Φιλιώ σε όλες τις περιόδους της ζωής της αλλά και μουσική και τραγούδια που έγραψε ο Ζαχαρίας Καρούνης ειδικά για την «Φιλιώ Χαϊδεμένου» σε στίχους Χρήστου Παπαδόπουλου.

Το έργο παρουσιάζεται σε διασκευή Άνδρη Θεοδώτου, σκηνοθεσία Βασίλη Ευταξόπουλου και σκηνικά – κοστούμια Άγγελου Αγγελή.

Παίζουν οι: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ζαχαρίας Καρούνης, Μαίρη Σαουσοπούλου, Δημήτρης Kαραβιώτης, Εμμανουέλα Χαραλάμπους – Ένγκελ, Γιώργος Φλωράτος.

Μουσική-Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ζαχαρίας Καρούνης.

Μουσική Διδασκαλία: Χαρά Κεφαλά (η Χ. Κεφαλά κατάγεται από την Πάτρα)

Πρωτότυπα τραγούδια – Στίχοι: Χρ. Γ. Παπαδόπουλος

Μουσική: Ζαχαρίας Καρούνης

Σαντούρι: Βενετσιάνα Αργυρίου

Κρουστά: Μανούσος Κλαπάκης

Σχεδιασμός – φωτα: Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκυ Πάστρα

Επιμέλεια Video: Σπύρος Πανταζής

Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός

Διεύθυνση & Επιμέλεια Παραγωγής: Αναστασία Παπαγεωργίου (Τέχνης Πολιτεία)

Σχεδιασμός αφίσας: Πάνος Παπαϊωάννου

Κατασκευή σκηνικού: Κώστας Ζωγραφόπουλος

Video: Γιάννης Καρούνης

Παραγωγή: Ίδρυμα Πολιτισμού «ΙΩΝΙΑ».

*Η Φιλιώ Χαϊδεμένου που είχε γεννηθεί το 1899 στα Βουρλά της Μικράς Ασίας, πέθανε το 2007.