Στα 17 δισ. ευρώ ο τζίρος το 2016 με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες

Στα 22 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσει φέτος ο τζίρος αγοράς προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών με τη χρήση του πλαστικού χρήματος ενόψει της εφαρμογής του νέου φορολογικού νόμου που υποχρεώνει πάνω από 5 εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να καλύπτουν υποχρεωτικά το 10%-20% των δαπανών του ετήσιου εισοδήματός τους μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών αλλά και μέσω τραπεζικών συναλλαγών προκειμένου να κατοχυρώνουν το αφορολόγητο.

Αυτό εκτιμούν γνώστες της τραπεζικής αγοράς με το δεδομένο ότι το 2016 ο τζίρος με πλαστικό χρήμα έφτασε τα 17 δισ. ευρώ, ενώ το 2015 οπότε και μπήκαν σε εφαρμογή τα capital controls, ο τζίρος ξεπέρασε τα 14 δισ. ευρώ. Φέτος όπως εκτιμάται  θα σημειωθεί πραγματική "έκρηξη" στη χρήση από φορολογούμενους του πλαστικού χρήματος και των τραπεζικών συναλλαγών μέσω του διαδικτύου καθώς ουδείς από τα 5 εκατομμύρια φορολογούμενους που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο με τη χρήση πλαστικού χρήματος με ένα μέρος των ετήσιων  δαπανών τους θα διακινδυνεύσει να χάσει μέρος της έκπτωσης φόρου που δικαιούται (1900-2100 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση) ή ακόμη και μεγαλύτερη έκπτωση φόρου αν χρησιμοποιεί πολύ τακτικά την πιστωτική ή χρεωστική του κάρτα.

Εκτός των άλλων θα υπάρχει η μηναία και ετήσια λαχειοφόρος του δημοσίου για όσους συλλέγουν αποδείξεις με κέρδη από Ι.Χ έως κατοικίες. Σύμφωνα με στοιχεία του 2015 η χώρα μας υστερεί κατά πολύ μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χρήση από τους καταναλωτές του πλαστικού χρήματος για τις αγορές τους ή την απόκτηση πάσης φύσεως υπηρεσιών. καθώς διενεργούνται μόλις 13 ηλεκτρονικές συναλλαγές ανά κάτοικο ετησίως, όταν στη Δανία οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα φτάνουν τις 300 ανά κάτοικο και ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 87 συναλλαγές ανά κάτοικο.

Παρήγορο για τη χώρα μας είναι το γεγονός της αυξητικής τάσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια μετά και εξ αιτίας των capital controls, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη τοποθετηθεί από  καταστήματα και επιτηδευματίες περίπου 300.000  τερματικά POS, ενώ φέτος λόγω  της υποχρεωτικής τους εγκατάστασης, με βάση το νόμο, σχεδόν από όλους τους ιδιοκτήτες καταστημάτων και ελεύθερους επαγγελματίες ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει τα 500.000. Η τοποθέτηση εκατοντάδων χιλιάδων τερματικών POS για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με πλαστικό χρήμα και η ανάλογη αύξηση του τζίρου  αναμένεται να περιορίσει την έκταση της φοροδιαφυγής καθώς μια αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 10% οδηγεί σε  μείωση κατά 1% της παραοικονομίας.