Στην αναμονή έως πέντε χρόνια για επικουρική σύνταξη | dete

Στην αναμονή έως πέντε χρόνια για επικουρική σύνταξη

Στην αναμονή έως και... πέντε χρόνια «κρατά» το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών τους συνταξιούχους, καθυστερώντας να απονείμει περίπου 130.000 επικουρικές συντάξεις, ενώ με ρυθμό... χελώνας πληρώνει τα εφάπαξ, μετά την ενοποίηση των ταμείων πρόνοιας με τα επικουρικά.

Την καταγγελία έκανε Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής προχωρώντας, μαζί με τον Σύλλογο των εργαζομένων, σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου της διοίκησης. Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, το ΕΤΕΑΕΠ - το δεύτερο, μετά τον ΕΦΚΑ, «υπερ - ταμείο» στο οποίο συγχωνεύθηκαν όλα τα εναπομείναντα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και οι κλάδοι πρόνοιας -εφάπαξ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, δηλαδή τα ΤΑΠΙΤ, ΤΠΔΥ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ, ΤΠΑΕΝ-ΝΑΤ , ΤΠΚΠΕΝ-ΝΑΤ, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

«Εκοψε» έως 50% χιλιάδες καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις με στόχο τη μείωση της δαπάνης κατά 175 εκατ. ευρώ. Οι περικοπές, σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, έγιναν με αυθαίρετα κριτήρια.

Σε εφαρμογή του ν. Κατρούγκαλου άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους, με αποτέλεσμα τη μείωσή τους ακόμα και 50%.]

Οι νέες επικουρικές για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από 1/1/2015 και μετά, αν και ο νόμος ισχύει από 13/5/2016, θα υπολογιστούν με τον νέο νόμο. Δηλαδή θα υπολογιστούν με το νέο καθεστώς αναδρομικά, παρότι στον κύριο φορέα ισχύει από τη δημοσίευση του νόμου.

Κρατά στα συρτάρια περίπου 130.000 επικουρικές συντάξεις.